Narozeninové menu podle Zdeňka Pohlreicha
V dalším díle pořadu Teď vaří šéf! naučil Zdeněk Pohlreich diváky připravit narozeninovou oslavu tak, aby se stala díky jeho receptům nezapomenutelnou.
V dalším díle pořadu Teď vaří šéf! slavil Zdeněk Pohlreich narozeniny - ne tedy ty své, ale naučil diváky připravit narozeninovou oslavu tak, aby se stala díky jeho receptům nezapomenutelnou.
Vitello tonnato
Ingredience:
- telecí kýta
- 1 konzerva tuňáka
- 1 mrkev
- 1 řapíkatý celer
- 1 cibule
- kapary
- masový vývar
- citronová šťáva
- majonéza
- snítka tymiánu
- olivový olej
- sůl
Postup:
1. Zeleninu nakrájejte, hoďte do kastrůlku, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Kýtu očistěte, osolte, opepřete a posypte čerstvým tymiánem. Pak maso zabalte do potravinové fólie a vložte do vývaru se zeleninou. Nechte povařit 30 - 40 minut. Uvařené maso nechte zchladit a vývar přeceďte.
2. Teď si připravte omáčku: k tuňákovi přidejte sůl, citronovou šťávu, naběračku vývaru a lžíci majonézy. Rozmixujte, přidejte kapku olivového oleje a šťávu z masa, kterou jste předem svařili. Znovu promixujte.
3. Telecí nakrájejte na drobné plátky a zalijte omáčkou z tuňáka. Ozdobte kapary a zeleninou z vývaru.
Kachní foie gras s karamelizovanými jablky
Ingredience:
- kachní játra
- kyselá jablka
- Calvados
- hladká mouka
- limetová šťáva
- citronová kůra
- petrželka
- sůl
- pepř
Postup:
1. Do pánve nasypte třtinový cukr, nechte ho zkaramelizovat a zalijte trochou vody. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Přidejte na pánev spolu s limetovou šťávou, citronovou kůrou a Calvados a nechte podusit.
2. Na talíř nasypte trochu hladké mouky, osolte, opepřete a promíchejte. Ve směsi obalte játra, která následně orestujte na rozpálené pánvi. Jablka nandejte na talíř, ozdobte petrželkou a přidejte orestovaná játra. Posolte a podávejte.
Pečené kuře s nádivkou
Ingredience:
- kuře
- cibule
- máslo
- hladká mouka
- vývar
- sůl
Na nádivku:
- toastový chleba
- slanina
- mléko
- 3 žloutky
- petrželka
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
Postup:
1. Do mléka rozklepněte 3 žloutky, přidejte špetku muškátového oříšku a toastový chleba nakrájený na kostičky. Přidejte nakrájenou slaninu, petrželku, opepřete, osolte a vše promíchejte.
2. Do bílků přidejte špetku soli a vyšlehejte sníh. Po částech ho přidejte do směsi na nádivku a znovu promíchejte.Kuře nasolte ze všech stran a naplňte ho nádivkou. Pomocí špejle kuře uzavřete, aby nádivka nevytekla.
3. Dno pekáčku poklaďte nahrubo nakrájenou cibulí, přidejte kousek másla a pak vložte kuře zády nahoru. Vše podlijte trochou vody. Ze zbytku nádivky udělejte koule a přidejte do pekáče. Pekáč vložte na plech a dejte do trouby. Pečte asi hodinu a v průběhu podlívejte vypečenou šťávou. Na posledních 20 minut kuře otočte.
4. Hotové kuře dejte odležet na talíř a přikryjte alobalem. Vypečenou šťávu sceďte a nechte svařit na pánvi. Přidejte trochu hladké mouky a promíchejte. Pak zalijte studeným vývarem a nechte 20 minut povařit. Podle potřeby dosolte a potom přeceďte. Kuře naporcujte a nandejte na talíř spolu s nádivkou. Podávejte s omáčkou.
Jablečný dort
Ingredience:
Na těsto:
- 3 jablka
- 50 g dětské krupičky
- 150 g cukru
- 4 lžíce kakaa
- 4 vejce
- soda
- sůl
- máslo na vytření formy
Na krém:
- 1/2 litru mléka
- 4 lžíce hrubé mouky
- 50 g cukru>
- máslo
Na ozdobu:
- rybízová marmeláda
- maliny
Postup:
1. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte sníh. Ke žloutkům přisypte cukr, sodu, dětskou krupičku, nastrouhaná jablka a kakao a vypracujte těsto. Pak postupně vmíchejte sníh.
2. Na dno dortové formy dejte pečící papír a kraje vytřete máslem. Vlijte těsto a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů. Upečený korpus nechte vychladnout.
3. Mezitím si připravte krém: mléko vlijte do kastrůlku, přisypte cukr a hrubou mouku. Nechte ztuhnout a pak vyšlehejte s kouskem másla.
4. Korpus podélně rozpulte, jednu půlku namažte marmeládou a poklaďte malinami. Druhou polovinu namažte krémem, přiklopte, navrch a na kraje přidejte zbytek krému a dozdobte dalšími malinami. Nechte v lednici zchladit asi hodinu a podávejte.
Berry Berry
Ingredience:
- minerální voda
- 2 limety
- cukr
- ostružiny
- maliny
- máta
Postup:
Do džbánu nasypte led. Vymačkejte šťávu ze dvou limet, přidejte cukr, ostružiny a maliny. Dolijte minerální vodou a promíchejte. Nalijte do sklenice s ledem a ozdobte snítkou máty.
Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Víkendové rodinné menu od Zdeňka Pohlreicha
Pořádný biftek a marinovaná pražma od Zdeňka Pohlreicha
Recepty z nedělního grilování se Zdeňkem Pohlreichem