reklama

Vymazlené nedělní menu jen pro vás!

Jednoduché recepty z pořadu Prostřeno, které vypadají jako z luxusní restaurace

Foto: Isifa/Thinkstock

Pokud jste na nedělní oběd pozvali své přátele a chcete jim doslova vyrazit dech, uvařte jim podle našeho menu. Recepty jsou jednoduché a jídlo vypadá jako z luxusní restaurace.

Tento týden se v pořadu Prostřeno! vařilo se vkusem a elegancí. Jídla nejenom, že byla chutná, ale dobře servírovaná. Naučte se některé pochoutky z našich receptů a překvapte své blízké. Pořad o vaření můžete sledovat každý den od šesti hodin na Prima TV.

Cuketová polévka

Nákupní seznam: 2 střední cukety, 2 lžíce smetany, 30 g nivy, 2 kostky zeleninového bujónu, sůl, pepř, bazalka, oregano, majoránka, jedna malá cibule

Zpěníme si na másle cibulku a přidáme najemno nakrájenou cuketu i se slupkou. Během restování přisypeme postupně bazalku a oregano. Do hrnce přidáme trochu vody, podusíme a později podlijeme vývarem, nebo přidáme bujonové kostky. Když nám zelenina změkne, rozmixujeme ji na kaši.

V poslední fázi přidáme majoránku a nivu. Polévku musíme ještě chvilku povařit. Nakonec zjemníme smetanou, dosolíme, opepříme. Podáváme s osmaženými krutony.

Panenka se švestkovou omáčkou

Nákupní seznam: 2 kusy vepřové panenky, půl sklenice povidel, 8 lžic brusinek, 15 kusů sušených švestek, 20 kusů mandlí, 4 lžíce hrozinek, dva panáky slivovice, sůl, pepř, dvě lžíce strouhaného perníku, olej

Z masa si nakrájíme centimetrové medailonky, které pěstí jen lehce proklepneme. Panenku nasolíme, opepříme a necháme chvíli odpočinout. Oloupané mandle osmažíme na oleji dozlatova. Namočíme si hrozinky a švestky.

Na pánvi rozmícháme povidla s vodou na kaši. Postupně přidáváme hrozinky, švestky, brusinky a slivovici. Necháme chvíli provařit, abychom odpařili alkohol. V případě potřeby omáčku zahustíme strouhaným perníkem. Před podáváním panenku zprudka opečeme na grilovací pánvi z obou stran a podáváme přelité švestkovou omáčkou.

White-Chocolate cake

Nákupní seznam: 200 g bílé čokolády, 1 kelímek jahod, 250 šlehačky ke šlehání, 750 g tvarohu, 1 sáček vanilkového cukru, 200 g sušenky koko, 100 g másla, 1 balení želatiny

Rozdrcené sušenky smícháme z rozehřátým máslem. Těsto natlačíme do formy a dáme na čtyři až pět minut zapéct na 180 stupňů. Rozpustíme si bílou čokoládu ve vodní lázni. Použijeme jen 3/4 z celé dávky. Zbytek čokolády nastrouháme na hoblinky. V míse smícháme tvaroch se smetanou a důkladně ušleháme.

Nesmíme zapomenout přidat želatinový ztužovač. Do směsi přimícháme rozpuštěnou čokoládu a nastrouhané kousky. Vše dobře promícháme a přidáme kousky jahod. Vše nalijeme na upečený korpus a necháme v ledničce ztuhnout do druhého dne. Tento dezert ohromí nejednu návštěvu.

 

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama