reklama
 

Sedm hříchů českých snídaní:Lupínky, buchty, guláš atd.

Tento způsob začátku dne je poněkud nešťastný...

Foto: Isifa/Thinkstock

Vstáváte v sedm a poprvé jíte až v práci v deset? Pak to není snídaně. Tu byste do sebe měli dostat zhruba do hodiny po probuzení. A měli byste ji sníst v klidu, ne v poklusu cestou na autobus.

Přestože na ni mnoho lidí stále zapomíná, základem správného životního stylu je snídaně, která nastartuje metabolismus. Dobrá snídaně by měla představovat 20-25 %  celkového denního příjmu energie. Snídaně je tak nejdůležitějším jídlem dne, ale to neznamená, že si můžete dát, co vás napadne. Tedy samozřejmě můžete, nikdo vám to nezakáže,  ale ne všechno je vhodné. Podívejte se, kde Češi nejčastěji chybují.

Kafe a cigárko

Asi byste se divili, kolik lidí pořád ještě tuhle neuvěřitelnou čuňárnu provozuje. Přitom neobstojí ani námitka, že po ránu nemají hlad, ani že káva nejlépe "nakopne", a ani argument, že by jinak nešli na WC. Tohle je prostě špatně, špatně, špatně. Studie totiž prokázala, že jak brzy po probuzení si dáte první cigaretu je mnohem důležitější, než kolik toho "vyhulíte" za celý den. Prokazuje se totiž tak skutečná hloubka závislosti, kvůli níž do sebe dostaneme mnohem víc škodlivých látek. Lidé, kteří kouří hned po ránu, mají vyšší riziko rakoviny než ti, kteří si zapálí až později. 

Černá káva

I když díky novým objevům už pověst tohoto nápoje není tak černá, jako ještě před pár lety, jako první, co přijde po ránu do žaludku, vhodná není. Může dráždit žaludeční sliznici a okyseluje celý organismus. Čaj povzbudí úplně stejně a přitom je šetrnější. Lepší volbou je také káva s mlékem. Ale všechny ty "vytuněné" kávy s cukrem, příchutěmi a sladkými sirupy také nejsou vhodné. Dokáží z běžného kafíčka udělat pravou kalorickou bombu, aniž byste vlastně vůbec něco snědli.

Džus

Pozor na ně, jsou plné cukru z ovoce, a většina těch kupovaných je navíc ještě nacpaná dodaným cukrem. Zdravá dávka je přesně tolik, kolik vymáčknete z jednoho pomeranče. Lepší je sníst pomeranč vcelku a k němu vypít sklenici vody, abyste se nepřipravili o důležitou vlákninu. Pomůže vám udržet pocit sytosti déle a neškodí ani tolik zubní sklovině.

Sladkosti

Buchty, koláče,bílé rohlíky s marmeládou  patří stále k české snídaňové klasice. Sladké pečivo sice vystřelí vzhůru hladinu krevního cukru a tím i energii, ale obojí brzy spadne ještě níž, než předtím. O nic lepší nejsou ani různé sušenky nebo tyčinky. A dostanete hlad. Raději sáhněte po celozrnném pečivu a k tomu po zdroji proteinů: kvalitní šunce, jogurtu, sýru (pozor na ně, jsou často tučnější než šunka) nebo vajíčku. 

Doporučujeme: Téma: Zdravá strava

Vejce jsou obzvlášť vhodná - pomáhají omezit energetický příjem během zbytku dne až o 400 kalorií. Podle studie z Rochester University lidé, kteří snědli k snídani dvě vejce, se cítili sytější, spokojenější a méně toho snědli k obědu než lidé z kontrolní skupiny se sacharidovou snídaní, ačkoliv obě jídla byla kaloricky srovnatelná.  Dokonce jedli méně i v dalších 36 hodinách.í.  

Guláš od včera

I když se nám to nezdá, vnitřní hodiny organismu určují i to, kdy jsou pro něj určité potraviny vhodné a kdy  mu naopak spíš škodí. "Velká" jídla brzy po probuzení podporují sekreci žaludečních šťáv, roztahují žaludek a vlastně tak podporují žravost. Podle odborného časospisu Nutrition velká snídaně nesníží množství přijaté potravy u oběda a večeře, ale naopak zvýší celkový denní příjem kalorií

Párky, slanina, salámy

Jde o vysoce zpracované potraviny, plné chemikálií. Přidaný cukr, tuky (především škodlivé trans-mastné) a ochucovaní látky vzbuzují v těle reakce podobné drogám, prokázala loňská kanadská studie. Navíc jsou plné soli, která v organismu zatěžuje nejen ledviny. Uzeniny jsou na jednom z prvním míst seznamu podezřelých, kteří způsobují rakovinu, především tlustého střeva.

Lupínky, vločky atd

Spousta lidí váhá, jestli si dát kousek čokolády, ale lupínky, müsli nebo snídaňové vločky, jak se tyto výrobky různě nazývají, jí s naprostým klidem. Zdravé by však byly pouze v případě, že by šlo o celozrnné neochucené přírodní obiloviny, například ovesné vločky nebo jiné obilné kaše.

"Dejte si pozor: slovo "cereálie" není kouzelné zaklínadlo, které udělá z přeslazených, zabarvených a aromatizovaných polštářků, medvídků, kuliček a kroužků opravdu zdravou snídani," varuje ve své proslulé knize Hubnutí bez blbnutí proslulý slovenský dietolog MUDr. Igor Bukovský.  

Deset deka má 1400 až 2000 kJ, přičemž správná snídaně při hubnutí by měla mít nejvýše 1250 kJ.  Cukr, různé polevy a zapékání, čokoládové kousky, ovoce a ořechy jejich energetickou hodnotu dál zvyšují. A nezáleží na to, jaký druh cukru byl použitý - ovocný, mléčný atd. Cukr je vždycky pořád jenom cukr. Snídaňové cereálie mohou být také plné jedů z plísní, ať už z přidaného sušeného ovoce nebo ořechů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sport Čechům moc neříká. "Pohnou se" i jednou za měsíc

Jídla, po kterých budete mít větší hlad než předtím

Jak být plodnou Superženou: Když mozek zruší blok

  

Vloupání na přehlídkové molo. Pařížskou komičku vykázala až Gigi Hadid | Video: Reuters/AP
reklama
reklama
reklama