Ovocné delikatesy od Zdeňka Pohlreicha
Vyzkoušejte některý recept z pořadu Teď vaří šéf! a během chvíle máte připravenou neodolatelnou ovocnou specialitu.
V dalším pokračování nového kuchařského pořadu Teď vaří šéf! se Zdeněk Pohlreich zaměřil na přípravu lahodných pokrmů z různých druhů ovoce.
Vyzkoušejte některý z originálních receptů a během chvíle vytvoříte chuťově dokonalou ovocnou specialitu jako například jahodovou polévku se sektem, hrušku vařenou v čaji a bílém víně nebo meloun s prosciuttem a balzamikem.
Jahodová polévka se sektem
Suroviny:
- 300 g jahod
- 2 bílky
- citronová šťáva
- rostlinný olej
- malinový ocet
- cukr
- smetana
- podmáslí
- 1 dl sektu
- meduňka
Postup:
1. Jahody nasypeme do nádoby, ve které budeme směs mixovat.
2. Dva bílky rozšleháme s kapkou citronové šťávy a pomalinku do nich přišleháváme rostlinný olej, dokud nevznikne hladká majonéza.
3. K jahodám přidáme kapku malinového octa a citronové šťávy. Podle chuti dosladíme cukrem, přidáme kapku smetany a kapku podmáslí, záleží na individuální chuti. Majonézu zamícháme do rozmixovaných jahod, řídíme se konzistencí – polévka by měla jemně zhoustnout. Na závěr přilijeme asi 1 dl sektu, promícháme a servírujeme s plátky čerstvých jahod a pár lístky meduňky.
Hruška vařená v čaji a bílém víně
Suroviny:
- 3 dl čaje Earl Grey
- 3 dl bílého vína
- 3 lžíce cukru
- hruška
- badyán
- celá skořice
- citronová šťáva
- vanilková zmrzlina
- sekané mandle
Postup:
1. Uvařený čaj nalijeme do hrnce, přilijeme bílé víno, osladíme alespoň 3 lžícemi cukru. Hrušku oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřince a vložíme do hrnce. Přidáme celou skořici a badyán. Hrušku zatížíme např. talířkem, aby zůstala potopená a necháme pomalu vařit doměkka. Pak ji necháme v nálevu vystydnout.
2. Po vystydnutí hrušku vyndáme, nálev přecedíme a necháme svařit do konzistence sirupu. Zakápneme citronovou šťávou.
3. Hrušku nakrájíme jako vějířek, nenařezáváme až do konce, aby držela pohromadě.
4. Servírujeme s vanilkovou zmrzlinou, sekanými mandlemi a svařenou omáčkou.
Jablečný koláč
Suroviny:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
- máslo
- cukr
- 4 jablka
- 2 vejce
- smetana
- máta
Postup:
1. Hladkou mouku, máslo, vejce a špetku soli smícháme a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme v lednici asi hodinku odpočinout.
2. Těsto na pomoučněném válu rozválíme a přendáme do koláčové formy vytřené máslem. Těsto přitlačíme do krajů a zarovnáme, propícháme vidličkou, aby v troubě nenaběhlo.
3. V kastrůlku rozehřejeme kousek másla s cukrem (asi 3 lžíce), necháme rozpustit – ze směsi vznikne karamel. Jablka oloupeme, zbavíme pecek a nakrájíme na menší kousky. Jablka promícháme s karamelem a přesypeme na těsto.
4. Koláč dáme do trouby předehřáté na 220 °C 10 minut zapéct.
5. Mezitím připravíme krém, kterým koláč zalijeme. Do mísy vyklepneme 2 vejce, přidáme 4 lžíce cukru, asi 1–2 dl smetany, promícháme. Krémem zalijeme koláč a necháme v troubě na 200 °C ještě 20 minut dopéct. Při servírování ozdobíme lístkem máty.
Tarte tatin
Suroviny:
- cukr
- máslo
- jablka
- listové těsto
- vejce
Postup:
1. Do pánve nasypeme asi půl hrnku cukru, necháme ho rozpustit. Hlídáme, aby se nepřipálil. Až bude mít krásnou jantarovou barvu, vhodíme kousek másla a promícháme. Trošku karamelu nalijeme na dno formičky, na něj naskládáme kousky jablek, z vrchu opět trošku zakápneme karamelem.
2. Listové těsto rozválíme a vykrojíme z něj požadovanou velikost podle formiček a těstem formu přikryjeme. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a koláč dáme do trouby předehřáté na 180 °C péct asi na 30 minut, než se zbarví dozlatova. Po upečení necháme koláč pár minutek zchladnout a poté ho z formičky vyklopíme.
Omáčka Cumberland
Suroviny:
- brusinky
- rybízová marmeláda
- rajčatový protlak
- dijonská hořčice
- worcester
- balzamiko
- pomeranč
- mletý zázvor
Postup:
1. Do hrnce nasypeme brusinky (asi ¾ hrnku), asi 2 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce rybízové marmelády a lžíci dijonské hořčice. Dochutíme kapkou worcesteru a balzamikového octa a necháme zavařit.
2. Mezitím oškrábeme kůru z půlky pomeranče, nakrájíme ji na drobné kostičky a přisypeme do hrnce. Z pomeranče vymačkáme do omáčky šťávu. Chvilku povaříme, dochutíme ještě špetkou mletého zázvoru.
3. Omáčku necháme vystydnout a můžeme podávat, hodí se ke studeným paštikám a masům, ke zvěřině apod.
Meloun s prosciuttem a balzamikem
Suroviny:
- růžový meloun
- parmská šunka
- ocet balzamiko
- máta
Postup:
Z melounu nakrájíme větší kostky, do kterých vydlabeme malou dírku. Do ní nalijeme kapku balzamikového octa, přikryjeme plátkem parmské šunky (jen ho trochu "zmačkáme", aby nepřesahoval přes meloun), ozdobíme lístkem máty a podáváme.
Příští díl kulinářského pořadu Teď vaří šéf! můžete sledovat v neděli 30. listopadu 2014 od 18.00 na Primě.
Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Recepty od Pohlreicha: Pochoutky z hovězího masa
Chutné pokrmy z králíka podle receptů Zdeňka Pohlreicha
Špagetové speciality podle Zdeňka Pohlreicha