reklama

Pohlreich vaří živě: Recepty na ragú, kotlety a trhanec

Nabízíme vám detailní recepty a postupy ke speciálnímu tříchodovému, které Zdeněk Pohlreich vaří 19. října 2013 na TV Prima v rámci nové kulinářské show Česko vaří s Pohlreichem živě.

Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich | Foto: TV Prima

Nabízíme vám recepty a detailní postupy ke speciálnímu tříchodovému menu, které Zdeněk Pohlreich připraví 19. října 2013 v rámci nové kulinářské show Česko vaří s Pohlreichem živě na TV Prima. 

"Všechna jídla, která budu v přímých přenosech připravovat, jsem postupně uvařil, abych je doladil. V téhle show ale nepůjde jen o vaření. Nevím, jestli se u ní budou lidi spíš bavit nebo se mnou budou také vařit. Záleží na nich. Přál bych si, aby se dívali a aby je pořad bavil, o to jde," vysvětluje Zdeněk Pohlreich.

Vařit se bude vždy z běžně dostupných a všeobecně oblíbených surovin. "Podstatné je, aby to dobře chutnalo a dobře to vypadalo. Myslím, že to nikoho nezruinuje," doplňuje Pohlreich. Speciálním hostem prvního dílu nové gastronomiské show je populární herečka a moderátorka Tereza Kostková.

Recept na houbové ragú se ztraceným vejcem od Zdeňka Pohlreicha (pro 4 osoby)

Připravte si:
400 g očištěných hub, nakrájených na větší kousky
1 lžíci nakrájené cibulky
2 stroužky česneku
1 lžíci olivového oleje
20 g másla
1 lžičku čerstvých lístků hladkolisté petrželky, nasekaných + navíc lístky na ozdobu
2 snítky čerstvého tymiánu nebo 1 špetku sušeného
1 snítku čerstvého rozmarýnu nebo 1 špetku sušeného
1 kapku balzamikového octa
4 čerstvá vejce
10 ml bílého vinného octa
čerstvě vymačkanou šťávu z 1/2 citronu
sůl a čerstvě namletý černý pepř
Pečivo dle chuti

Postup:
V hrnci, nebo v konvici uvařte přibližně 2 l vody.
V pánvi zahřejte olej spolu s kouskem másla a přidejte houby. Přidejte nakrájenou cibulku a vše společně rychle orestujte. Přidejte nasekaný česnek.
Obsah pánve promíchejte, přidejte tymián, rozmarýn a restujte další 2 minuty. Přidejte nasekanou petrželku a dochuťte citronovou šťávou. Odstavte z plotny.
Vejce vyklepněte do mističek nebo do hrníčku. Jakmile se na dně hrnce začnou tvořit bublinky a voda se začne pomalu vařit, dejte do ní připravený ocet. Vodu v hrnci roztočte, aby vznikl vír a do jeho středu postupně vlijte vejce. Vír v hrnci se postará o to, aby se bílek obalil kolem žloutku. Nechte vařit asi 3 minuty (žloutek musí zůstat tekutý).
Mezitím houby ještě krátce prohřejte a rozdělte na připravené talíře. Ozdobte lístky petrželky, osolte a ke každé porci houbového ragú přidejte jedno ztracené vejce a dochuťte pár kapkami balzamikového octa. Ihned servírujte.

Další články a recepty Zdeňka Pohlreicha čtěte zde

V bodech: 
1. Dejte vařit vodu
2. Rozpalte pánev s olejem a máslem
3. Restujte houby, cibuli
4. Sekejte česnek
5. Přidejte česnek
6. Přidejte citronovou šťávu, nasekanou petržel
7. Odstavte z plotny
8. Vyklepněte vejce
9. Uvařte vejce
10. Prohřejte ragú
11. Servírujte

Recept na vepřové kotletky se zelím od Zdeňka Pohlreicha (pro 4 osoby)

Připravte si:
4 vepřové kotlety, bez kosti, očištěné
1 menší hlávku zelí, nakrájenou na nudličky 1 cm silné
100 g slaniny, nakrájené na nudličky nebo na kostičky
1 lžičku másla
extra panenský olivový olej
1 větvičku rozmarýnu
sůl a pepř
Na bazalkové pesto:
4 stroužky česneku
1 šálek nastrouhaného sýru parmazánového typu
1 hrst lístků bazalky
200 ml extra panenského olivového oleje
sůl a pepř

