Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Propustné střevo. Tichý sabotér, který způsobuje únavu, migrény i zhoršení autoimunitních nemocí

Zdraví střev může být klíčem k prevenci leukémie, ukazuje nová studie
Zdraví střev může být klíčem k prevenci leukémie, ukazuje nová studieFoto: Shutterstock
Zdraví střev může být klíčem k prevenci leukémie, ukazuje nová studie
Zdraví střev může být klíčem k prevenci leukémie, ukazuje nová studieFoto: Shutterstock

Stres, nevhodná strava či infekce mohou narušit střevní bariéru a způsobit tzv. propustné střevo. Tento stav se neprojevuje jen zažívacími potížemi, ale i únavou, bolestmi hlavy, zhoršením kožních či autoimunitních onemocnění. Odborníci radí vsadit na úpravu jídelníčku, probiotika a omezení stresu.

Přidejte si obsah webu Žena.cz do oblíbených na Google zprávách
Reklama

Stres, námaha nebo těžší infekce mohou být příčinou vzniku mikroskopických trhlinek ve střevní stěně, kudy unikají do těla nežádoucí látky a spouští imunitní reakci. Tento stav, označovaný jako propustné střevo, může ovlivnit nejen trávení, ale i imunitu a psychiku. K narušení střevní bariéry může dojít překvapivě rychle – už po jednom stresovém dni, náročném sportovním výkonu nebo těžší infekci. A pokud si člověk v dobré víře ‚pomáhá‘ nevhodnou samoléčbou, může si stav ještě zhoršit,“ říká lékárnice Mgr. Pavla Horáková.

Propustné střevo nemusí znamenat jen únavu a zažívací potíže

Může vyvolat záněty, ovlivnit psychiku i zhoršit průběh některých nemocí (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, alergie, ekzémy). U zdravých lidí jde často o dočasný stav, ale pokud se opakuje nebo se spojí s dalšími rizikovými faktory, může přerůst v dlouhodobé narušení a přinést chronické obtíže.

Reklama

Méně průmyslově zpracovaných potravin a podpora regenerace

Základem obnovy střevní sliznice je úprava jídelníčku – omezit průmyslově zpracované potraviny, lepek, alkohol a přebytek cukru, přidat ryby, zeleninu, omega-3 a fermentované potraviny, dočasně vynechat možné alergeny (mléko, sóju, vejce). Důležitý je dostatek spánku, méně stresu, omezení alkoholu a léků typu ibuprofen, přiměřený pohyb a trpělivost – první zlepšení lze pozorovat během týdnů, úplná regenerace často trvá měsíce. „Zdravá střevní mikroflóra je základ. Pokud ji nedoplňujeme přirozeně, například kysanými produkty, je vhodné sáhnout po doplňcích s probiotiky a prebiotiky – ideálně s kmeny jako Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces boulardii či Bifidobacterium longum a s prebiotiky typu inulin, FOS nebo GOS,“ doporučuje Horáková. Prospěšné mohou být i zinek, vitamín D, sléz, heřmánek, aloe nebo kvercetin.

Chyby při samoléčbě: projímadla a diety

„Mezi ty největší patří nadužívání projímadel ve snaze střevo „očistit. Časté vyprazdňování mechanicky poškozuje střevní sliznici, narušuje mikrobiom a zhoršuje propustnost. Problémem jsou i extrémní diety, které dlouhodobě omezují vlákninu, nebo příliš vysoké dávky některých doplňků – třeba kurkumy. A lidé často zapomínají, že i stres má na střeva zásadní vliv,“ upozorňuje Horáková.

Zdroj: Mgr. Pavla Horáková

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama