reklama

Ovocné delikatesy od Zdeňka Pohlreicha

Vyzkoušejte některý recept z pořadu Teď vaří šéf! a během chvíle máte připravenou neodolatelnou ovocnou specialitu.

Foto: FTV Prima

V dalším pokračování nového kuchařského pořadu Teď vaří šéf! se Zdeněk Pohlreich zaměřil na přípravu lahodných pokrmů z různých druhů ovoce.

Vyzkoušejte některý z originálních receptů a během chvíle vytvoříte chuťově dokonalou ovocnou specialitu jako například jahodovou polévku se sektem, hrušku vařenou v čaji a bílém víně nebo meloun s prosciuttem a balzamikem.

Jahodová polévka se sektem

Suroviny:

  • 300 g jahod
  • 2 bílky
  • citronová šťáva
  • rostlinný olej
  • malinový ocet
  • cukr
  • smetana
  • podmáslí
  • 1 dl sektu
  • meduňka

Postup:

1. Jahody nasypeme do nádoby, ve které budeme směs mixovat.

2. Dva bílky rozšleháme s kapkou citronové šťávy a pomalinku do nich přišleháváme rostlinný olej, dokud nevznikne hladká majonéza.

3. K jahodám přidáme kapku malinového octa a citronové šťávy. Podle chuti dosladíme cukrem, přidáme kapku smetany a kapku podmáslí, záleží na individuální chuti. Majonézu zamícháme do rozmixovaných jahod, řídíme se konzistencí – polévka by měla jemně zhoustnout. Na závěr přilijeme asi 1 dl sektu, promícháme a servírujeme s plátky čerstvých jahod a pár lístky meduňky.

Hruška vařená v čaji a bílém víně

Suroviny:

  • 3 dl čaje Earl Grey
  • 3 dl bílého vína
  • 3 lžíce cukru
  • hruška
  • badyán
  • celá skořice
  • citronová šťáva
  • vanilková zmrzlina
  • sekané mandle

Postup:

1. Uvařený čaj nalijeme do hrnce, přilijeme bílé víno, osladíme alespoň 3 lžícemi cukru. Hrušku oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřince a vložíme do hrnce. Přidáme celou skořici a badyán. Hrušku zatížíme např. talířkem, aby zůstala potopená a necháme pomalu vařit doměkka. Pak ji necháme v nálevu vystydnout.

2. Po vystydnutí hrušku vyndáme, nálev přecedíme a necháme svařit do konzistence sirupu. Zakápneme citronovou šťávou.

3. Hrušku nakrájíme jako vějířek, nenařezáváme až do konce, aby držela pohromadě.

4. Servírujeme s vanilkovou zmrzlinou, sekanými mandlemi a svařenou omáčkou.

Jablečný koláč

Suroviny:
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • máslo
  • cukr
  • 4 jablka
  • 2 vejce
  • smetana
  • máta

Postup:

1. Hladkou mouku, máslo, vejce a špetku soli smícháme a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme v lednici asi hodinku odpočinout.

2. Těsto na pomoučněném válu rozválíme a přendáme do koláčové formy vytřené máslem. Těsto přitlačíme do krajů a zarovnáme, propícháme vidličkou, aby v troubě nenaběhlo.

3. V kastrůlku rozehřejeme kousek másla s cukrem (asi 3 lžíce), necháme rozpustit – ze směsi vznikne karamel. Jablka oloupeme, zbavíme pecek a nakrájíme na menší kousky. Jablka promícháme s karamelem a přesypeme na těsto.

4. Koláč dáme do trouby předehřáté na 220 °C 10 minut zapéct.

5. Mezitím připravíme krém, kterým koláč zalijeme. Do mísy vyklepneme 2 vejce, přidáme 4 lžíce cukru, asi 1–2 dl smetany, promícháme. Krémem zalijeme koláč a necháme v troubě na 200 °C ještě 20 minut dopéct. Při servírování ozdobíme lístkem máty.

Tarte tatin

Suroviny:

Postup:

1. Do pánve nasypeme asi půl hrnku cukru, necháme ho rozpustit. Hlídáme, aby se nepřipálil. Až bude mít krásnou jantarovou barvu, vhodíme kousek másla a promícháme. Trošku karamelu nalijeme na dno formičky, na něj naskládáme kousky jablek, z vrchu opět trošku zakápneme karamelem.

2. Listové těsto rozválíme a vykrojíme z něj požadovanou velikost podle formiček a těstem formu přikryjeme. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a koláč dáme do trouby předehřáté na 180 °C péct asi na 30 minut, než se zbarví dozlatova. Po upečení necháme koláč pár minutek zchladnout a poté ho z formičky vyklopíme.

Omáčka Cumberland

Suroviny:

  • brusinky
  • rybízová marmeláda
  • rajčatový protlak
  • dijonská hořčice
  • worcester
  • balzamiko
  • pomeranč
  • mletý zázvor

Postup:

1. Do hrnce nasypeme brusinky (asi ¾ hrnku), asi 2 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce rybízové marmelády a lžíci dijonské hořčice. Dochutíme kapkou worcesteru a balzamikového octa a necháme zavařit.

2. Mezitím oškrábeme kůru z půlky pomeranče, nakrájíme ji na drobné kostičky a přisypeme do hrnce. Z pomeranče vymačkáme do omáčky šťávu. Chvilku povaříme, dochutíme ještě špetkou mletého zázvoru.

3. Omáčku necháme vystydnout a můžeme podávat, hodí se ke studeným paštikám a masům, ke zvěřině apod.

Meloun s prosciuttem a balzamikem

Suroviny:

Postup:

Z melounu nakrájíme větší kostky, do kterých vydlabeme malou dírku. Do ní nalijeme kapku balzamikového octa, přikryjeme plátkem parmské šunky (jen ho trochu "zmačkáme", aby nepřesahoval přes meloun), ozdobíme lístkem máty a podáváme.

Příští díl kulinářského pořadu Teď vaří šéf! můžete sledovat v neděli 30. listopadu 2014 od 18.00 na Primě.

Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recepty od Pohlreicha: Pochoutky z hovězího masa

Chutné pokrmy z králíka podle receptů Zdeňka Pohlreicha

Špagetové speciality podle Zdeňka Pohlreicha

reklama
reklama
reklama