Raw
Označení raw nesou potraviny, při jejichž úpravě byla použita teplota maximálně 42 °C a jsou bez obsahu živočišných látek. Jejich příprava je šetrná a kromě krájení se hojně využívá i pozvolné sušení, nakličování, mixování či odšťavňování.
Raw stravování je v současné době trend, který ovšem nese i svá rizika. Hrozí nedostatek některých látek, zejména vitaminu B12, který není v potravinách rostlinného původu - až na výjimky - přítomen, a také nedostatek některých minerálů. Kvůli nízké teplotě při přípravě může navíc dojít k nižší využitelnosti některých živin (především rostlinných bílkovin). Vše je ale záležitostí každého jednotlivce a otázkou času, který je dotyčný člověk ochoten přípravě jídla věnovat. Mnozí zastánci raw stravy se při takovém způsobu stravování cítí lépe, než když konzumovali živočišné a tepelně upravované výrobky.