Petr Havlíček: Správné tuky do vyvážené stravy patří
Rozumná míra a správný poměr jednotlivých tuků jsou základem pro správné fungování lidského organismu.
![](http://cdn.xsd.cz/resize/5b63c18208df37abb238b4dae8ca1eac_resize=1080,608_.jpg?hash=be9adff313eb215d50bb94151db830ba)
Tuky mají tendenci lidi děsit. Velká část populace si dokonce myslí, že jsou všechny tuky špatné. Ale není tomu tak. Rozumná míra a správný poměr jednotlivých tuků jsou základem pro správné fungování lidského organismu.
O rizicích nadbytečného příjmu tuků s obsahem nasycených mastných kyselin se dozvíte od specialistů na výživu Petra Havlíčka a Karolíny Hlavaté v dalším díle video seriálu Vím, co jím.
Nadbytek, ale i nedostatek škodí
Všude jsou slyšet varování ohledně nadbytečného příjmu tuků, ale problémem je i jejich nedostatek. Tuky totiž naše tělo potřebuje. "Tuky mají hradit 25-35 % z celkového energetického příjmu," uvádí specialista na výživu Petr Havlíček.
Tuky jsou nezbytné pro příjem některých vitamínů. Při jejich nedostatku se hůře hojí rány, dochází k porušení růstu a reprodukce, kůže se více vysušuje, dochází ke ztrátě vlasů a k porušení tvorby některých hormonů.
Nasycené, nebo nenasycené?
Základní stavební složkou tuků jsou mastné kyseliny, které dělíme na nasycené a nenasycené. Podle doporučení odborníků bychom měli konzumovat třetinu tuků nasycených a dvě třetiny nenasycených.
"Tuky s převahou nasycených mastných kyselin najdeme převážně v živočišných produktech. Například v tučném mase, uzeninách, sádle, másle, ale třeba i v sýrech či masných výrobcích. Své zástupce mají ale také v rostlinné říši. Patří sem především kokosový a palmojádrový tuk," vysvětluje Havlíček.
Více rad a tipů o tucích v našem jídelníčku se dozvíte na videu!
Zdroje zdravějších nenasycených tuků hledejte hlavně v rostlinné říši, patří sem řepkový a olivový olej, kvalitní margaríny, ale i semínka, ořechy nebo avokádo. Některé z nenasycených mastných kyselin jsou pro náš organizmus zcela nezbytné, takzvaně esenciální - jsou to omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, které si naše tělo získává například z ryb, lněných semen nebo řepkového oleje.
Je-li na výrobku logo Vím, co jím a piju, znamená to, že potravina je kvalitní a splňuje standardy nejen z hlediska nasycených mastných kyselin, ale také trans mastných kyselin, sodíku, cukru a v některých kategoriích hodnotí též energii a vlákninu.
Kde jsou hlavní rozdíly?
Z hlediska příjmu množství energie není mezi nasycenými a nenasycenými mastnými kyselinami prakticky žádný rozdíl. Velké rozdíly jsou však v jejich účincích v lidském organizmu. Jako prevenci vzniku řady onemocnění, především nemocí srdce a cév, diabetu 2. typu a některých druhů rakoviny, bychom měli omezit příjem tuků nasycených. Další rozdíly jsou ve stabilitě vůči oxidačním změnám, jako je například žluknutí.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Petr Havlíček: Jíst zdravě se dá i bez nadité peněženky
Petr Havlíček radí: Jak kombinovat stravu s pohybem
Jak se zdravě najíst i po padesátce, radí Petr Havlíček