reklama

Pestré menu z letní dovolené od Zdeňka Pohlreicha

V dalším díle pořadu Teď vaří šéf! učí Zdeněk Pohlreich diváky připravovat celou řadu skvělých pokrmů v jižním stylu.

Foto: FTV Prima

V dalším díle pořadu Teď vaří šéf! učí Zdeněk Pohlreich diváky připravovat celou řadu skvělých pokrmů a snaží se opět dokázat, že domácí vaření nemusí být žádná věda.

Dnešní menu se vrací ke vzpomínkám na dovolenou a přichází s pokrmy v jižním stylu - Frito malorquin, Špagety fruti di mare, Restované hříbky s bylinkami a česnekem na topince, Limetový koláč a nakonec osvěžující mojito.

Frito malorquin

Ingredience:

  • jehněčí maso
  • jehněčí játra
  • 1 plátek fenyklu
  • 1 červená paprika
  • hrášek
  • artyčoky
  • 4 menší brambory
  • 1/2 červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Jehněčí maso i játra nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme. Na pánvičce rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nakrájený česnek, po chvíli přidáme cibuli a promícháme.

2. Na vedlejší pánvi orestujeme maso a pak ho přidáme k cibuli a česneku. Potom zvlášť orestujeme játra, přihodíme k nim fenykl a opět vložíme ke směsi na vedlejší pánvi.

3. Postupně přisypeme ještě nakrájenou papriku, hrášek, oloupané brambory vařené ve slupce a artyčoky. Vše osolíme a opepříme. Podlijeme trochou vody, promícháme, nandáme na talíř a pokapeme olivovým olejem.

Restované hříbky s bylinkami a česnekem na topince

Ingredience:

  • chleba
  • čerstvé nebo mražené hříbky
  • cibule
  • 1 stroužek česneku + česnek na topinky
  • citronová šťáva
  • rozmarýn
  • oregano
  • petržel
  • tymián
  • máslo
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Přidáme česnek, potom houby, osolíme a opepříme. Pokapeme citronovou šťávou, přisypeme nakrájené čerstvé bylinky a promícháme. Na závěr přidáme trochu másla.

2. Na druhé pánvi opečeme topinky, potřeme je česnekem a nandáme na ně směs z hříbků. Můžeme podávat.

Špagety fruti di mare

Ingredience:

  • špagety
  • krevety
  • slávky
  • sépie
  • cherry rajčata
  • řapíkatý celer
  • 1 mrkev
  • 1 šalotka
  • 3 stroužky česneku
  • petrželka
  • chilli
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

1. Do vařící osolené vody dáme vařit špagety. Krevety očistíme a skořápky využijeme na vývar - orestujeme je na olivovém oleji, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, řapíkatý celer a mrkev. Zalijeme vodou, osolíme a necháme vařit. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, vložíme slávky, přikryjeme pokličkou a necháme chvíli dusit.

2. Mušle, které se neotevřely, vyhodíme a zbytek vyloupeme do misky. Na pánvi opět rozehřejeme olivový olej, vložíme dva celé stroužky česneku a orestujeme krevety a nakrájené sépie. Posypeme trochou chilli a pak vše vyndáme stranou.

3. Na pánev vlijeme uvařený vývar z krevet, přidáme rozmixovaná cherry rajčata, necháme chvíli povařit a pak zpátky vmícháme všechny mořské plody. Přisypeme nasekanou čerstvou petrželku a na závěr uvařené špagety. Vše promícháme, přendáme na talíř, pokapeme olivovým olejem a podáváme.

Limetový koláč

Ingredience:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 175 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • 1/2 vanilkového lusku
  • kůra z 1 limetky
  • špetka soli

Na náplň:

  • 190 g cukru
  • 4 vejce
  • 1 dcl smetany
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 3 limety

Na dekoraci:

  • 2 limety

Postup:

1. V míse smícháme mouku, cukr, vejce a změklé máslo. Z půlky vanilkového lusku vyškrábeme zrníčka, nastrouháme kůru z limety a přidáme špetku soli. Vše promícháme a rukama vypracujeme těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme aspoň půl hodiny odležet.

2. Z těsta odkrojíme zhruba polovinu, rozválíme, namotáme na váleček, přeneseme do dortové formy a vymačkáme do stran. Na těsto položíme pečící papír a vysypeme libovolným druhem luštěniny, aby drželo tvar. Troubu předehřejeme na 180 stupňů, formu položíme na plech, dáme péct do trouby na 15 minut, pak luštěninu vysypeme stranou a pečeme ještě dalších 5 minut.

3. Mezitím si připravíme náplň: v míse smícháme cukr, vejce, zrníčka z vanilkového lusku, šťávu z limet a vše smícháme dohromady. Pak náplň přelijeme na upečený korpus, troubu stáhneme na 120 stupňů a pečeme dalších 20 - 40 minut.

4. Teď si připravíme dekoraci, abychom mohli koláč ozdobit: oškrábeme kůru ze dvou limet, nakrájíme nadrobno a dáme spařit do vroucí vody. Přecedíme a zchladíme studenou vodou. V kastrůlku si připravíme cukrový sirup, přidáme do něj spařenou kůru a hotový koláč ozdobíme.

Virgin mojito

Ingredience:

  • 1 limeta
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • anýzový sirup
  • máta
  • minerální voda

Postup:

Limetu nakrájíme na kostky a dáme do džbánu. Přidáme lístky máty a cukr. Vše promícháme pomocí hmoždíře. Přilijeme anýzový sirup, přisypeme kostky ledu a zalijeme minerální vodou. Znovu promícháme, nalijeme do sklenic a podáváme.

Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Víkendové rodinné menu od Zdeňka Pohlreicha

Pořádný biftek a marinovaná pražma od Zdeňka Pohlreicha

Recepty z nedělního grilování se Zdeňkem Pohlreichem

reklama
reklama
reklama