Reklama
Reklama

Zdravé vaření a hubnutí jsou neoddělitelné věci, říká šéfkuchař Pavel Vacek

17
Zavřít

1.

Pavel Vacek
Foto: Archiv Pavla Vacka

Zdravé jídlo pro šéfkuchaře Pavla Vacka znamená svěží a čerstvé suroviny, bohaté na zeleninu a ovoce, kvalitní maso s nízkým obsahem tuku, celozrnné pečivo a přílohy jako basmati rýže nebo zeleninová pyré. Důraz na čerstvost a kvalitu surovin je klíčový pro vyvážené stravování, které by mělo zahrnovat i pravidelnost a správnou porci.

2.

Pavel Vacek
Foto: Archiv Pavla Vacka

Základ vyvážené stravy spočívá v pestrostí, čerstvých sezónních surovinách a správném podílu makroživin (tuků, sacharidů a bílkovin).

3.

Pavel Vacek
Foto: Archiv Pavla Vacka

Jak podle pana kuchaře vypadají základní ingredience pro chutné a zdravé vaření? Vejce, mléčné výrobky, kvalitní tuky (máslo, olivový olej), sezónní zelenina a ovoce, těstoviny z tvrdé pšenice, rýže basmati a kuřecí maso. Za poměrně levné, ale výživné suroviny považuje drůbeží maso, rýže basmati, sezónní zelenina a ovoce, bílé jogurty, mléčné výrobky a semínka jako chia nebo lněné. 

Reklama

4.

Pavel Vacek
Foto: Archiv Pavla Vacka

Hledáte způsoby, jak si připravit rychlé a zdravé jídlo? Vsadit můžete třeba na pečené brambory, zdravější a vlastnoručně namíchaný jogurt s čerstvým ovocem a müsli, nebo pečené „chipsy z brambor s bylinkami a olivovým olejem. Variant a nápadů může být podle něj bezpočet.

5.

Pavel Vacek
Foto: Archiv Pavla Vacka

Kuchaře Vacka jsme se zeptali i na vaření pro rodiny s omezeným rozpočtem. Polévky, luštěniny, sezónní zelenina a ovoce jsou skvělé pro zdravé, výživné a cenově dostupné jídlo pro celou rodinu.

6.

Pavel Vacek
Foto: Archiv Pavla Vacka

U něj v lednici najdete určitě vejce, máslo, olivový olej, mléčné výrobky, kvalitní maso, mořské plody, sýry, zeleninu a ovoce. Ale i on sám občas zhřeší – zejména pečivem a paštikou.

Reklama

7.

Pavel Vacek
Foto: Archiv Pavla Vacka

Sám Pavel Vacek o sobě říká, že je nenáročný stravník. Mezi jeho favority patří rýžové nudle a obecně asijská kuchyně. Tvrdí, že sní prakticky všechno – výjimku tvoří ovšem libeček a sýrové ústřice.

Zajímají vás tipy Pavla Vacka na to, jak správně připravit omáčky nebo chcete vyzkoušet jeden z jeho ověřených receptů? Jeho mexické guacamole můžete zkusit zde.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama