1. Listová zelenina

Listová zelenina obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, které zlepšují zdraví kostí i imunitní systém. Bohatá je také na železo. Sáhnout můžete třeba po špenátu, který lze snadno začlenit do různých jídel od salátů přes omáčky až po oblíbené smoothie nápoje.
2. Artyčoky

Artyčoky zůstávají i milovníky zeleniny často opomíjeny. A je to škoda. Patří totiž mezi mistry detoxikace, což oceníte nejen teď na jaře. Obsahují řadu prospěšných látek, vitamínů, minerálů, vlákniny, omega-3 a omega-6 mastných kyselin, ale přitom prakticky žádný tuk. Chutnat budou s těstovinami i sýrem, rozumí si také se sušenými rajčaty, tymiánem, česnekem či řapíkatým celerem.
3. Fenykl

Významný zdroj živin představuje také fenykl. Najdeme v něm vitamin C, draslík, vlákninu i kyselinu listovou. Skvělý je jen tak syrový, připravit ho ale můžete i za nízkých teplot do změknutí. Získá pak lehce nasládlou chuť. Inspirovat se můžete nechat také italskou kuchyní, kde je fenykl hojně využíván, jak ve studených, tak teplých pokrmech.
4. Jarní luštěniny

Vyzkoušejte také různé druhy jarních luštěnin, jako je čočka, hrách, fazole nebo cizrna. Snadno je začleníte do oblíbených salátů, vykouzlit z nich můžete i lahodné krémové polévky. Nejen že skvěle chutnají, ale vašemu tělu dodají také bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály.
5. Bylinky

Koriandr, petržel, tymián či bazalka jsou plné vitamínů a bohaté na antioxidanty i esenciální oleje. Podporují správnou funkci trávicí soustavy. Obohatit jimi můžete prakticky jakékoli jídlo. Dodají mu lahodnou chuť i vůni. Oblíbené jsou také nejrůznější jedlé květy, které mají co nabídnout i po nutriční stránce, nejen po té estetické.
Další zajímavé články
Mohlo by vás zajímat







