Pestré menu z letní dovolené od Zdeňka Pohlreicha
V dalším díle pořadu Teď vaří šéf! učí Zdeněk Pohlreich diváky připravovat celou řadu skvělých pokrmů v jižním stylu.
V dalším díle pořadu Teď vaří šéf! učí Zdeněk Pohlreich diváky připravovat celou řadu skvělých pokrmů a snaží se opět dokázat, že domácí vaření nemusí být žádná věda.
Dnešní menu se vrací ke vzpomínkám na dovolenou a přichází s pokrmy v jižním stylu - Frito malorquin, Špagety fruti di mare, Restované hříbky s bylinkami a česnekem na topince, Limetový koláč a nakonec osvěžující mojito.
Frito malorquin
Ingredience:
- jehněčí maso
- jehněčí játra
- 1 plátek fenyklu
- 1 červená paprika
- hrášek
- artyčoky
- 4 menší brambory
- 1/2 červené cibule
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup:
1. Jehněčí maso i játra nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme. Na pánvičce rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nakrájený česnek, po chvíli přidáme cibuli a promícháme.
2. Na vedlejší pánvi orestujeme maso a pak ho přidáme k cibuli a česneku. Potom zvlášť orestujeme játra, přihodíme k nim fenykl a opět vložíme ke směsi na vedlejší pánvi.
3. Postupně přisypeme ještě nakrájenou papriku, hrášek, oloupané brambory vařené ve slupce a artyčoky. Vše osolíme a opepříme. Podlijeme trochou vody, promícháme, nandáme na talíř a pokapeme olivovým olejem.
Restované hříbky s bylinkami a česnekem na topince
Ingredience:
- chleba
- čerstvé nebo mražené hříbky
- cibule
- 1 stroužek česneku + česnek na topinky
- citronová šťáva
- rozmarýn
- oregano
- petržel
- tymián
- máslo
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup:
1. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Přidáme česnek, potom houby, osolíme a opepříme. Pokapeme citronovou šťávou, přisypeme nakrájené čerstvé bylinky a promícháme. Na závěr přidáme trochu másla.
2. Na druhé pánvi opečeme topinky, potřeme je česnekem a nandáme na ně směs z hříbků. Můžeme podávat.
Špagety fruti di mare
Ingredience:
- špagety
- krevety
- slávky
- sépie
- cherry rajčata
- řapíkatý celer
- 1 mrkev
- 1 šalotka
- 3 stroužky česneku
- petrželka
- chilli
- olivový olej
- sůl
Postup:
1. Do vařící osolené vody dáme vařit špagety. Krevety očistíme a skořápky využijeme na vývar - orestujeme je na olivovém oleji, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, řapíkatý celer a mrkev. Zalijeme vodou, osolíme a necháme vařit. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, vložíme slávky, přikryjeme pokličkou a necháme chvíli dusit.
2. Mušle, které se neotevřely, vyhodíme a zbytek vyloupeme do misky. Na pánvi opět rozehřejeme olivový olej, vložíme dva celé stroužky česneku a orestujeme krevety a nakrájené sépie. Posypeme trochou chilli a pak vše vyndáme stranou.
3. Na pánev vlijeme uvařený vývar z krevet, přidáme rozmixovaná cherry rajčata, necháme chvíli povařit a pak zpátky vmícháme všechny mořské plody. Přisypeme nasekanou čerstvou petrželku a na závěr uvařené špagety. Vše promícháme, přendáme na talíř, pokapeme olivovým olejem a podáváme.
Limetový koláč
Ingredience:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 175 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 2 vejce
- 1/2 vanilkového lusku
- kůra z 1 limetky
- špetka soli
Na náplň:
- 190 g cukru
- 4 vejce
- 1 dcl smetany
- 1/2 vanilkového lusku
- 3 limety
Na dekoraci:
- 2 limety
Postup:
1. V míse smícháme mouku, cukr, vejce a změklé máslo. Z půlky vanilkového lusku vyškrábeme zrníčka, nastrouháme kůru z limety a přidáme špetku soli. Vše promícháme a rukama vypracujeme těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme aspoň půl hodiny odležet.
2. Z těsta odkrojíme zhruba polovinu, rozválíme, namotáme na váleček, přeneseme do dortové formy a vymačkáme do stran. Na těsto položíme pečící papír a vysypeme libovolným druhem luštěniny, aby drželo tvar. Troubu předehřejeme na 180 stupňů, formu položíme na plech, dáme péct do trouby na 15 minut, pak luštěninu vysypeme stranou a pečeme ještě dalších 5 minut.
3. Mezitím si připravíme náplň: v míse smícháme cukr, vejce, zrníčka z vanilkového lusku, šťávu z limet a vše smícháme dohromady. Pak náplň přelijeme na upečený korpus, troubu stáhneme na 120 stupňů a pečeme dalších 20 - 40 minut.
4. Teď si připravíme dekoraci, abychom mohli koláč ozdobit: oškrábeme kůru ze dvou limet, nakrájíme nadrobno a dáme spařit do vroucí vody. Přecedíme a zchladíme studenou vodou. V kastrůlku si připravíme cukrový sirup, přidáme do něj spařenou kůru a hotový koláč ozdobíme.
Virgin mojito
Ingredience:
- 1 limeta
- 2 lžíce třtinového cukru
- anýzový sirup
- máta
- minerální voda
Postup:
Limetu nakrájíme na kostky a dáme do džbánu. Přidáme lístky máty a cukr. Vše promícháme pomocí hmoždíře. Přilijeme anýzový sirup, přisypeme kostky ledu a zalijeme minerální vodou. Znovu promícháme, nalijeme do sklenic a podáváme.
Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Víkendové rodinné menu od Zdeňka Pohlreicha
Pořádný biftek a marinovaná pražma od Zdeňka Pohlreicha
Recepty z nedělního grilování se Zdeňkem Pohlreichem