reklama

6 nejlepších látek pro zdravé srdce

Co od vás chce srdce, aby bylo zdravé?

Foto: Isifa/Thinkstock

Úplně nejlepší předsevzetí je starat se o své zdraví. Začněte u srdce - tady je šest látek, které mu prospívají nejvíc. 

Srdce neúnavně přečerpává životadárnou krev a žene ji do všech tepen lidského těla. Tím zajišťuje přísun kyslíku a živin pro celý organismus. I srdeční sval však podléhá zubu času. Postupné opotřebení důležitého orgánu můžeme zpomalit pravidelným pohybem, zdravým životním stylem a vhodnými složkami potravy.

1. Vláknina

Lékaři doporučují zařadit 25-30 g vlákniny do každodenního jídelníčku. Ta se přirozeně vyskytuje v ovoci, zelenině, obilí a luštěninách. Vlákninu tvoří těžce vstřebatelné polysacharidy neboli složené cukry, které zlepšují činnost trávicího systému.

Doporučujeme: Téma:  Vaše srdce a co mu škodí

Pravidelný příjem vlákniny také omezuje vstřebávání cholesterolu ze střev. Díky tomu klesá hladina "zlého" LDL-cholesterolu v krvi a naopak se zvyšuje hladina "hodného" HDL-cholesterolu. LDL-cholesterol je zodpovědný za vznik kardiovaskulárních nemocí, jako jsou kornatění tepen, infarkt či cévní mozkové příhody.

2. Steroly a stanoly

Tyto přírodní látky nalézáme v obilí, ořeších, margarínech, jogurtech nebo pomerančovém džusu. Steroly a stanoly také snižují množství cholesterolu, které lidský organismus vstřebává z potravy. Výsledkem je snížení hladiny LDL-cholesterolu v krvi, což snižuje riziko vzniku chorob srdce a cév. Výživoví odborníci proto doporučují pravidelnou konzumaci malé hrsti nesolených ořechů.

3. Koenzym Q10

Koenzym Q10, známý též jako ubichinon či ubichinol, je klíčovou látkou k normální funkci lidských buněk. Malé množství koenzymu si tělo přirozeně vytváří samo. Jako doplněk potravy snižuje krevní tlak a podporuje činnost srdce při jeho chronickém selhávání. Výzkumy ukázaly, že koenzym Q10 zlepšuje kvalitu života jedinců trpících chorobami srdce a cév.

4. Rybí tuk

Zásobní látka vodních živočichů obsahuje vysoký podíl omega3-nenasycených mastných kyselin. Pravidelnou konzumací ryb dochází ke snížení hladiny triglyceridů, tedy nezdravých tuků, v krvi až o 50 %. Triglyceridy jsou zodpovědné za kornatění tepen, ale také mohou způsobit obávaný zánět slinivky břišní. Podle zásad zdravé výživy bychom měli mít rybu nebo rybí výrobky na talíři alespoň dvakrát týdně.

5. Česnek

Aromatický česnek neslouží jenom k odhánění upírů a ochucování pokrmů. Je také důležitým pomocníkem v boji proti vysokému tlaku a kornatění tepen. Snižuje totiž hladinu cholesterolu v krvi a tím přispívá k pročištění cév lidského těla.

6. Zelený čaj

Účinky zeleného čaje na lidské zdraví jsou známy už po staletí. Jeho listy jsou totiž přímo napěchovány antioxidanty a dalšími důležitými látkami. Pravidelné popíjení kvalitního zeleného čaje mimo jiné dokáže snižovat hladinu LDL-cholesterolu a zvyšovat hladinu HDL-cholesterolu v krvi. Výzkumy navíc potvrzují, že zelený čaj příznivě ovlivňuje metabolické pochody celého organismu.

Jakub Holešovský

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 varovných příznaků mrtvice. Poznáte je?

10 rad, jak nebláznit z práce a být v pohodě celý rok

Potraviny: Konec tajností. Budou ještě dražší?

  

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama