Reklama
Reklama

Deset babských rad, které vás spolehlivě zbaví pálení žáhy

Zažili jste to už? Po chutném obědě nebo večeři si užíváte klid, když vás z ničeho nic přepadne nepříjemné pálení, tlak v oblasti bránice a pocit těžkosti. Ano, to je pálení žáhy. Víte, jak si s ním poradit?

Pálení žáhy
Pálení žáhyFoto: Shutterstock
Pálení žáhy
Pálení žáhyFoto: Shutterstock
Ema Malá

Pálení žáhy je nepříjemný stav způsobený refluxem žaludeční kyseliny zpět do jícnu. Tento problém nastává, když je svěrač mezi žaludkem a jícnem oslabený nebo se otevírá častěji, než by měl. Žaludeční kyseliny se pak dostanou do jícnu, kde dráždí jeho sliznici a způsobují pálení, které může vystřelovat až do krku. Kromě toho může reflux doprovázet i pocit tlaku v oblasti bránice, hořká pachuť v ústech nebo nadýmání.

Reklama

Mezi hlavní spouštěče patří některé potraviny, jako jsou tučná a kořeněná jídla, citrusy, čokoláda, káva a alkohol. Svou roli hraje také stres, obezita nebo nevhodné stravovací návyky – například velké porce jídla nebo konzumace těsně před spaním. Ležení po jídle zvyšuje tlak na žaludek a tím i riziko refluxu.

Pro zmírnění pálení žáhy je důležité nejen změnit jídelníček, ale i zlepšit denní režim. Pomoci mohou menší a častější porce jídla, vyhýbání se spouštěcím potravinám, udržování zdravé váhy a jídlo alespoň dvě až tři hodiny před ulehnutím. Někdy je užitečné zvýšit si polohu při spaní, aby se snížil návrat kyseliny.

Existují také osvědčené domácí tipy, které mohou poskytnout rychlou úlevu. Seznamte se s nimi v naší galerii. 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama