reklama

Bojíte se sacharidů? Nemáte proč!

Sacharidy jsou důležitou složkou pro naše tělo. Pri redukčních dietách je často vyloučíme z jídelníčku a ohrožujeme své zdraví

Foto: Isifa/Thinkstock

Lidé s nadváhou často sahají po drastických dietách, které vylučují z jídelníčku veškeré sacharidy, ale z čeho si pak má tělo brát energii, když ji nedodáváme?

Deprese při hubnutí, málo energie, ospalost a špatné spalování přebytečných kilogramů, to vše jsou příznaky nedostatku sacharidů ve vašem těle. Metabolismus potřebuje nejen tuky, bílkoviny, ale také sacharidy, aby mělo dostatek energie s kilogramy bojovat.

Co jsou sacharidy?

Sacharidy někdy potkáme pod pojmem glycidy nebo karbohydráty. Často jde o přírodní látky, ale také se setkáme s uměle vytvořenými cukry. Sacharidy, které se rozpouští ve vodě se nazývají cukry. Škrob a agar je ve vodě špatně rozpustitelný a nese název makromolekulární polysacharidy. Posledním z druhu je celulóza, která se ve vodě vůbec nerozpustí.

Základem jsou monosacharidy. Hned po nich následují oligo a polysacharidy. Při trávení se ty složitější cukry musí nejprve rozdělit na monosacharidy a pak jsou teprve zpracovány.

K čemu sacharidy slouží

Jsou základním kamenem, jak v rostlinném, tak živočišném organismu. Zatímco rostliny si jejich množství dodají pomocí fotosyntézy, my jsme odkázáni na jejich pravidelné doplňování do těla. Sacharidy do metabolismu dostaneme příjmem sacharidů z potravy.

Sacharidy jsou zdrojem krátkodobé zásoby energie. Lze o nich hovořit jako o stavebním materiálu pojivových tkání. Máme tím namysli, zpevnění chrupavek a vazů. Kromě jiného, mají také průmyslový význam. Jsou přírodní surovinou pro výrobu papíru, textilních vláken, etanolu a výbušnin.

Kde hledat sacharidy?

U sacharidů také rozlišujeme na rostlinné a živočišné zdroje. Z těch rostlinných jmenujme ovoce, ze kterých dostaneme fruktózu, brambory a obiloviny, kde se nachází škrob. Z živočišných zdrojů jezte maso nebo játra, ve kterých se nachází glykogen. Sacharidy lze získávat i z mléka a mléčných výrobků, kde se ukrývá laktóza. Bohužel s příjem sacharidů dostáváme do těla i cholesterol a tuky.

Kdy dodávat sacharidy?

Při dietě, je vhodné si hlídat dostatek sacharidů. Nemyslíme tím rychlé cukry, ale takové, které tělo zásobí a dodají mu energii na delší dobu. Při snídani myslete na ovoce nebo ovesné kaše. K obědu si nezapomeňte dát alespoň trochu brambor či rýže. Po náročném sportování a tréninku si dopřejte právě rychlé cukry v podobě různých sacharidových koktejlů nebo tyčinek, které se prodávají ve fitness centrech nebo v obchodech s doplňky stravy.

Sacharidy patří do vašeho života a jsou důležité pro zdraví vašeho organismu, proto se jim ani při dietě nevyhýbejte.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama