Jarní koláč s bylinkovým tofu krémem a hráškem
Ingredience:
- těsto dle volby či např. 4 - 5 tortill
- 600 g tofu natural (např. Alfabio)
- 100 g mletých blanšírovaných mandlí či kešu oříšků
- 3 - 4 citróny
- 2 lžíce tahini
- 2 lžíce sojanézy (např. kupovaná Kalma)
- 1 lžíce světlého misa (není nutné)
- 2 - 3 jarní cibulky
- svazek čerstvé bazalky
- svazek čerstvé máty
- 300 g kvalitního mraženého (či čerstvého, pokud je v sezóně) hrášku
Postup:
Tofu vybalíme z balíčků, omyjeme, osušíme, zabalíme do čistých utěrek a zatížíme (např. prkénkem a na něm těžkými konzervami). Necháme nejméně hodinu (ale klidně déle) lisovat. Tortilly vyskládáme do formy tak, aby se překrývaly a vytvořily okraj. Potřeme je olejem a necháme opéct v troubě do křupava. Tak si vytvoříme korpus na koláč. Mezi tím vybalíme tofu a rozdrobíme ho do mixéru (ideálně typ sekáček - food processor). Přidáme rozemleté ořechy, citrónovou šťávu (začneme s dvěma citróny), tahini, sojanézu, miso a rozmixujeme na hladký krém. Pokud je příliš hutný, přidáme citrónovou šťávu a/či trochu vody. Osolíme a opepříme. Ochutnáme a dle chuti přidáme (další) citrónovou šťávu. Čerstvé bylinky a cibulku nasekáme ostrým nožem na malé kousky a vmícháme do tofu krému.
Zdroj: veganotic.cz