Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Vánoce plné úrazů: popáleniny, pořezané prsty, ulámané zuby a další nehody, které končí na pohotovosti

Protahování v kuchyni

Předvánoční přípravy znamenají pro většinu žen hodiny strávené v kuchyni. A stejně jako při sedavém či fyzicky náročném zaměstnání je i pro práci v kuchyni dobré znát pár fíglů, jak se takzvaně nestrhat. „Dlouhé stání v předklonu při předvánočním úklidu nebo při pečení cukroví přetěžuje v tahu svalstvo zadní části hrudníku, krk a hrudní část páteře, což může vést k blokádám páteře či žeber. Také v kuchyni se proto snažte myslet na vzpřímený postoj a uvolněná ramena. Pomáhá vědomé dýchání a občasné narovnání s otevřením hrudníku. Při vkládání a vyjímání plechů z trouby pokrčte kolena, držte rovná záda a nehrbte se ani se neohýbejte v pase. Potýkáte-li se s nějakými potížemi, například trpíte na bolesti hlavy, brnění rukou, raději se každých deset minut nerovnejte, zakružte rameny, protáhněte prsty a zápěstí, vytáhněte se ke stropu nebo si lehněte na koberec a chvilku si odpočiňte s páteří nataženou jako tyčka,“ poradila fyzioterapeutka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recept na vánoční linecké od cukráře Skály

Vánoční cukroví
Vánoční cukrovíFoto: iStock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama