reklama

Máte vysoký tlak? Jezte kiwi!

Milujete ovoce a hledáte takové druhy, které vám budou nejen chutnat a obsahovat dostatek vitamínů, ale ještě něco navíc? Sáhněte po kiwi. Jeho pravidelná konzumace totiž mj. příznivě ovlivňuje i vysoký krevní tlak.

Foto: Profimedia.cz

PROČ TLAK ŠKODÍ?

Dlouhodobě nekontrolovaný vysoký krevní tlak vede k poškození tkání a životně důležitých orgánů, např. mozku, ledvin nebo očí.

Milujete ovoce a hledáte takové druhy, které vám budou nejen chutnat a obsahovat dostatek vitamínů, ale ještě něco navíc? Sáhněte po kiwi. Jeho pravidelná konzumace totiž mj. příznivě ovlivňuje i vysoký krevní tlak.

Šťavnatá zelená dužina kiwi obsahuje velké množství luteinu, který se řadí mezi antioxidanty. To jsou látky, které chrání tělo před poškozením škodlivými produkty vznikajícími v organismu při metabolické přeměně látek.

Souboj s jablky

Vědci v Oslu prováděli výzkum, kdy náhodně vybrali dvě skupiny pacientů s mírně zvýšeným krevním tlakem. Jedna z těchto skupin konzumovala denně po dobu osmi týdnů ke své obvyklé stravě tři plody kiwi, druhá skupina dostávala jedno jablko.

Po uplynutí osmi týdnů měli pacienti, kteří pravidelně jedli kiwi, nižší tlak než pacienti pravidelně konzumující jablka. Efekt tří snědených kiwi denně byl tak prokázán.

Proč je vlastně krevní tlak důležitý?

Vysoký krevní tlak spolu s ostatními rizikovými faktory urychluje kornatění tepen (aterosklerózu). Tím se postupně zmenšuje jejich průsvit a stěny cév se stávají méně pružné. Krev proto cirkuluje stále hůře a dodává tak orgánům méně nezbytných živin.

Při zvýšeném krevním tlaku se však musí srdce namáhat a dochází ke zbytnění srdeční komory. Trvá-li zvýšení krevního tlaku delší dobu, může dojít k poškození i jiných orgánů. Dlouhodobě nekontrolovaný vysoký krevní tlak vede k poškození tkání a životně důležitých orgánů, např. mozku, ledvin nebo očí.

Léky nepřekoná

Lékaři však upozorňují, že neexistuje žádná zázračná potravina, která by jako mávnutím proutku vyřešila všechny problémy s vysokým krevním tlakem. Léčba tohoto onemocnění je složitá a musí být komplexní. Sami však můžete pro své zdraví udělat také hodně:

  • změňte životní styl,
  • pokuste se zhubnout,
  • více sportujte,
  • zdravěji a alespoň 5× denně jezte
  • zařaďte do jídelníčku kiwi - výborně se hodí třeba k dopolední svačině.

Pozor na alergii

Při konzumaci kiwi buďte ale opatrní. Jedná se o poměrně aromatické ovoce a u některých lidí může vyvolávat alergii. Pokud by se tedy u vás objevila vyrážka, zažívací obtíže či jiné alergické projevy, vynechejte kiwi ve své stravě a poraďte se se svým lékařem.

Bez jeho vědomí nikdy nevysazujte léky, které vám předepsal na tlak. Náhlé změny krevního tlaku, ke kterým po vysazení léků může dojít, mohou být velmi nebezpečné a mohou ohrozit život pacienta.

více na uLékaře

Nakazí jeden člověk celou tramvaj? Epidemiolog vysvětluje šíření viru aerosolem | Video: Kristýna Pružinová, Blahoslav Baťa, Martin Krepindl
reklama
reklama
reklama