reklama

Česká kuchyně? Překvapte doma o Velikonocích

Tři recepty z pořadu Prostřeno, které vám ukáží, že česká kuchyně je složitější, ale chutná báječně!

Foto: Profimedia.cz

Mnoho žen se bojí české kuchyně z důvodu složitosti přípravy, proto raději volí italskou kuchyni s jednoduchými recepty a rychlejší přípravou. Máme pro vás ukázku receptů, které jsou náročnější, ale o to víc chutnají.

V pořadu Prostřeno se tento týden vaří v duchu české kuchyně. Pochutnat si můžete na bramboračce nebo klasickém odpalovaném těstě. Sestavili jsme pro vás nedělní menu z českých ingrediencí, které s trochou pomoci určitě zvládne i začátečník. Pořad Prostřeno můžete sledovat každý všední den od 18:00 hodin na Prima Family.

Babiččina bramboračka

Nákupní seznam: 500 g vepřových žeber, 2 brambory, 1 cibule, 1 mrkev, 3 kuličky celého pepře, čtvrtka celeru, 2 stroužky česneku, 2 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sádla, špetka majoránky, hrst sušených hub, petržel

V litru a půl vody si uvaříme žebra doměkka. Maso vyndáme a obereme z kosti. Do vývaru pokrájíme zeleninu, česnek, cibuli a přidáme houby a ostatní koření. Vaříme až bude zelenina hotová. Do rozpuštěného sádla přimícháme mouku a usmažíme jížku do růžova. Polévku osolíme, odstavíme z plotny a vmícháme vejce. Pokrájené maso vložíme do polévky a povaříme. Přidáme jíšku a dovaříme deset minut.

Krkovička v závěji

Nákupní seznam: 5 plátků vepřové krkovice, olej, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 200 g tvrdého sýra, 1 lžíce parmazánu, dávka orientálního koření dle chuti, sůl, 500 g čínského zelí, 1 kg uvařených brambor ve slupce, 1 kg kysaného zelí, 1 nakrájená cibule, 100 g cukru

Naklepané maso okořeníme, osolíme a necháme odpočinout. Na rozpáleném oleji zprudka plátky orestujeme. Podusíme s polovinou nakrájené cibule doměkka. Přidáme zbytek cibule nakrájené nahrubo a čínské zelí, podlijeme trochou vody a ještě pět minut podusíme. Na talíř dáváme plátek masa, posypeme lehce parmazánem a polovinu masa zasypeme velkou vrstvou strouhaného sýra.

Lehce předvařené čtvrtky  brambor usmažíme ve fritovacím hrnci do zlatova. Na salát smícháme zelí, cibuli, 100 ml oleje a 100 g cukru a zahřejme v hrnci na 40 stupňů. Zelí necháme zvolna vychladnout a rozdělíme do misek a podáváme k hlavnímu chodu.

Odpalované věnečky

Nákupní seznam: 1/4 hrnku hrubé mouky, 1 šálek vody, 8 lžic oleje, 4 vejce, sůl, 2 šálky mléka, 2 panáky rumu, 1 celé máslo, vanilkový cukr, vanilkový pudink

Vodu uvedeme do varu, vmícháme špetku soli a olej. Když voda vře, pomalu vmícháme mouku, až je těsto hladké, lesklé a nelepí se na vařečku ani na dno nádoby. Odstavíme je z ohně a necháme trochu vychladnout. Do těsta zapracujeme vejce, jedno po druhém. Naplníme si těstem cukrářský sáček s širším hvězdicovým tvořítkem a pokryjeme plech věnečky a větrníčky. Pečeme na 180 stupňů do růžova. Prvních deset minut nesmíme troubu otvírat, protože by těsto nevyběhlo. Horké věnečky rozkrojíme a naplníme krémem.

Na náplň budeme potřebovat 1 a čtvrt hrnku mléka, který přivedeme do varu. Do horkého mléka vmícháme čtvrtinu studeného mléka, v kterém jsme si rozmíchali puding a vaříme 2 minuty. Puding necháme vychladnout a postupně do něj zašleháme změklé máslo, cukr a vanilkový cukr. Nakonec do krému přidáme trochu rumu. Naplníme rozkrojené těsto krémem a posypeme moučkovým cukrem.

 

reklama
reklama
reklama