reklama

12 zdravých velikonočních receptů: Mrkvový beránek a mazanec bez cukru

Čočkovo-ořechová sekaná

Ingredience:

  • 1 hrnek neuvařené zelené čočky
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 3 vrchovaté lžíce rozemletých lněných semínek + 1/2 hrnku vody
  • 3 velké stroužky česneku
  • 1,5 hrnku najemno nakrájené cibule (asi 3 střední cibule)
  • 1 hrnek najemno nakrájeného řapíkatého celeru (asi by byl chutný i normální, ale dala bych ho méně)
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
  • 1/3 hrnku nahrubo nastrouhaného sladkého jablka
  • 1/3 hrnku hrozinek
  • 1/2 hrnku rozemletých ovesných vloček
  • 3/4 hrnku strouhanky
  • 2 lžičky čerstvého či 1 sušeného tymiánu
  • sůl, pepř
  • 1/4 hrnku kečupu
  • 1 lžíce javorového sirupu či jiného sladidla
  • 2 lžíce jablečného pyré/výživy
  • 1 lžíce balzamikového octa

Postup:

Čočku propláchněte a dejte spolu s třemi hrnky vody do hrnce, přidejte trochu sypkého bujónu a přiveďte k varu. Vařte asi 45 minut (čočka by měla být lehce rozvařená). Ořechy nasekejte nožem na menší kousky a opražte na pánvi či v troubě (asi 8-10 minut na 160°C). Lněná semínka rozemelte, přimíchejte vodu a dobře promíchejte vidličkou či metličkou, dejte do lednice. Na pánvi zahřejte olej, přidejte rozmačkaný česnek a cibuli a opékejte asi 5 minut. Poté přidejte celer, mrkev, jablko a rozinky a dalších asi 10-15 minut opékejte. Když je čočka a vše ostatní hotové, přenejte do velké mísy, přidejte vločkovou mouku, strouhanku, koření, lněné semínko, (nezapomeňte na ořechy), a vše dobře promíchejte. Ochutnejte a dochuťte pepřem, solí, případně dalším kořením či sypkým bujónem. Dobře vmačkejte do pečící nádoby. V hrnku promíchejte kečup, javorový sirup, jablečné pyré a balzamikový ocet a potřete touto směsí čočkovou sekanou. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 45 minut. Před podáváním nechte trochu vychladnout, skladujte v lednici.

Zdroj: veganotic.cz

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama
reklama