Reklama
Reklama

Slepičí, nebo rovnou pštrosí? Podívejte se vejci pod skořápku

Vejce nejsou žádnou obyčejnou potravinou. V mnoha kulturách představují nový život, plodnost a obnovu. Velikonoční vejce zdobí lidé po celém světě, v Číně se vejce podávají při oslavách narození dítěte, v hinduistických textech jsou zase spojována se stvořením vesmíru. Vejce zkrátka svým významem daleko přesahují naši kuchyňskou linku. Co ukrývají pod skořápkou a jak s nimi v kuchyni naložit?

Vejce
VejceFoto: Shutterstock
Vejce
VejceFoto: Shutterstock
Ema Malá

Vejce jsou z výživového pohledu malý poklad – ať už si je vychutnáte naměkko, natvrdo, jako omeletu nebo součást dezertu. Jsou skvělým zdrojem bílkovin (v jednom vajíčku jich je 6 g!), obsahují všechny esenciální aminokyseliny a minerály, jako je železo, zinek a selen. Navíc jsou bohatá na vitamíny skupiny B a vitamín D, což prospívá nejen imunitě, ale i pleti a vlasům. I mýtus o škodlivém cholesterolu byl dávno vyvrácen – moderní studie ukazují, že vejce sama o sobě hladinu LDL cholesterolu nezvyšují, a navíc jsou vyváženým zdrojem nenasycených mastných kyselin. Díky obsahu antioxidantů chrání také zrak a pomáhají předcházet degenerativním očním chorobám.

Reklama

Jak se vyznat v označení vajec?

Při nákupu vejce vybírejte nejen podle ceny, ale hlavně podle kvality a původu. Čím kvalitnější chov, tím lépe pro zdraví slepic i pro chuť vajec a obsah živin. Klíčem je číselný kód na skořápce, kde najdete i zemi původu. První číslice pak označuje způsob chovu slepic:

  • 0 – ekologické zemědělství (bio chov)
  • 1 – volný výběh
  • 2 – chov v halách (podestýlkový)
  • 3 – klecový chov
Reklama
Balut
Balut
Foto: Shutterstock

Dobré skladování prodlouží trvanlivost

Aby vám vejce vydržela co nejdéle čerstvá, uchovávejte je při stabilní teplotě od 5 do 18°C. Důležité je především to, aby teplota nekolísala – to vejcím nesvědčí a zkracuje to jejich trvanlivost. Proto je nenechávejte ve dveřích ledničky, kde se teplota s každým otevřením mění. Vejce ukládejte špičkou dolů a nikdy je nemyjte – narušili byste ochrannou vrstvu na skořápce a dovnitř by mohly proniknout bakterie.

Netradiční recepty z vajec

Japonská tamago omeleta

Vrstvená vaječná omeleta s lehce sladkou chutí, která se podává s rýží nebo jako součást sushi. Stačí smíchat 3 vejce s kapkou sójové omáčky, přidat lžíci tekutého koření mirinu a trochu cukru a smažit postupně v tenkých vrstvách, které se překládají.

Italský zabaione

Lehký italský dezert z našlehaných žloutků, cukru a sladkého vína vás zaručeně dostane svou lahodnou chutí. Krémová lahůdka se podává teplá nebo vychlazená. Na přípravu budete potřebovat 4-5 žloutků, 80 g cukru a 100 ml vína. Žloutky vyšlehejte s cukrem, přeneste na vodní lázeň, přilejte víno a šlehejte cca deset minut. Podávejte s ovocem nebo cukrářskými piškoty.

Huevos rancheros

Aneb pikantní mexická vejce, která jsou skvělou ostrou snídaní pro milovníky výrazné chuti. Na pánvi orestujte na oleji pár stroužků česneku a cibuli, přidejte fazole v rajčatové omáčce, avokádo na kostičky a povařte. Vytvořte ve směsi důlky, do kterých vyklepnete vejce. Osolte, opepřete a vejce nechte v troubě nebo pod pokličkou upéct. Ozdobte koriandrem a podávejte s bílým pečivem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama