reklama

Nový styl hubnutí: Dezert snězte už před obědem!

Správná zdravá strava neuspokojí jazyk ani mozek. Zkuste k ní přidat dezertík, ideálně už před polévkou, a uvidíte, co se stane!

Foto: Thinkstock

Středomořská dieta je podle odborníků nejzdravější způsob stravování. Hodně ryb, zeleniny a zdravých tuků vede nejen ke štíhlosti, ale také ke zdraví. Jenže jak do toho zapadá sladká tečka, bez níž si Italové, Řekové ani další národy jídlo neumí představit?

Právě ona je možná klíčem k celému úspěchu. Sladká pochoutka po zdravém a obykle také nepříliš kalorickém jídle dodá pocity uspokojení a sytosti, které by člověku jinak chyběly. Především doplní sacharidy, bez kterých se obojího dá jen těžko dosáhnout. A co víc, většina lidí se ho nedokáže vzdát, aspoň ne na dlouho.

Začněte sladkou tečkou

Podle názoru vědců úplně postačí, když se tou tečkou za obědem či večeří stane oslazená káva. Má tu výhodu, že v ní jsou obsaženy opravdu jen cukry a ne tuky, jako v moučníku či zákusku - tuk z případného mléka do kávy je zanedbatelný. Stejně může zabrat i kus ovoce.

Doporučujeme: Závislost na sladkém: Jak se pustit do odvykačky?

Ještě lépe zní mlsným jazýčkům doporučení odborníků z britské Imperial College. I podle nich mohou dobroty v jídelníčku zůstat. Klidně si dopřejte dortíky, poháry i cukroví. Nemusíte se omezovat, stačí jen přehodit pořadí!

Sladký dezert místo předkmu?

Základem této nové diety je přesunutí obvyklého pořadí jednotlivých jídel. Místo na závěr si máme dát jídla bohatá na sacharidy hned na první místo! Tak se lépe daří udržet následné chutě pod kontrolou.

Člen výzkumného týmu doktor James Gardiner na základě výsledků testů potvrzuje, že úspěšný způsob hubnutí a omezení chutí na sladké by tak mohl být právě v tom, že se tělu dodá potřebný cukr již na počátku jídla. Mozek tak rychleji zjistí, že potřebná hladina krevního cukru byla dosažena, a nebude nabádat tělo k jeho další konzumaci, což se projevuje především přejídáním.

Rychlost rozhoduje

Čím dřív totiž mozek dostane signál,  že tělo má "dost", tím lépe. K tomu je však zapotřebí, abychom jídlo nehltali - jinak ho sníme mnohem víc. Než mozek dostane signál, že jsme sytí, trvá určitou dobu.

Přečtěte si: 10 základních zásad hubnutí. Znáte je?

Odborníci tento časový posun nazývají smyslové zasycení. Jeho rychlost je sice individuální, ale přesto jedna věc platí bez rozdílu: signál  "už stačí" mozek vyšle, pokud uspokojivé jídlo máme v ústech a nikoliv v zažívacím traktu. Takže je třeba jíst pomalu, spíš ulizovat a ocucávat - a k tomu se nám nejlepe hodí čokoláda. 

Ta se pak jeví jako ideální předkrm. Samozřejmě jde o čokoládu s co největším podílem kakaa a dalších přirozených složek. Ale právě ta nám může pomoci, abychom dokázali ovládat, kolik toho sníme. Z jedné nizozemské studie vyplynulo, že když dobrovolníci nechali rozpustit na jazyku 30 gramů čokolády s obsahem 85 % kakaa, snížila se jim chuť k jídlu o třetinu až o polovinu. Tento snížený apetit se shodoval s poklesem hormonu ghrelinu, který se vytváří v žaludku, a tedy i poklesem pocitu hladu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sladkosti - je to skutečně hřích?

Daniela mění život. Chce být ještě jednou pannou

Odpojení od reality: Schizofrenie i následkem stresu

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama