reklama

Vykouzlete čokoládové lahůdky podle Zdeňka Pohlreicha

Nechte se inspirovat recepty Zdeňka Pohlreicha a připravte si několik neodolatelných čokoládových pochoutek.

Foto: FTV Prima

Čokoládu můžeme při vaření využít mnoha způsoby a pokaždé bude výsledek chuťově dokonalý. Nebojte se čokoládu použít také k přípravě slaných pokrmů. Šéf Zdeněk Pohlreich ve své nedělní lekci vaření v pořadu Teď vaří šéf! ukázal, jak na to.

Kanči rangout s omáčkou z čokolády

Suroviny:

  • kančí maso
  • hořká čokoláda
  • kakaový prášek
  • 2 dcl červeného vína
  • malinový ocet
  • piniové oříšky
  • 1 mrkev
  • řapíkatý celer
  • 1 cibule
  • třtinový cukr
  • rozinky
  • jalovec
  • bobkový list
  • olivový olej
  • sůl
  • bílý chleba jako přílohu

Postup:

1. Kančí si naložíme den předem: nakrájíme maso, mrkev, cibuli a řapíkatý celer. Přidáme pár kuliček jalovce, bobkový list, pokapeme malinovým octem a zalijeme červeným vínem. Všechno promícháme v pekáčku, přikryjeme fólií a dáme uležet do lednice.

2. Druhý den pekáček vyndáme a celou směs přecedíme do druhé nádoby. Dáme stranou maso a osolíme ho. V kastrůlku necháme rozehřát olivový olej a maso zprudka opečeme.

3. Pak ho vyndáme do misky a orestujeme zeleninu, kterou zalijeme přeceděnou marinádou. Nakonec vrátíme do hrnce zpátky maso. Promícháme, zakryjeme pokličkou, přivedeme k varu, pak var stáhneme na minimum a necháme dusit do měkka asi 1 - 1,5 hodiny.

4. V druhé pánvičce ohřejeme cca 1 dcl malinového octa, přisypeme třtinový cukr a necháme ho rozpustit. Přidáme pár rozinek a zaprášíme kakaovým práškem. Tuto směs přidáme k masu a přisypeme ještě pár piniových oříšků. Stáhneme z plotny, přidáme nalámanou čokoládu a necháme ji rozpustit.

5. Jako přílohu nakrájíme bílý chleba, pokapeme ho olivovým olejem a krátce opečeme na pánvičce. Kančí nandáme do hlubokého talíře a podáváme spolu s opečeným chlebem.

Čokoládová pěna s malinovou omáčkou

Suroviny:

Varianta s hořkou čokoládou:

  • 200 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 50 g cukru krupice
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • kávový likér
  • želatina

Varianta s bílou čokoládou:

  • 200 g bílé čokolády
  • 50 g cukru krupice
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • želatina

Malinová omáčka:

  • mražené maliny
  • čerstvé maliny
  • 3 lžíce cukru
  • citronová šťáva

Postup:

1. Ve vodní lázni necháme rozpustit hořkou čokoládu. 1 - 2 plátky želatiny necháme namočit ve vodě. Připravíme si vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s cukrem utřeme do pěny. Do misky nalijeme vychlazenou smetanu a jemně vyšleháme.

2. Rozpuštěnou čokoládu sundáme stranou a na vodní lázni ještě svižně promícháme pěnu ze žloutků, aby nebyly syrové. Pak do žloutků přidáme pár kapek kávového likéru, želatinu, rozpuštěnou čokoládu a šlehačku. Suroviny spojíme.

3. Vyndáme skleničky, naplníme je do poloviny čokoládovou pěnou a dáme zchladit do ledničky. Mezitím si připravíme variantu z bílé čokolády, u které postupujeme úplně stejným způsobem.

4. Vychlazenou čokoládu vyndáme z ledničky, navrstvíme na ni pěnu z bílé čokolády a dáme opět zchladit.Teď si uvaříme malinovou omáčku: zmražené maliny dáme do kastrůlku, přidáme asi 3 lžíce cukru, pokapeme citronovou šťávou a necháme rozvařit. Rozvařenou omáčku přecedíme.

5. Na vychladlou pěnu nalijeme malinovou omáčku a ozdobíme čerstvými malinami.

Čokoládové soufflé

Suroviny:

  • 210 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • máslo na vymazání formiček
  • sůl

Postup:

1.Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni. Připravíme si vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem, dokud nezvětší objem.

2. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme sníh. Troubu předehřejeme na 195 stupňů a připravíme si formičky na soufflé: nejdříve je vymažeme máslem, pak vysypeme cukrem.

3. Rozpuštěnou čokoládu přidáme ke žloutkům s cukrem a pak za stálého míchání postupně přidáváme vždy část bílků a pak část hladké mouky.

4. Formičky naplníme do 2/3, očistíme vrchní část misky a dáme péct na 10 minut.

Bezlepkový čokoládový koláč

Suroviny:

  • 200 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 250 g másla
  • 200 g cukru
  • 6 vajec
  • malinová omáčka na ozdobení
  • moučkový cukr na posypání

Na krém chantilly:

Na čokoládové ozdoby:

  • čokoláda s vysokým obsahem kakaa

Postup:

1. Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni. V jedné míse rozšleháme 6 vajec, v další pak smícháme máslo s cukrem. Obě hmoty spojíme dohromady, přisypeme kakaový prášek a pořádně promícháme. Potom přilijeme rozpuštěnou čokoládu a vypracujeme těsto.

2. Formu na dort vyložíme pečícím papírem a strany vymažeme máslem. Přilijeme těsto, troubu předehřejeme na 180 stupňů a pečeme 25 - 30 minut.

3. Mezitím si připravíme krém: vanilkový lusk rozkrojíme a dřeň vyškrábeme do misky. Přilijeme smetanu, vyšleháme a přidáme cukr. Hotový krém zatím schováme do lednice.

4. Teď si připravíme čokoládové ozdoby: do sklenice vložíme cukrářský sáček a nalijeme do něj rozpuštěnou čokoládu, která by neměla být příliš přehřátá. Ideálně pracujeme na studené pracovní desce, aby čokoláda dobře tuhla. Na pečící papír lijeme pomocí cukrářského pytlíku čokoládu a tvoříme libovolné tvary. Ozdoby necháme ztuhnout.

5. Upečený koláč vyndáme z trouby, necháme chvíli zchladit, nakrájíme a nandáme na talíř. Ozdobíme malinovou omáčkou, která nám zbyla z přípravy čokoládové pěny, a smetanou, do které zapíchneme čokoládovou ozdobu a lístek máty. Na závěr koláč posypeme cukrem a podáváme.

Oblíbená televizní kuchařská škola Teď vaří šéf! v čele se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem přináší i tentokrát celou řadu zajímavých receptů. Jejich základní surovinou je sýr. Zdeněk názorně předvede, že jeho využití je velmi všestranné a nemusíme se tedy rozhodně omezovat jen na klasický "smažák."

Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Velikonoční recepty podle Zdeňka Pohlreicha

Chutné pokrmy z králíka podle receptů Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich: Jak si chutně připravit mořské plody

Potřebujeme poznat sami sebe. Při meditaci se vynořují bolesti a zranění, říká Bob | Video: Daniela Drtinová
reklama
reklama
reklama