Vánoce podle chuti šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha
Připravte si klasické vánoční pokrmy podle jedinečných receptů šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.
V posledním díle kulinářského pořadu Teď vaří šéf! se šéfkuchař Zdeněk Pohlreich zaměřil na vánoční klasiku a ukázal nám, jak velmi chutně připravit rybí polévku, smaženého kapra, bramborový salát a houbového kubu.
Rybí polévka
Suroviny:
- hlavy, kostry a odřezky z kapra
- mlíčí nebo jikry
- nové koření
- bobkový list
- mrkev
- cibule
- šalotka
- celer
- petržel
- muškátový oříšek
- hladká mouka
- rohlík
- máslo
- sůl, pepř
Postup:
1. Do kastrolu vložíme rybí skelety, hlavy a všechny odřezky (Pozor: Z hlav musíte vyndat žábry, jinak bude polévka hořká "jako prase"!). Přidáme pár kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list, mrkev, cibuli, celer a kořen petržele, zalijeme studenou vodou, osolíme a jakmile polévka chytne var, sebereme pěnu z vrchu a 20 minut pomalu vaříme na mírném ohni.
2. Po uplynulé době vývar přecedíme a založíme vlastní vánoční polévku.
3. Na kousku másla orestujeme šalotku nasekanou najemno. Čerstvou mrkev a kousek kořene petržele nastrouháme a přihodíme do hrnce. Orestujeme a zasypeme tak dvěma lžícemi hladké mouky, uděláme obyčejnou jíšku.
4. Zalijeme čirým rybím vývarem, promícháme a ochutíme špetkou muškátového oříšku. Do polévky přidáme jikry nebo mlíčí, podle toho, co jsme pořídili. Necháme pět minutek povařit. Mezitím obereme z hlavy uvařené maso, hodíme ho do hrnce, vypneme a máme hotovo.
5. Z rohlíku nakrájíme kostičky, dáme do pekáče a necháme v troubě pomalu péct na 140 °C dozlatova, čas od času promícháme.
6. Před servírováním krutonky přehodíme do pánve a na kousku másla ještě zrychla orestujeme.
Bramborový salát
Suroviny:
- brambory
- mrkev
- kořen petržele
- celerová bulva
- kyselé okurky
- mražený hrášek
- šalotka
- vejce
- dijonská hořčice
- majonéza
- zakysaná smetana
- sůl, pepř
Postup:
1. Brambory uvaříme, k nim do hrnce přidáme také zeleninu – mrkev, petržel a celerovou bulvu. Dáme také vařit vejce natvrdo. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uvařenou zeleninu nakrájíme na menší kostičky než brambory.
2. Vše vhodíme do mísy, přidáme na kostičky nakrájené kyselé okurky, to je v bramborovém salátu naprostá nezbytnost. Přisypeme hrášek (mražený má přece jenom lepší chuť než nakládaný), najemno nasekáme ještě šalotku a opatrně zamícháme, abychom co nejméně porušili vařenou zeleninu.
3. Dochutíme solí a pepřem. Podle chuti přidáme dijonskou hořčici a majonézu se zakysanou smetanou. Podstatné je "nerozbít" jednotlivé ingredience, stále chceme vidět, z čeho je salát připravený (žádná kejda, přátelé!). Pokud je salát příliš hustý, přidáme kapku láku z kyselých okurek.
4. Na úplný závěr přimícháme nakrájená vařená vejce. Dáme do večera odležet pod fólií do lednice, večer bude ideální.
Smažený kapr
Suroviny:
- filety kapra
- citronová šťáva
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
- rostlinný olej
- sádlo
- sůl, pepř
Postup:
1. Filety kapra nakrájíme na jednotlivé porce, z obou stran osolíme a opepříme bílým pepřem. Filety bohatě zakápneme citronovou šťávou, přikryjeme fólií a dáme do lednice odležet.
2. Až přijde čas, filety obalíme v klasickém trojobalu – v hladké mouce ochucené solí, v rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Nikdy nedávejte obalené maso nebo rybu do lednice – strouhanka zvlhne a špatně se bude smažit.
