Ikona počasí
-- °C
-- °C
Reklama
Reklama

Fuj, ale wow! Fascinující a nechutná tajemství o lidském těle, která vás překvapí

Reklama
Reklama

7 #5 Sdílíme bakterie s nejsmradlavějším sýrem na světě

Limburský sýr
#5 Sdílíme bakterie s nejsmradlavějším sýrem na světěFoto: Shutterstock

nechutností je jedním z nejpáchnoutějších pokrmů na světě, na kterém si lidé pochutnávají. Pochází z Belgie a vyráběli ho trapističtí mniši, kteří také vaří silná piva. 

Je to proto, že sýr je kultivován s Brevibacterium epidermidis , která se nachází i na lidské kůži.

Limburger je proslulý svou nechutností, a to natolik, že byl zesměšňován ve filmech a literatuře, včetně slavného provozovatele parníku Marka Twaina. Tento sýr se v USA na mnoha místech nevyrábí. Jak moc je Limburger smradlavý? Podle ceněné studie, která je stejně smradlavá jako lidské nohy, byli komáři způsobující malárii přitahováni k sýru stejně jako ke skutečným nohám. Tato studie získala Ig Nobelovu cenu, vtipnou verzi Nobelovy ceny.

Je to proto, že sýr je kultivován s Brevibacterium epidermidis , která se nachází i na lidské kůži.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama