Vymazlené lahůdky z kančího masa od Zdeňka Pohlreicha
Vyzkoušejte recepty na chuťově dokonalé pokrmy, které šéf Zdeněk Pohlreich připravil z kančího masa.
Vyzkoušejte některý z osvědčených receptů na různé kančí delikatesy, které Zdeněk Pohlreich připravoval ve své nedělní škole vaření v pořadu Teď vaří šéf!. Kančí maso v úpravě známého šéfkuchaře chutná opravdu dokonale!
Kančí po myslivecku
Ingredience:
- kančí maso
- 2 dcl červeného vína
- 1 konzerva loupaných rajčat
- 1 mrkev
- řapíkatý celer
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- snítek rozmarýnu
- 1 chilli paprička
- olivový olej
- pepř
- sůl
Postup:
1. Nejdříve si připravíme marinádu: na olivovém oleji orestujeme mrkev, řapíkatý celer, česnek, snítek rozmarýnu a zalijeme červeným vínem. Když se omáčka povaří, nalijeme jí do mísy na nakrájené maso, necháme vystydnout, a dáme do ledničky na 12 hodin odležet.
2. Potom směs přecedíme a maso osolíme a opepříme. Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, potom k ní přidáme nakrájenou chilli papričku a loupaná rajčata. Pak přidáme maso a zalijeme přeceděným červeným vínem.
3. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit doměkka 1 - 1,5 hodiny. Když je maso měkké, vyndáme ho stranou a zbytek omáčky přecedíme do dalšího hrnce. Necháme chvíli povařit, aby se šťáva zredukovala a pak přilijeme k masu a zelenině. Nandáme na talíř, pokapeme olivovým olejem a podáváme.
Kančí hřbet se šípkovou omáčkou a kapustou
Ingredience:
- kančí hřbet
- pepř
- sůl
Na omáčku:
- 1 dcl vývaru
- 2 lžíce šípkové marmelády
- 1 mrkev
- řapíkatý celer
- 1 šalotka
- 6 kuliček jalovce
- cukr
- máslo
- olivový olej
- pepř
- sůl
Na kapustu:
- kapusta
- 1 dcl smetany
- 1 plátek slaniny
- máslo
- mrkev
- řapíkatý celer
- šalotka
- pepř
- sůl
Postup:
1. Jako první si připravíme omáčku: v kastrůlku necháme rozpustit kousek másla a orestujeme nadrobno nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a šalotku. Pak přisypeme cukr, pár kuliček jalovce a zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme, přidáme šípkovou marmeládu a necháme povařit, aby omáčka zhoustla.
2. Jako přílohu budeme podávat kapustu: nakrájíme ji na nudličky, necháme krátce povařit v osolené vodě a pak přendáme do mísy s ledovou vodou, abychom zastavili var a kapusta tak neztratila krásnou zelenou barvu. Potom přecedíme a necháme okapat.
3. V dalším hrnci orestujeme plátek slaniny, přidáme kousek másla a nakrájenou zeleninu. Zalijeme smetanou a necháme zhoustnout. Pak přidáme spařenou kapustu, osolíme, opepříme a promícháme.
4. Maso osolíme a opepříme a ze všech stran orestujeme na olivovém oleji. Pak necháme dopéct v troubě na 180 stupňů.
5. Šťávu z pánve, na které jsme restovali maso, zalijeme šípkovou omáčkou, aby se chutě spojily.
6. Asi po 10 minutách vyndáme maso z trouby, přikryjeme alobalem a necháme chvíli odležet. Šťávu z pekáčku přidáme k omáčce a pak ji přecedíme.
7. Maso nakrájíme na plátky a spolu s kapustou a omáčkou nandáme na talíř.
Kančí guláš s uzenou paprikou a špekovým knedlíkem
Ingredience:
- kančí kýta
- 3 cibule
- 2 lžíce drcených rajčat
- chleba
- voda
- rostlinný olej
- uzená paprika
- pepř
- sůl
Na špekové knedlíky:
- špek
- 3 vejce
- houska
- mléko
- mouka
- petrželka
- pepř
- sůl
Postup:
1. V hrnci rozehřejeme rostlinný olej, orestujeme nakrájenou cibuli a zalijeme kapkou vody, aby cibule dostala jednotnou barvu. Když se voda odpaří, přisypeme uzenou papriku, necháme spojit a zase zalijeme vodou. Přidáme drcená rajčata a jakmile se směs začne vařit, vložíme do hrnce nakrájené maso, opepříme a osolíme. Necháme rychle zavařit, pak stáhneme var, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka.
2. Teď si připravíme špekové knedlíky: špek nakrájíme na kostky a necháme orestovat. Do žloutků nalijeme trochu mléka a přisypeme nakrájenou housku. Osolíme, opepříme a promícháme. Pak ke směsi přidáme opečený špek, zaprášíme moukou a postupně vmícháme vyšlehaný sníh. Nakonec přisypeme nasekanou petrželku. Namočíme si ruce, vytvarujeme knedlíky a necháme vařit ve vroucí vodě 8 - 10 minut.
3. Guláš zahustíme nalámaným chlebem a necháme ještě chvíli povařit. Pak ho nandáme na talíř a podáváme se špekovým knedlíkem.
Panenka z divočáka s hruškovým pyré
Ingredience:
- kančí panenka
- 1 dcl červeného vína
- rozmarýn
- olivový olej
- pepř
- sůl
Na pyré:
- 2 vyzrálé hrušky
- 2 dcl vody
- anglická hořčice
- kremžská hořčice
- máslo
- 3 snítky tymiánu
- sůl
Na brambory:
- brambory
- olivový olej
Postup:
1. Hrušky rozpůlíme, oloupeme, zbavíme je jádřinců a dáme povařit do osolené vody. V kastrůlku necháme rozehřát máslo, přisypeme lístky tymiánu a podusíme v něm uvařené hrušky. Pak je vyndáme stranou, rozmixujeme a vrátíme zpátky do kastrůlku. Přidáme lžičku anglické a kremžské hořčice a promícháme.
2. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, nakrájíme na silné plátky a orestujeme na olivovém oleji.
3. Panenku očistíme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a panenku necháme orestovat se snítkou rozmarýnu. Pak ji vyndáme stranou, pánev zalijeme červeným vínem a šťávou z kančího masa a necháme odpařit.
4. Na talíř nandáme hruškové pyré, opečené brambory, nakrájenou panenku a polijeme omáčkou z červeného vína.
Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Recepty od Pohlreicha: Pochoutky z hovězího masa
Chutné pokrmy z králíka podle receptů Zdeňka Pohlreicha
Delikátní sýrové pochoutky od Zdeňka Pohlreicha