Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Rakovinu tlustého střeva poznáte při jídle. Objevují se tyto varovné signály

Tlusté střevo
Tlusté střevoFoto: Shutterstock
Tlusté střevo
Tlusté střevoFoto: Shutterstock

Rakovina tlustého střeva patří mezi nejčastější nádory a bohužel se často odhalí až v pokročilé fázi. Přitom tělo dokáže varovat mnohem dřív – a někdy úplně nenápadně, třeba u jídla. Nechuť k oblíbeným pokrmům nebo nepříjemný tlak v břiše po pár soustech mohou být signály, které bychom nikdy neměli podcenit.

Přidejte si obsah webu Žena.cz do oblíbených na Google zprávách
Reklama

Rakovina tlustého střeva patří k nejčastějším onkologickým diagnózám. Přestože lékařská věda dělá velké pokroky, stále platí, že nemoc se často odhalí pozdě – tedy až ve chvíli, kdy je léčba komplikovanější a prognóza méně příznivá. Přitom tělo dokáže vysílat varovné signály mnohem dříve, než byste čekali. A právě jejich včasné rozpoznání může sehrát zásadní roli.

Tlak a pocit plnosti i po malém jídle

Další častý signál? Nepříjemný pocit v břiše už po několika soustech. Jestli se cítíte plní, nadmutí a břicho vás tlačí, přestože jste snědli jen malé množství, může jít o známku potíží s trávicím traktem. Někdy se podobné obtíže zaměňují s běžným přejedením nebo nadýmáním, pokud se ale opakují pravidelně, zaslouží si pozornost.

Reklama

Ne každý problém s trávením znamená rakovinu, to je jasné. Rozhodně ale není dobré tyto příznaky přehlížet. Pokud nechuť k jídlu nebo tlak v břiše přetrvávají déle než týden, je vhodné navštívit lékaře. A obzvlášť v případě, že se přidá krev ve stolici, nevysvětlitelná únava nebo výrazný úbytek hmotnosti.

Prevence má smysl

Rakovina tlustého střeva patří k onemocněním, kde má prevence obrovský význam. Lidé starší 50 let by měli chodit na pravidelné testy stolice, které dokážou zachytit onemocnění v rané fázi. Pokud se v rodině už podobné diagnózy objevily, doporučuje se vyšetření začít podstupovat i dříve.

Velkou roli hraje také životní styl. Do jídelníčku je vhodné zařadit více vlákniny – zeleninu, ovoce a celozrnné produkty – a omezit konzumaci tučných a zpracovaných potravin. Význam má i udržování zdravé hmotnosti a pravidelný pohyb.

Rakovina tlustého střeva se může hlásit velmi nenápadně. Právě proto je důležité nepřehlížet drobné změny a poslouchat signály, které nám organismus vysílá. Když si všimnete, že se něco děje, raději se obraťte na lékaře – lepší je zbytečná kontrola než pozdní diagnóza.

🥦 5 kroků pro zdravé střevo

  1. Jezte dostatek vlákniny – zelenina, ovoce a celozrnné potraviny podporují zdravé trávení.

  2. Omezte červené maso a uzeniny – častá konzumace zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva.

  3. Hlídejte si váhu a hýbejte se – pravidelný pohyb podporuje metabolismus a snižuje riziko civilizačních chorob.

  4. Dbejte na pitný režim – čistá voda a bylinné čaje pomáhají správné funkci střev.

  5. Choďte na preventivní vyšetření – po 50. roce (nebo dříve při rodinné zátěži) by se měl test stolice stát samozřejmostí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama