reklama

Vědci lhali: Víno léčivé účinky nemá

Popíjite denně vínko v dobré víře, že vás doporučené mírné dávky ochrání před rakovinou, nemocemi srdce a oběhového systému i proti demenci, jak nám neustále opakovali lékaři? Nedělejte to, je to k ničemu a naopak si spíš ublížíte.

Foto: Profimedia.cz

CO JSOU ANTIOXIDANTY?

Jde o látky, které omezují aktivitu kyslíkových radikálů a omezují tak proces oxidace v organismu. Patří k nim zejména

  • vitamíny - např. vitamín A, vitamín E, vitamín C, vitamín B2, vitamín B15,
  • karotenoidy
  • flavonoidy - rostlinná barviva (včetně karotenoidů, některých tříslovin a polyfenolů)
  • třísloviny (včetně některých polyfenolů)
  • fenolické antioxidanty, polyfenoly

Popíjite denně vínko v dobré víře, že vás doporučené mírné dávky ochrání před rakovinou, nemocemi srdce a oběhového systému i proti demenci, jak nám neustále opakovali lékaři? Nedělejte to, je to k ničemu! Naopak si spíš ublížíte.

Víno tak následuje známý vědecký omyl se špenátem, který obsahuje pouhou desetinu železa proti uváděnému množství. Zatímco u špenátu se ale jednalo o omyl, u vína jde o záměrnou lež a klamání veřejnosti. Otázkou zůstává, v čí prospěch - a za čí peníze.

Všechno je naopak

Univerzita v americké Connecticutu s okamžitou platností zrušila výzkumný program na odborné studie o pozitivních účincích červeného vína na lidské zdraví a propustila jeho šéfa  Dipaka K. Dase. Ukázalo se totiž, že vědec celá léta falšoval výsledky, jimiž zásoboval odborné časopisy. Z nich pak čerpali lékaři, kteří nám udíleli své rady. A teď je všechno naopak....

Červené víno - a podle dalších výzkumů i bílé - obsahuje látku, jež se měla stát vědeckým zdůvodněním tzv. francouzského paradoxu. Francouzí totiž přes svůj nezdravý životní styl se spoustou tučného jídla od sýrů přes sladkosti až k uzeninám, s kouřením a s nedostatkem pohybu méně trpěli na nemoci srdce a oběhové soustavy. Vysvětlením měl být resveratrol - takřka zázračný antioxidant, který chrání buňky před oxidačním stresem a tak funguje bezmála jako dokonalý lék na nejobávanější choroby lidstva.

Zázrak se nekoná

Resveratotl nás tak měl spasit před mnoha druhy rakoviny  v různých stádiích, proti ateroskleróze,  cukrovce, vzniku a průběhu demence i před Alzheimerovou chorobou, a celkově měl chránit proti vlivům stárnutí.

Když se začaly vyrábět preparáty s obsahem resveratrolu, zjistilo se, že vyšší dávky poškozují ledviny. Jejich výroba proto byla v roce 2010 zastavena. Uvádí se také, že bychom museli denně vypít 200 litrů vína denně, abychom získali takové množství resveratolu, které je potřeba k dosažení efektu.

Naslouchejme jiným

Vědec prý falšoval a manipuloval výsledky svých experimentů například tím, že údaje z různých pokusů vydával za data z jednoho experimentu.

Zdá se, že než se "léčit" se skleničkou v ruce bychom spíš měli  poslouchat odborníky na závislost, jejichž rady se nám už tolik nelíbí: že totiž i umírněné popíjení vede k alkoholismu a zatěžuje játra. >

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama