reklama

Recepty od Pohlreicha: Tatarák, kebab a houbový burger

V šestém pokračování kuchařské show Rozpal to, šéfe! připravil Zdeněk Pohlreich několik dalších chuťově vyladěných lahůdek k letnímu grilování.

Foto: FTV Prima

V šestém pokračování kuchařské show Rozpal to, šéfe! představil Zdeněk Pohlreich několik dalších chuťově vyladěných lahůdek k letnímu grilování. Podle šéfových receptů si můžete připravit třeba špíz z kuřecích jater, houbový burger nebo jehněčí kebab s jogurtovou omáčkou.

Špíz z kuřecích jater se slaninou

Ingredience:

  • kuřecí játra
  • slanina
  • cibule
  • cherry rajčata
  • petrželka
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

Postup:

1. Kuřecí játra osolíme a opepříme. Každý kousek jater zabalíme do slaniny a napíchneme na špejli, kterou jsme nechali přes noc namočit.

2. Cibuli rozkrojíme na čtvrtky, oloupeme a napíchneme na špejli spolu s játry. Špízy vložíme na gril a opečeme z obou stran.

3. Mezitím na dno mísy nasypeme nasekanou petrželku, nakrájená rajčátka a pokapeme olivovým olejem. Osolíme a opepříme. Hotové špízy přendáme do mísy a lehce obalíme ve směsi s petrželkou. Můžeme podávat.

Netradičně dobrý tradiční tatarák

Ingredience:

  • hovězí svíčková
  • okurky cornichons
  • šalotka
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 žloutek
  • worcestrová omáčka
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Maso zbavíme šlach, nakrájíme ho na plátky a naškrábeme do misky. Přidáme olivový olej, sůl, pepř, najemno nakrájenou šalotku, okurky, rajský protlak, hořčici, žloutek a worcestrovou omáčku. Všechno promícháme a dle potřeby ještě dochutíme.

2. Teď si připravíme topinky - nakrájený chleba pokapeme olivovým olejem a opečeme na grilu.

3. Hotové topinky potřeme paličkou čerstvého česneku, který jsme rozpůlili a posolili. Pak na chleba nandáme tataráček a podáváme.

Jehněčí kebab s jogurtovou omáčkou

Ingredience:

  • 3/4 kg mletého jehněčího plecka
  • 2 šalotky
  • koriandr
  • římský kmín
  • mletý kmín
  • chilli papričky
  • sůl
  • pepř

Na omáčku:

  • bílý jogurt
  • citronová šťáva
  • 1 stroužek česneku
  • koriandr
  • máta
  • sůl

Postup:

1. Na grilu necháme orestovat římský kmín a chilli papričky, aby se koření hezky rozvonělo.

2. Mezitím k mletému masu přidáme sůl, pepř, mletý kmín, nasekanou šalotku a koriandr.Římský kmín a chilli papričky přendáme do hmoždíře a rozmělníme, pak přisypeme k masu.

3. Směs promícháme a naneseme na kovové jehly. Špízy vložíme na rozpálený gril a opékáme ze všech stran zhruba 10 minut.

4. Teď si připravíme jogurtovou omáčku: do bílého jogurtu vmícháme citronovou šťávu, utřený česnek, sůl, nasekaný koriandr a mátu.

5. Hotový kebab nandáme na talíř a podáváme spolu s omáčkou.

Papriky plněné kozím sýrem s rajčatovou salsou

Ingredience:

  • červené papriky
  • kozí sýr
  • ricotta
  • petrželka
  • oregano
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Na salsu:

  • loupaná rajčata
  • cibule
  • česnek
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Nejdříve si připravíme salsu: česnek a cibuli nakrájíme najemno a necháme orestovat na olivovém oleji. Loupaná rajčata pokrájíme a přilijeme na wok. Směs osolíme a opepříme, necháme chvíli povařit a pak přendáme do misky.

2. Kozí sýr promícháme s ricottou, přidáme čerstvé oregano a petrželku, osolíme a opepříme.

3. Papriky seshora seřízneme, zbavíme je jádřinců a naplníme směsí z kozího sýra. Vložíme je na wok, pokapeme olivovým olejem a necháme péct zhruba 5 minut, aby změkly.

4. Papriku nandáme na talíř spolu s lžící rajčatové salsy a podáváme.

Houbový burger

Ingredience:

  • focaccia
  • houby shitake
  • žampiony
  • baby římský salát
  • polníček
  • šalotka
  • palička jarního česneku
  • citronová šťáva
  • kmín
  • bazalka
  • petrželka
  • tymián
  • máslo
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

1.Ve woku necháme rozehřát olivový olej a orestujeme na něm stroužky jarního česneku, houby shitake zbavené nožiček, nakrájené žampiony, šalotku a kmín. Směs pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme.

2. Směs necháme chvíli povařit a pak přidáme ještě kousek másla, nakrájenou bazalku, petrželku a tymián. Promícháme a wok sundáme z grilu.

3. Do mísy natrháme listy římského salátu, přidáme polníček, pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou, opepříme, osolíme a promícháme.

4. Focacciu rozkrojíme, pokapeme olivovým olejem a necháme opéct na grilu. Pak na ni poklademe salát a směs z hub a nandáme na talíř spolu se zbytkem salátu.

Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pochoutky z víkendové grilování se Zdeňkem Pohlreichem

Vepřové ramínko a krkovička na grilu u Pohlreicha

Recepty z nedělního grilování se Zdeňkem Pohlreichem

Potřebujeme poznat sami sebe. Při meditaci se vynořují bolesti a zranění, říká Bob | Video: Daniela Drtinová
reklama
reklama
reklama