reklama

Pozor na sacharidy: Čím je nahradit?

Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie, ale také mohou být jednou z příčin nadváhy, obezity a následně dalších zdravotních potíží.

Foto: Isifa/Thinkstock

Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie, ale také mohou být jednou z příčin nadváhy, obezity a následně dalších zdravotních potíží. Jaký je rozdíl mezi jednoduchými a složenými cukry a kde jsou jejich zdroje?

I to vám v dalším díle video seriálu Vím, co jím řeknou odborníci na výživu Petr Havlíček a Karolína Hlavatá.

Co vyčteme z obalu?

Na etiketách výrobků zpravidla najdeme dva údaje: celkový obsah sacharidů a podíl jednoduchých sacharidů. Oba údaje se většinou vztahují na 100 g dané potraviny nebo na jednu porci. "Obsah jednoduchých cukrů, by neměl tvořit nikdy více jak třetinu z celkového obsahu sacharidů," upozorňuje Petr Havlíček.

Ne vždy ale výrobce na obalech obsah jednoduchých sacharidů uvádí. Vodítkem vám v takovém případě může být logo Vím, co jím, které zaručuje, že poměr mezi celkovým obsahem sacharidů a jednoduchým cukrem bude v pořádku.

Tip: Pokud si vybíráte sladkost, z hlediska vzniku obezity je nejhorší ta, která v sobě kombinuje sacharidy a tuk. Taková dobrota je energetickou bombou (např. kokosovo-čokoládová tyčinka obsahuje v jedné 57 g porci 14 g tuku a 36 g převážně jednoduchých sacharidů.

Kam na správné sacharidy?

"Nejvhodnější jsou potraviny bohaté na polysacharidy, tedy rýže (ideálně neloupaná), brambory (výhodné je konzumovat brambory vařené ve slupce - mají nízký glykemický index), těstoviny (nejlépe celozrnné), ovesné vločky a celozrnné snídaňové cereálie, chléb, pečivo, zelenina a luštěniny.

"Samozřejmě i ovoce a ovocné šťávy jsou zdrojem sacharidů, jen je důležité to s nimi nepřehánět," uvádí dietoložka Karolína Hlavatá. Ostražití bychom měli být vůči jednoduchým sacharidům.

Více rad a tipů o správném příjmu sacharidů se dozvíte na videu!

Jednoduché sacharidy - pozor na ně!

"Příjem jednoduchých sacharidů by neměl u dospělých převýšit 60 gramů za den. Vyšší příjem jednoduchých sacharidů je spojován se zvýšeným rizikem zubního kazu a samozřejmě také obezity," varuje dietoložka. Významnými zdroji nejsou jen klasický cukr, med, ale také ovoce, cukrovinky, oplatky, sušenky, sirupy a sladké nápoje.

Například fruktóza, hojně přidávána do nápojů, cukrovinek, je považována za jeden z hlavních faktorů nárůstu obezity v dětské populaci. "Nadměrný příjem fruktózy podporuje také vznik inzulinové rezistence (necitlivost buněk vůči působení inzulinu) a zvýšenou tvorbu tuku," dodává Hlavatá.

Omezit, ale nevynechávat

"Sacharidová potravina by měla být součástí každého denního jídla, a to i v případě, že chcete hubnout," říká dietoložka Karolína Hlavatá. Hlavní pravidlo tedy zní - omezit, ale nevynechávat. Optimální je snížit příjem sacharidů na 120-150 g/den, což v praxi znamená jeden krajíc chleba nebo dalamánek ke snídani, na svačinu 100 g ovoce, k obědu 80 g těstovin nebo rýže a k večeři stejnou porci sacharidů jako v případě snídaně nebo oběda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Petr Havlíček: Jíst zdravě se dá i bez nadité peněženky

Petr Havlíček radí: Jak kombinovat stravu s pohybem

Jak se zdravě najíst i po padesátce, radí Petr Havlíček

Místy až šokující záběry. Satelitní snímky ukazují, jak se Země proměnila za 30 let | Video: ČTK
reklama
reklama
reklama