Pití rostlinného mléka může podle nové studie zvýšit riziko deprese až o 14 procent. Výzkum, který provedli vědci ze Southern Medical University, však zároveň upozorňuje, že výsledky je nutné dále ověřit.
Britská biobanka shromáždila data od více než 350 tisíc lidí ve věku 36 až 73 let, která byla použita v rozsáhlé studii. Vědci z čínské Southern Medical University sledovali po dobu deseti let jejich životní styl a psychické zdraví, aby vyhodnotili změny a možné příznaky duševních problémů, informuje web The Times.
Výsledky studie, zveřejněné v prosinci v časopise Frontiers in Nutrition, ukázaly zajímavé rozdíly. Lidé, kteří pili polotučné kravské mléko, měli o dvanáct procent nižší riziko deprese a o dest procent nižší riziko úzkosti. Naopak konzumenti rostlinných mlék, jako jsou sójové a mandlové, vykazovali o 14 % vyšší pravděpodobnost vzniku deprese, uvádí web Women's Health. „Mléko je bohatým zdrojem živin, jako jsou laktóza, lipidy, bílkoviny a minerály, které jsou zásadní pro udržení lidského zdraví,“ uvedli vědci.
Vědci zdůraznili, že mléko je bohatým zdrojem vápníku, který podle předchozích výzkumů pomáhá tělu zvýšit produkci serotoninu. „Serotonin hraje klíčovou roli při ovlivňování nálady a duševního zdraví,“ připomněli odborníci. Většina antidepresiv navíc funguje na principu podpory vstřebávání serotoninu. Specifické výhody přináší podle vědců zejména polotučné mléko. „Profil mastných kyselin polotučného mléka by mohl poskytovat větší ochranu mozku ve srovnání s plnotučným a odstředěným mlékem, a tím potenciálně snižovat riziko deprese i úzkosti,“ uvedli pro portál GB News.
Odborníci zároveň upozorňují, že riziko deprese může zvyšovat nadměrná konzumace nasycených tuků. Polotučné mléko obsahuje těchto tuků méně než plnotučné varianty, což z něj činí zdravější alternativu.