reklama
 

Experiment dvojčat: Tuk vs. Cukr. Kdo zhubnul víc?

Co se při hubnutí vyplatí víc: omezit tuky, nebo uhlovodany? Vyzkoušeno na vlastní kůži!

Foto: BBC

Co se při hubnutí vyplatí víc: omezit tuky, nebo uhlovodany? Vyzkoušeno na vlastní kůži!

Jednovaječná dvojčata Alexander a Chris van Tullekenovi  z Británie se ve svých 35 letech pokusili rozseknout spor, který vedou laici i odborníci:  zhubneme lépe bez  tuků, nebo bez uhlovodanů, což jsou vlastně cukry (jednoduché nebo složité)?

Když dva dělají totéž

Oba bratři jsou zároveň lékaři a na měsíc se dobrovolně proměnili v pokusná morčata. Oba rádi a hodně jedí, ale jen jeden z nich - Alexander - přibral, když se odstěhoval do USA a začal žít sedavějším způsobem života. I když se mu pak povedlo zhubnout, takže v době pokusu měli s bratrem Chrisem zhruba shodné startovní podmínky.

Jednovaječná dvojčata jsou nesmírně cenným pokusným materiálem, protože mají přesně stejné geny. To znamená, že všechny změny jsou dány dietou a nikoliv rozdílem v genetické výbavě. Výsledky ojedinělého experimentu jsou tak platné i obecně

Bratři chtěli přijít na kloub důvodům, jak to při hubnutí vlastně chodí.  Své zkušenosti pak popsali v dokumentu pro BBC.

Je cukr ďábelský?

Obvykle se tvrdí, že tloustneme proto, že moc jíme a málo cvičíme. Spor mezi zastánci diety bez tuku a obhájci diety bez cukrů však problém staví do jiné roviny, píše Alexander v článku.

Léta platilo, že tuk je špatný: prostě jen vytváří další tuk, takže dobré jsou jen nízkotučné potraviny. Tento názor se však v poslední době změnil a odborníci obrátili. Roli zlého ďábla teď převzaly uhlovodany včetně cukru. Jak je to ale doopravdy?

Doporučujeme: Jezte tučná jídla. Budete zdravější a zhubnete

Alexander, zvaný Xand, se na měsíc pustil do diety bez uhlovodanů, Christ zase škrtl ze stravy téměř veškeré tuky. Ponechal si jich ve stravě jen 2 % - množství nutné k přežití.

Měsíc se to dá vydržet

V rámci tohoto omezení však mohli jíst, co hrdlo ráčilo. Oba také vedli naprosto stejný život včetně objemu cvičení. A jak to tedy nakonec dopadlo?

Oba druhy diet byly podle jejich svědectví příšerné. Xand mohl jíst maso, ryby, vejce a sýr. "Odstranění uhlovodanů vám vezme radost ze života. A odstranění ovoce a zeleniny - protože uhlovodany v podobě cukrů jsou i v nich - vám způsobí úpornou zácpu," stýskal si Xand. Neměl sice hlad, ale byl unavený a pomalý a páchl mu dech.

Náš tip: Téma: Hubnutí

Chris na tom nebyl o moc lépe. Pořád měl hlad, i když jedl skoro pořád, a také přišel o potěšení z jídla. Diety obou bratrů se daly jednoduše dodržovat, protože měly jediné pravidlo. Odvahu jim dodával fakt, že s nimi za měsíc skončí a budou štíhlejší a zdravější.

Platí inzulínová teorie?

Uhlovodany zvednou krevní cukr a stimulují v těle produkci inzulínu, který jeho hladinu snižuje. Má však ještě jeden efekt: růstový hormon. Ten v těle přeměňuje cukr na tuk a způsobuje, že tento tuk organismus těžko využívá jako zdroj energie. To pak vede k tzv. metabolickému syndromu, což je kombinace obezity v oblasti břicha, vysokého tlaku a vysokého podílu cholesterolu a dalších krevních tuků. Tím se zvyšuje riziko cukrovky 2. typu, srdečních onemocnění a dalších vážných zdravotních komplikací.

Zdá se tedy, že omezení uhlovodanů a cukrů vyřeší problém. Jenže je to složitější, tvrdí Xand van Tulleken. Oba bratři během měsíce diety zhubli, Xand víc - bez pár deka pět kg. Ostatní výsledky však nebyly takové, jak očekávali.

Všechno je špatně

Xand upozornil na ketózu, k níž v těle dochází při velmi nízkém příjmu uhlovodanů. Tvoří se zplodiny, zvané ketony. Výsledkem bylo snížení duševních schopností - Xand s bratrem prohrál v každém testu. 

Totéž platilo i o fyzickém výkonu - ztrácely se mu svaly.  Během série testů na kole Chris zvítězil v každém ohledu. Laboratorní testy však na konci ukázaly, že i u něj došlo k negativním zdravotním posunům.

Prokázalo se tak, že bezuhlovodanovou dietou je sice možné zhubnout rychleji, ale rozhodně to není pro tělo ani dobré, ani zdravé.

Jak to dopadlo? Nejhorší je obojí!

Bratři si především uvědomili, že si na počátku experimentu položili špatnou otázku. Neměli se ptát, co je horší, ale které potraviny vedou k přibírání a proč? Zlem není ani tuk, ani cukry. Je to kombinace obojího, která navíc vytváří v mozku závislost podobnou kokainu.

Oční test na Drexelově univerzitě u Xanda po konzumaci takového jídla prokázal přítomnost dopaminu, což je neurotransmiter, který aktivuje centrum slasti v mozku. Výrobci to velmi dobře vědí. Proto mají na trhu největší úspěch potraviny, které mají vysoký obsah těchto nutrientů. Mléčná čokoláda, zmrzlina, těstoviny s omáčkou, hranolky - a spousty dalších jídel.

Co tedy bratři doporučují? Pokud chcete zhubnout, vyhněte se složitým potravinám, obsahujícím kombinaci cukrů a tuku. Tato jídla ovlivňují mozek a nedovolí vám jíst méně.

zdroj a foto: BBC

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Láska: Jenom chemie! Na city zapomeňte

Co udělá s ženou viagra? Pomůže, ale jinak

Patologická úchylka: Když dospělé ženy milují plyšáky

Něžné detaily i nečekaná jednoduchost. Top manikérkou Instagramu je Tina Goldsteinová | Video: Instagram/Betina Goldstein
reklama
reklama
reklama