reklama

Petr Havlíček radí: Jak si udržet správnou váhu

Poradíme vám, jak dosáhnout vyrovnaného energetického příjmu a výdeje, a tak předcházet nadváze a obezitě.

Foto: Vím, co jim

Energii, kterou přijímáme z potravy, naše tělo využívá různými způsoby. K čemu ji vlastně potřebuje a co se děje s energií uvnitř našeho těla?

V dalším díle video seriálu Vím, co jím vám o energii řeknou více podrobností odborníci na výživu Petr Havlíček a Karolína Hlavatá.

Jak si držet správnou váhu?

"Zhruba polovina obyvatel ČR trpí nadváhou nebo obezitou," uvádí statistiku dietoložka Karolína Hlavatá. Proč je tomu tak? Někteří jsou nemocní, většina jich však přijímá zbytečně velké množství energie. A především ji neumí spotřebovat. Víte, kolik energie denně přijmete a kolik vydáte?

"Doporučený energetický příjem závisí na věku, pohlaví, výši fyzické aktivity a samozřejmě na aktuálním zdravotním stavu. Optimální, ale zároveň v dnešní době nejtěžší, je udržovat takzvanou vyrovnanou energetickou bilanci. To znamená, že příjem energie je v rovnováze s jejím výdejem," říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Více rad a tipů o správném příjmu a výdeji energie se dozvíte na videu!

Energetická potřeba organismu

"Energetická potřeba organismu je součtem bazálního energetického metabolismu, termického efektu přijaté stravy, fyzické aktivity a případně přítomné choroby, kde stoupají energetické nároky organismu úměrně závažnosti onemocnění," uvádí dietoložka Hlavatá. Bazální energie je potřebná pro zachování životních funkcí organismu.

To znamená činnosti srdce, plic, zažívání, funkce ledvin a metabolické funkce buněk za stavu naprostého duševního a tělesného klidu za normální teploty. Bazální metabolismus představuje největší část celodenního výdeje energie - přibližně 60 - 70 % a jeho hodnota je závislá na pohlaví, věku a podílu svalové hmoty.

Trávení a fyzická aktivita

"Do energetických poměrů se počítá i energie potřebná k trávení, vstřebávaní a zpracování přijaté potravy. Termický efekt se odhaduje na 10-15 % z celodenního energetického výdeje. Jeho hodnota je závislá na množství požitého jídla, jeho konzistenci a složení," uvádí dietoložka. Třetí a nejvíce variabilní složka energetického výdeje se týká pohybové aktivity.

U lidí neaktivních tvoří fyzická energie asi 20 %, okolo 50 % je to pak u sportovců a lidí mimořádně aktivních. Tuto složku energetického výdeje můžeme výrazně ovlivnit svým chováním. Pohybová aktivita zvyšuje výdej energie při samotném pohybu a cvičení, při déletrvajících aktivitách navíc přetrvává po určitou dobu vyšší výdej energie, než je klidový.

Jak zjistit energetický výdej?

Minimální energetický výdej během běžné denní aktivity je okolo 1 800 až 3 000 kcal/24 hod, což odpovídá asi 7 600 až 12 600 kJ/24 hod. Každý metabolismus je ale jiný. Chcete-li znát přesné informace o spotřebě a výdeji energie, nechte si udělat testy u odborníka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Petr Havlíček: Jíst zdravě se dá i bez nadité peněženky

Petr Havlíček radí: Jak kombinovat stravu s pohybem

Češi přesolují: Jak správně solit, radí Petr Havlíček

reklama
reklama
reklama