Tři proti šesti: Kdo vyhraje nad hranolkami a smažákem
Rozpouští cholesterol, chrání srdce a pomáhají i třeba proti depresím. Nenasycené tuky ale nejsou jen dobré.
Milujeme hranolky, řízek, smažák, i když tušíme, že to asi není to nejlepší, co můžeme tělu dát. Skutečnost je horší: nejen že tloustneme a v cévách se nám usazuje cholesterol, ale zároveň se v těle plíživě rozvíjí zánět. A ten lékaři považují za faktický základ mnoha nemocí. Včetně rakoviny.
Při nevhodných stravovacích návycích se v organismu hromadí mnoho tzv. "špatných tuků" a také omega 6 nenasycených mastných kyselin. Tyto "šestky" jsou v normálním množství pro tělo v pořádku, problém je, pokud je jich příliš mnoho.
Obludný poměr
Pro udržení zdravého těla je nutno tento stav vyrovnávat. K tomu jsou mimořádně vhodné protizánětlivé omega 3 nenasycené kyseliny. Jsou vlastně pravým opakem - a působí tak protizánětlivě.
"Pro lidské tělo je klíčový správný poměr těchto omega-6/omega-3 mastných kyselin, který by měl být zhruba 2 až 4:1. V našem běžném jídelníčku má však toto číslo obludný rozměr 20:1," varuje prof. MUDr. Aleš Žák, DrSc., ze IV. Interní kliniky VFN v Praze.
Doporučujeme: 10 jídel smrti: Nejhorší pro vaše zdraví
Tento velký nepoměr, kterému se doposud nevěnovala příliš velká pozornost, má bohužel velký vliv na rozvoj známých civilizačních chorob, jako jsou nemoci srdce a cév, problémy s imunitou, artritidy, alergie, zhoubné nádory a podobně. Špatné tuky jsou podle vědeckých zkoumání příčinou vzniku infarktu myokardu, mozkových příhod, aterosklerózy a další závažných chorob.
S trojkami konzumujeme i šestky
Paradoxem je, že mnoho lidí ve snaze zlepšit si zdraví konzumuje v řadě doplňků stravy, včetně klasického rybího tuku v tobolkách krom zdraví prospěšných "trojek" i ony nadbytečné omega 6. "Svým pacientům doporučuji MaxiCor pro zajištění požadovaného poměru omega 3/omega 6 a pro prokázanou účinnost v prevenci kardiovaskulárních onemocnění," dodává profesor Žák.
Přečtěte si: Petr Havlíček: Správné tuky do vyvážené stravy patří
V běžné středoevropské stravě mnoho potravin s dostatečným obsahem omega 3 nenajdeme. Proto je důležité jíst ryby, aby byl pokryt požadovaný příjem těchto důležitých živin. Nejvíc se jich nachází v rybách z chladných vod, jako je sleď, makrela, losos, sardinky, pstruh mořský, okoun a tuňák. Menší množství obsahuje kapr, sumec, treska nebo platýs.
Omega 3 mastné kyseliny jsou obsaženy také v pšeničných klíčcích, lněném semínku, lněném oleji, vlašských ořeších, sojových bobech, sojovém oleji a řepkovém oleji.
Co dělá v těle jejich nedostatek?
Plod, který během těhotenství nemá dostatek omega 3 kyselin, může trpět poruchami nervového systému nebo potížemi se zrakem. Hrají klíčovou roli ve fungování mozku a v normálním růstovém vývoji. U dospělých může nedostatek této kyseliny způsobit únavu, špatný krevní oběh, deprese nebo změny nálady, suchost kůže a špatnou paměť.
Pokud trpíte zácpou, bolestmi kloubů a lámavosti nehtů či kostí, můžete to také připsat na vrub nedostatku "trojek". Jejich snížená hladina také zvyšuje riziko vzniku nádorového onemocnění, nejčastěji je to rakovina prsu, prostaty a tlustého střeva.
Protizánětlivé působení omega 3 mastných kyseliny pomáhá snížit výskyt srdečního onemocnění, aterosklerózy, vysokého krevního tlaku. Reguluje také hladinu krevních tuků včetně cholesterolu. prospívají i těm, kdo trpí astmatem, cukrovkou i dráždivým tračníkem. A ještě působí na krásu: stimulují růst vlasů a obnovu pokožky.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Hranolky: Pár důvodů, proč si nechat zajít chuť
Jak vlastně zabíjí elektrický proud? Snadno ...
7 tajných zbraní při hubnutí: To jste ještě neslyšeli