Mléko, sýry, jogurt, margarín. Mýty se drží zuby nehty
Nevěřte každému módnímu moudru, který o potravinách rozdávají výživoví poradci. Nemají zdravotnické vzdělání a často se předhání v senzacích.
Jíte zdravě? Možná není na škodu si zopakovat pár stále platných pravd, které se v posledních letech zpochybnily. Některé mýty se drží zuby nehty, ačkoliv je klasická medicína dávno vyvrátila.
Spousta lidí věří nesmyslům, které nemají vůbec žádné vědecké opodstatnění. Někdy škodí jen sami sobě, ale často ubližují i svým dětem, protože si někde přečetli doporučení "výživového poradce", který svou kvalifikaci získal během víkendového kursu. Podívejme se na některé z nich.
Mléko škodí
Platí jen tehdy, když máte na mléko alergii, což je pouze anomálie jedince, nikoliv celého lidského druhu. Jiný druh strašáku - laktózová intolerance - se vyskytuje jen asi u 2 % Evropanů, takže se jí také není nutné bát. S údajným zahleňováním to taky není tak horké. Na sliznici trávícího traktu sice vytváří ochranný film (rychle se však vstřebá), to ale s dýchací soustavou rozhodně nesouvisí.
Doporučujeme: Alergie na mléko: Zahleňuje, nebo ne?
A jak je to s účinky mléka na kosti? Rozhodně ho potřebují děti, protože v dětském věku se vytváří základ kostní hmoty. Jiné zdroje vápník nahradit nedokáží. Např. u špenátu je v rozpustné formě jenom asi 5 %. U zelí a sóji, kde má vápník stejné vlastnosti jako u mléka, je ovšem celkový obsah vápníku velice nízký (vápník ve sklenici mléka odpovídá obsahu vápníku v 1 kg zelí).
"Rozvoji osteoporózy brání dostatečný příjem vápníku ve stravě, kde mléko a mléčné výrobky jsou nejlepším zdrojem dobře vstřebatelného vápníku. Doporučená denní dávka pro dospívající je 1300-1500 mg, pro dospělé do 50 let 1000 mg, pro dospělé nad 50 let 1200-1500 mg, pro těhotné a kojící ženy 1200 mg," připomíná MUDr. Petr Tláskal CSc..
Jogurty jsou jen obarvená hmota
Stačí umět číst - pokud je na obalu napsáno jogurt (a ne nějaký roztomilý název či "pochoutka" nebo "mls" apod.), jde skutečně podle definice ze zákona o jogurt. Máte ak zaručenu přítomnost živé jogurtové mikroflóry v přesně definovaném množství na konci data trvanlivosti jogurtu (nejméně 10 milionů/g). Tento požadavek je respektován všemi českými výrobci. A co přítomnost konzervantů? Další nesmysl.
Přítomnost ušlechtilých mikroorganismů (Lactobacilus delbrueckii, subsp.bulgaricus a Streptococcus salivarius, subsp. thermophilus) mléko okyselí a přemění na jiné přírodní látky, které přirozeným způsobem prodlužují trvanlivost.
Tavené sýry z plesnivých zbytků
Důkladné kontroly a zkoumání v laboratořích prokázaly, že surovinou pro tavené sýry jsou dnes skutečně naprosto kvalitní přírodní sýry s odpovídajícím prozráním. Tavící soli - citrany a fosforečnany - patří sice mezi obávaná "éčka", ale v tomto případě působí pozitivně: nejenže prodlužují trvanlivost, ale navíc zvyšuje zásadité pH. Prokázáno rovněž bylo, že i tavené sýry jsoustále zdrojem kvalitních bílkovin.
Margaríny jsou z plastu
Margaríny nejsou "ztužené" tuky, a nejsou dokonce ani "umělé" tuky. Vyrábějí se z přírodních surovin - rostlinných olejů, a to způsobem, který je podobný jako při výrobě másla. Technologie výroby se totiž za posledních 10 let výrazně změnila. "Současné postupy dovolují vyrobit margaríny pouze se stopami trans nenasycených mastných kyselin. Většina margarínů jich dokonce obsahuje méně než máslo," potvrzuje pro Žena.cz profesorka Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha.
Platí to i přesto, že se na obalech najednou objevil jako složka i palmový olej. Dříve byl skryt v označení rostlinný olej, od prosince 2014 se však musí uvádět i druh tuku použitého v receptuře. Palma olejová poskytuje dva druhy tuku olej palmový (z dužniny) a tuk palmojádrový (ze semene).
Přečtěte si: Pozor na palmový olej: Číhá v jídle i v kosmetice
"Složení obou tuku není z hlediska výživového příznivé. Palmojádrový tuk je horší - obsahuje více nasycených mastných kyselin. Jak je výrobek vhodný pro správnou výživu záleží na tom, kolik tuků z palem obsahuje. O vhodnosti tuku resp. výrobku, ve kterém je tuk obsažen nám napoví tabulka nutričních hodnot.
Výrobek, který obsahuje málo nasycených mastných kyselin je pro výživu vhodnější a signalizuje, že tuků z palem bylo použito malé množství a bylo použito větší množství dalších tuků např. řepkového nebo slunečnicového, které mají nízký obsah nasycených mastných kyselin a jsou tudíž pro výživu vhodné. Nemusíme se tedy bát všech výrobků, které obsahují tuky z palem.
Kvalitní margaríny tak obsahují vysoké množství zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Některé z nich jsou obohacovány o vitaminy A, D, E a rostlinné steroly, které snižují hladinu cholesterolu a tím i riziko onemocnění srdce a cév," uzavírá profesorka Dostálová.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
10 tipů, jak využít kokosový olej. Vemte ho i do vany
Co všechno zařídit do Vánoc: Povedeme vás
Celulitida: Ověřené bylinky ji zničí za pár peněz