Reklama
Reklama

Zdraví na lžíci: Krémová polévka, která snižuje cukr a bojuje proti zánětům

Polévka je pro mnohé z nás synonymem domácího pohodlí a tepla. Ale co kdybychom vám řekli, že existuje polévka, která nejen zahřeje, ale také pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a bojuje proti zánětům?

Lahodná polévka pro zdraví
Lahodná polévka pro zdravíFoto: Shutterstock
Lahodná polévka pro zdraví
Lahodná polévka pro zdravíFoto: Shutterstock
Ema Malá

Představujeme vám krémovou polévku z batátů, květáku a kokosového mléka – lahodný pokrm plný zdraví prospěšných ingrediencí..

Reklama

Recept na krémovou polévku z batátů, květáku a kokosového mléka

Ingredience

  • 2 středně velké červené papriky
  • 3 šalotky
  • 1 velký sladký brambor (batát)
  • 1 celá palice česneku v slupce
  • 1 středně velký květák rozdělený na růžičky
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička kari koření
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • Sůl a černý pepř podle chuti
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • Olivový olej
  • Čerstvá nasekaná petrželka na ozdobu

Postup

Předehřejte troubu na 200 °C a následně si připravte zeleninu. Na plech položte papriky, šalotky, batát a celou palici česneku ve slupce. Růžičky květáku smíchejte s mletou paprikou, kari, kmínem, solí a pepřem. Vše pokapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě asi 35 minut, dokud zelenina nezměkne a nezačne hnědnout. Nechte vychladnout a poté odstraňte semínka z paprik a vytlačte dužinu z česneku.

Mixujte upečenou zeleninu se zeleninovým vývarem a kokosovým mlékem do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte více vývaru. Dochuťte solí a pepřem podle potřeby. Podávejte ozdobené růžičkami květáku, kapkou kokosového mléka a nasekanou petrželkou.

    Reklama

    Proč je tato polévka tak účinná?

    • Batáty (sladké brambory): Jsou bohaté na antioxidanty, vitamíny A a C, které chrání tělo před záněty a podporují zdraví očí a pokožky. Díky nízkému glykemickému indexu pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi.
    • Květák: Obsahuje vlákninu, vitamín K a antioxidanty. Pomáhá zasytit na delší dobu a podporuje zdravou tělesnou hmotnost.
    • Kari koření: Hlavní složkou kari je kurkumin, známý svými silnými protizánětlivými účinky. Podporuje trávení a zlepšuje produkci enzymů.

    Tato polévka je nejen zdravá, ale také snadná na přípravu a vhodná pro vegetariány. Můžete ji podávat jako hlavní jídlo nebo jako doplněk k menu

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama