Věnujte se stravování ještě i trochu jinak
Zdánlivě jednoduchá rada, ale…
"Jídlo ovlivňuje náš život o dost víc, než jsme si vůbec schopni připustit. Strava totiž nehraje v našich životech pouze výživovou roli. Ruku v ruce s ní jde také o téma emoční a společenské. Chcete-li trvalou změnu, začněte u toho nejjednoduššího. Začněte u svého talíře. Až následně dělejte další kroky.
To, co a jakým způsobem jíte, se v relativně krátkém horizontu projeví na vašem zdraví a psychice; a na ní závisí právě i vůle a odhodlání věci měnit.
Naše psychická kondice úzce souvisí i se stavem střevní mikrobioty, a tu zase ovlivňuje strava. Jinými slovy - všechno souvisí se vším a jedno navazuje na druhé.
Z logiky věci vyplývá, že strava je alfou a omegou, jídlo je skutečným pilířem změny. Osobně jsem přesvědčen o tom, že je důležité a zásadní vrátit se ve stravování ke svým kořenům. Vzít 'na milost' potraviny, na které jsme po staletí zvyklí, ale mnohdy jsme na ně zapomněli nebo je z různých důvodů odvrhli…" vysvětluje Petr Havlíček.