reklama

Petr Havlíček: Jíst zdravě se dá i bez nadité peněženky

Sestavte si spolu s našimi odborníky na výživu zdravý a chutný jídelníček bez velkých nároků na vaší peněženku.

Foto: Isifa/Thinkstock

Zdravá strava není pozlacená. Není o tolik dražší než jiné potraviny. Na nutričně vyvážené stravě můžete dokonce i ušetřit, budete se cítit lépe a vaše tělo vám poděkuje.

Proč si dát místo dvaceti gramů gothaje jen deset deka kvalitní šunky? To a mnohem víc vám v tomto díle video seriálu Vím, co jím řeknou odborníci na výživu Petr Havlíček a Karolína Hlavatá.

Nehodnotných potravin sníme daleko víc

"Řada lidí si myslí, že zdravá strava je velmi drahá strava," říká Petr Havlíček a dodává, že "když se člověk stravuje nutričně vyváženou a kvalitní stravou a jenom tím, co skutečně potřebuje, ušetří až 30 % svých měsíčních nákladů za jídlo." Mnoho z nás se přejídá nutričně nehodnotnými potravinami, které nás na dlouho nezasytí, logicky jich potom spořádáme daleko více. A stojí nás i daleko více peněz.

A jak je na tom gothaj v porovnání s kvalitní šunkou? Odpovíme vám ve videu, podívejte se!

Drahá zelenina? Vybírejte domácí druhy a nakupujte dle sezony

Lidé považují za drahou hlavně zeleninu. Není to ale až taková pravda. "Důležité je vybírat klasické české druhy a využívat i sezonní nabídky. Když je nadbytek paprik nebo rajčat, udělejte si doma čalamádu nebo lečo. Přebytky zeleniny zamrazte," radí dietoložka Karolína Hlavatá. Nakupujte chytře!

Gothaj raději vynechte. Proč?

"Snídaně v podobě dvou bílých rohlíků a 10 deka gothaje představuje příliš mnoho energie ve formě nasycených mastných kyselin, živočišných tuků a je to také nevhodný zdroj sacharidů," říká Petr Havlíček. Bílý rohlík je bez vlákniny, dalším rizikem takové snídaně je i vysoký obsah soli. "Vhodnější snídaní může být 200 gramů bílého jogurtu, jedna porce ovoce a 50 gramů vloček," radí dietoložka Karolína Hlavatá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kterých éček se (ne)musíme bát, radí Petr Havlíček

Petr Havlíček radí: Jak kombinovat stravu s pohybem

Jak se zdravě najíst i po padesátce, radí Petr Havlíček

reklama
reklama
reklama