Za bio potravinu je označována potravina vyrobená více než z 95 procent z bio produktů (bio surovin) a řídí se příslušnou legislativou.
Bio produkty jsou suroviny rostlinného nebo živočišného původu pocházející z tzv. ekologického zemědělství. Tento způsob hospodaření je šetrnější k životnímu prostředí, než je tomu u konvenčního zemědělství, nejsou používána umělá hnojiva, chemické postřiky, hormony a jiné látky uměle zvyšující produkci a ničící škůdce.
Díky dodržování těchto pravidel mají bio potraviny téměř nulový obsah agrochemikálií, mohou mít však vyšší obsah přírodních toxinů, kterými se rostlina přirozeně brání proti škůdcům.
Tyto produkty mívají vyšší obsah vlákniny, nižší obsah lepku (proto mívají například kynuté výrobky "horší" tvar), maso z bio chovů má obvykle lepší senzorické vlastnosti než u produkcí z velkochovů. Nevýhodou je vyšší cena výrobku vzhledem k nižší výnosnosti ekologického zemědělství.
Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2024 © Economia, a.s. | O nás | Všechny služby | Volná místa
Inzerce | Služby firmám | Všeobecné podmínky | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Zpracování osobních údajů | Audiovizuální mediální služby | Nápověda
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků, je bez souhlasu Economia, a.s. zapovězeno.
Bez souhlasu Economia, a.s. je zapovězeno též rozmnožování obsahu pro účely automatizované analýzy textů nebo dat podle ustanovení § 39c autorského zákona.