Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Toto je jediný správný způsob, jak skladovat vejce. Zůstanou čerstvá mnohem déle

Skladování vajec
Skladování vajecFoto: Shutterstock
Skladování vajec
Skladování vajecFoto: Shutterstock

Vejce vydrží déle a budou bezpečná, když je dáte na správné místo v lednici, necháte je v krabičce a nebudete je předem mýt. Jak poznat čerstvost a jak dlouho drží vařená? Tady je rychlý průvodce.

Přidejte si obsah webu Žena.cz do oblíbených na Google zprávách
Reklama

Vejce patří k nejpoužívanějším surovinám v kuchyni – do pečení, na pánev i „na tvrdo. Když se ale zkazí, poznáte to okamžitě. Abyste tomu předešli, uchovávejte je doma vždy v lednici. V mnoha zemích se vejce před prodejem myjí a desinfikují, čímž přijdou o přirozenou ochrannou vrstvu na skořápce. Bez ní snáz pronikají bakterie a chlazení je proto zásadní.

Při správném chlazení zůstávají čerstvá zhruba tři až pět týdnů od uložení do lednice. Jakmile je zchladíte, už je nenechávejte dlouho mimo lednici – kondenzace na skořápce může usnadnit průnik mikroorganismů póry dovnitř. 

Reklama

Poznáte čerstvost i bez laboratoře

Oblíbený „vodní test berte jako orientační pomůcku: vejce ležící na dně je velmi čerstvé, stojící je starší, ale často stále použitelné, plovoucí je už výrazně staré. Rozhodující je však kontrola po rozklepnutí – pokud bílek teče jako voda a ucítíte štiplavý sirný zápach, vejce rovnou vyhoďte.

Vařená vejce mají přísnější režim

U vařených vajec sledujte kratší lhůtu: uložte je do lednice do dvou hodin po dovaření a spotřebujte do sedmi dnů, ať už jsou oloupaná, nebo ve skořápce. Delší skladování snižuje kvalitu a zvyšuje riziko množení nežádoucích bakterií.

Držte vejce v původní krabičce na vnitřní polici lednice, nemyjte je předem, při pochybnostech se řiďte zrakem a čichem a u vařených počítejte s týdenní trvanlivostí. Takhle prodloužíte čerstvost i bezpečnost – a vyhnete se nepříjemným „vajíčkovým překvapením.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama