Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Tato čtyři oblíbená jídla vás mohou zabít, varuje lékařka

Burger
BurgerFoto: Shutterstock
Burger
BurgerFoto: Shutterstock

Lékařka a výživová poradkyně Christine Adaeze Nwoha varuje před čtyřmi jídly, která by si v restauraci nikdy neobjednala. Mohou totiž obsahovat nebezpečné bakterie jako E. coli, salmonelu či norovirus, které způsobují vážné trávicí potíže a mohou ohrozit zdraví i život.

Přidejte si obsah webu Žena.cz do oblíbených na Google zprávách

Podle deníku Daily Mail zemře každoročně přibližně 420 tisíc lidí po celém světě v důsledku infekcí způsobených konzumací kontaminovaných potravin. Lékařka Nwoha zveřejnila na svém instagramovém profilu video, ve kterém varuje před čtyřmi potravinami, které ze zdravotních důvodů zásadně nekonzumuje v žádné restauraci. 

Reklama
Reklama

Hovězí burgery i led mohou představovat zdravotní riziko

Podobně jako u citrusových plátků upozorňuje doktorka Nwohaová i na potenciální nebezpečí spojené s konzumací ledu v restauracích. Podle ní bývají výrobníky ledu často zanedbávány z hlediska hygieny – čistí se nepravidelně a mohou být silně znečištěné. „Bývají špinavé, zapáchající a ve špatném stavu,“ uvedla s tím, že některé bakterie přežívají i mrazicí proces. Navíc se podle ní může stát, že s ledem manipuluje personál bez dostatečné hygieny rukou.

Mezi další rizikové potraviny řadí málo propečené hovězí maso, zejména v podobě burgerů. „Je důležité rozlišovat mezi steakem a mletým masem. U steaku se bakterie jako E. coli nebo salmonela nacházejí převážně na povrchu, a pokud je maso zvenku správně tepelně upravené, je i krvavý střed bezpečný,“ vysvětlila. U mletého masa je situace jiná – bakterie mohou být rozptýlené v celém objemu a při nedostatečné tepelné úpravě mohou zůstat aktivní i uvnitř. Z toho důvodu nedoporučuje objednávat burgery v úpravě „rare.

Syrové ústřice

Jako čtvrtou položku, které se v restauracích zásadně vyhýbá, uvádí syrové ústřice. Ačkoliv jsou často považovány za delikatesu, mohou podle ní představovat vážné zdravotní riziko. Zmiňuje případ své známé, která po konzumaci syrových ústřic skončila v nemocnici, kde se léčila několik měsíců.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama