reklama

Zdravá strava a zdravý rozum: Poraďte se s lékařem!

Jak se stravovat, abychom netloustli, žili zdravě a neměli alergie my ani naše děti? Odborník na výživu on-line!

Foto: Thinkstock

Kdybychom uposlechli všech zaručených rad, co nejíst, asi bychom zemřeli hladem. Poraďte se raději s odborníkem na slovo vzatým, ať víte, jak jíst opravdu správně.

V současné době jsme tak zahlcováni všemožnými informacemi ohledně zdravého stravování, že už vlastně nevíme, čím se řídit. Je maso opravdu škodlivé? Máme pít mléko? Jak moc je nebezpečný cukr? Jak zhubnout? Jak se správně stravovat v těhotenství a při kojení? Na to vše se můžete zeptat MUDr. Petra Tláskala z motolské nemocnice v Praze.

Co je opravdu zdravé?

Se záplavou často protichůdných doporučení jako by zmizel zdravý rozum. Lidé už ani nevědí, jak velká je normální porce jídla, buď se přejídají, nebo naopak hladoví. Ještě víc lidé tápají ohledně skladby zdravého jídelníčku. Vyřazují z něj důležité živiny, drží nesmyslné diety, a pak se diví, že to odnáší jejich zdraví. Příkladem je třeba otázka tuků, které leckdo úplně eliminuje ze stravy. 

Doporučujeme:  Mléko, sýry, jogurt, margarín. Mýty se drží zuby nehty

Doktor Tláskal, který je primářem oddělení léčebné výživy, zodpoví vaše dotazy ohledně zdravého stravování jak u dospělých, tak u dětí.  Dobře složená strava obsahuje bílkoviny, kvalitní sacharidy (i ze zeleniny a ovoce) a zdravé tuky. Ptát se můžete i na to, jak a kdy je zařadit do jídelníčku nejmenších s ohledem na rozvinutí alergie.

Ptejte se on-line

On-line rozhovor MUDr. Petrem Tláskalem, CSc. začne ve čtvrtek 21. ledna ve 13 hodin a potrvá přibližně 60 minut. Své otázky můžete začít posílat hned, odpovědi sledujte v příslušném čase na našem webu.

Zájem je obvykle tak velký, že naši odborníci ve vyhrazeném čase ani při nejlepší vůli nestihnou zodpovědět všechny otázky. Proto se vždy podívejte, zda v odpovědi na otázku jiného čtenáře nenajdete radu i pro váš problém, pomocí tlačítka "všechny položené dotazy" dole pod článkem.

Náš odborník

MUDr. Petr Tláskal, CSc.

Je vedoucí lékař Oddělení léčebné výživy ve Fakultní nemocnici Praha Motol a současně je předsedou Společnosti pro výživu  ČR. Ve své pracovní činnosti se především zabýval a zabývá problematikou výživy dětí a výživou závažně nemocných pacientů v klinické praxi. Své zkušenosti získával studiem a prací doma i v zahraničí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Děti plně kojte jen půl roku, říká lékařka

Lupénka útočí hlavně v zimě. Nedejte jí šanci

Doba bezlepková: Zdravý trend nebo jen móda?

reklama
reklama
reklama