3. V hlubší pánvi rozpálíme rostlinný olej a trošku sádla a porce kapra prostě a jednoduše osmažíme dozlatova. Olej pravidelně cedíme, aby v něm nezůstávaly kousky strouhanky (stačí mít vedle hrnec, kam přes sítko slijete olej a opět ho nalijete zpět do pánve, v pánvi občas zůstávají taky drobečky, tak ji vytřete papírovou utěrkou).
Houbový Kuba
Suroviny:
- sušené houby
- kroupy
- sádlo
- cibule
- česnek
- sůl, pepř
- petrželka
- tymián
- oregano
Postup:
1. Sušené houby přes noc namočíme do vody, stejně tak kroupy.
2. Druhý den přelijeme houby i s vodou do hrnce a přivedeme k varu. Kroupy i s vodou nalijeme do jiného hrnce a také uvaříme doměkka.
3. Potřebujeme ještě třetí kastrůlek, ve kterém na sádle orestujeme nasekanou cibuli a alespoň čtyři najemno nasekané stroužky česneku. Osolíme a necháme zesklovatět.
4. Uvařené houby přecedíme, kroupy také a smícháme v míse. Pekáč vytřeme troškou sádla a nasypeme do něj směs krup a hub.
5. Jakmile cibulka zezlátne, přidáme ji do pekáče, ochutíme nasekanou petrželkou, tymiánem a oreganem, podle libosti ještě dosolíme a opepříme.
6. Směs řádně promícháme, uhladíme povrch a dáme do předehřáté trouby na 180 °C, pečeme 25 minut.
Vánoční halibut
Suroviny:
- filety halibuta
- česnek
- brambory
- šalotka
- mrkev
- kořen petržele
- celer
- hořčice
- citron
- olivový olej
- rostlinný olej
- máslo
- sůl, pepř
- tymián
- rozmarýn
- oregano
- petrželka
- pažitka
Postup:
1. Z pečicího papíru vystřihneme kolečko podle velikosti pánve, složíme ho do trojúhelníku a malý kousek špičky odstřihneme. Papír rozložíme do pánve a zalijeme olivovým olejem. Olej se dostane i pod papír a ten drží na svém místě. Oleje musí být celkem dost, aby se do něj kousky ryby ponořily. Do pánve přihodíme stroužek česneku, snítku tymiánu, rozmarýnu a oregana a zahřejeme na 60 °C. Mezitím rozpálíme troubu na 80 °C.
2. Halibuta nakrájíme na stejně velké kousky, osolíme a položíme do oleje. Pánev dáme do trouby a pomalu pečeme. Ryba se nemůže přepéct, olej ji chrání, takže máme čas na přípravu přílohy.
3. Na přílohu použijeme klasické suroviny jako k přípravě bramborového salátu: V pánvi na rostlinném oleji a kousku másla necháme opéct plátky uvařených brambor.
4. V jiném kastrůlku rozehřejeme olej a orestujeme na něm nasekanou šalotku, uvařenou mrkev, petržel a celer, vše nakrájené na malé kostičky. Ochutíme čerstvou petrželkou.
5. Když jsou brambory orestované dozlatova, zasypeme je nasekanou pažitkou a stáhneme z ohně.
6. Jakmile je vše hotovo, můžeme vyndat rybu. Trošku olivového oleje nalijeme do malé misky, přidáme lžíci hořčice a nasekanou pažitku a promícháme.
7. Z citronu vyřízneme filátka a ze zbytku vymačkáme citronovou šťávu do mističky k hořčici.
8. Můžeme servírovat: doprostřed talíře dáme plátky brambor, vedle orestovanou zeleninu, pokapeme horčičným dresingem a navrch položíme plátky halibuta. Naposledy osolíme hrubou solí a na každý kousek ryby položíme filátko z citronu.
Olej můžete tímto způsobem použít minimálně šestkrát, aniž by ztratil svou kvalitu.
Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Recepty od Pohlreicha: Pochoutky z hovězího masa
Chutné pokrmy z králíka podle receptů Zdeňka Pohlreicha
Špagetové speciality podle Zdeňka Pohlreicha