Postup:
Dejte vařit vodu.
Kotletky dejte do misky, přidejte rozmarýn a zakapejte olivovým olejem. Misku přikryjte mikrotenovou fólií a uložte do chladu.
Mezitím se pusťte do přípravy zelí. Zelí krátce spařte horkou  osolenou vodou, jež máte připravenou a rychle zceďte, aby zůstalo křehké.
Rozpalte si dvě pánve.. Na jedné pánvi restujte slaninu, na druhé kotletky, jež předem osolte a opepřete.
Připravte si pesto. V hmoždíři společně roztlučte nebo za pomoci kuchyňského robota promixujte česnek, přidejte sůl, bazalku a parmazán. Na závěr přidejte olivový olej a dochuťte dle chuti.
Na pánev s opečenou slaninou  přidejte spařené zelí a prohřejte. Odstavte z plotny a vmíchejte připravené pesto.
Kotletky se zelím naservírujte na talíře a ihned podávejte.

V bodech:
1. Dejte vařit vodu
2. Marinujte kotlety
3. Spařte zelí
4. Rozpalte pánve
5. Pečte kotlety a slaninu
6. Připravte pesto v hmoždíři, či mixéru
7. Na pánev ke slanině přidejte zelí
8. Mimo plotnu vmíchejte do zelí pesto
9. Servírujte

Recept na trhanec od Zdeňka Pohlreicha (pro 4 osoby)

Připravte si:
200 g hladké mouky
4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
250 ml mléka
50 g rozinek
vlašské ořechy
1 špetku soli
2 lžíce vanilkového cukru
2 lžíce másla
cukr moučku na posypání
100 g jablek, oloupaných a nakrájených na kousky

Postup:
Rozpalte pánev.
V míse utřete žloutky s cukrem a solí, přidejte mléko, mouku a ušlehejte. Vzniklou směs nechte chvíli odpočinout.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do žloutkové směsi.
V pánvi rozpusťte máslo, vlijte připravené těsto, zasypte rozinkami a pod pokličkou pomalu pečte. Výška těsta v pánvi by měla být 2-3cm.
Když je těsto z jedné strany hotové, otočte ho a nechte dojít. Upečenou placku natrhejte na menší kousky v pánvi.
Do druhé pánve vložte zbytek másla a nechte ho rozpustit. K máslu přidejte cukr a nechte zkaramelizovat.
Přidejte na kousky nakrájené jablko, ořechy a promíchejte.
Na závěr do pánve vraťte na kousky natrhané těsto a naposledy vše promíchejte.
Trhanec dejte na talíř, zlehka ho posypte moučkovým cukrem a podávejte.

V bodech:

1. Rozpálit pánev
2. Utřít žloutky, cukr, sůl
3. Přidat mléko, mouku a šlehat
4. Směs stranou v míse
5. Vyšlehat tuhý sníh
6. Sníh vmíchat do žloutkové směsi
7. Na horkou pánev máslo
8. Vlít těsto 2-3 cm vysoké
9. Zasypat rozinkami
10. Přikrýt poklicí
11. Po upečení otočit
12. Natrhat na pánvi obracečkou
13. Pánev na plotnu
14. Rozpustit máslo
15. Přidat cukr a nechat zkaramelizovat
16. Nakrájet jablko, ořechy
17. Dát na pánev
18. Přidat na pánev k jablkům trhanec a promíchat
19. Servírovat a posypat cukrem

Kromě velkoryse pojaté show Česko vaří s Pohlreichem živě se populární šéfkuchař letos na podzim vrací na televizní obrazovky také prostřednictvím pořadu Už dost, šéfe. V rámci něj se svým štábem mapuje, kam se posunuly vybrané podniky, které dříve prošly natáčením Ano, šéfe!.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zdeněk Pohlreich: Jak uvařit poctivý vývar nebo kulajdu

Recept na hamburger přímo od Pohlreicha!

Zdeněk Pohlreich radí jak na maso: Telecí a roastbeaf

 

Tereza Těžká: Je nás pět, mám třikrát víc lásky i trápení. Je mýtus, že nežárlíme | Video: DVTV, Daniela Písařovicová
reklama
reklama
reklama