Vykouzlete čokoládové lahůdky podle Zdeňka Pohlreicha
Nechte se inspirovat recepty Zdeňka Pohlreicha a připravte si několik neodolatelných čokoládových pochoutek.
Čokoládu můžeme při vaření využít mnoha způsoby a pokaždé bude výsledek chuťově dokonalý. Nebojte se čokoládu použít také k přípravě slaných pokrmů. Šéf Zdeněk Pohlreich ve své nedělní lekci vaření v pořadu Teď vaří šéf! ukázal, jak na to.
Kanči rangout s omáčkou z čokolády
Suroviny:
- kančí maso
- hořká čokoláda
- kakaový prášek
- 2 dcl červeného vína
- malinový ocet
- piniové oříšky
- 1 mrkev
- řapíkatý celer
- 1 cibule
- třtinový cukr
- rozinky
- jalovec
- bobkový list
- olivový olej
- sůl
- bílý chleba jako přílohu
Postup:
1. Kančí si naložíme den předem: nakrájíme maso, mrkev, cibuli a řapíkatý celer. Přidáme pár kuliček jalovce, bobkový list, pokapeme malinovým octem a zalijeme červeným vínem. Všechno promícháme v pekáčku, přikryjeme fólií a dáme uležet do lednice.
2. Druhý den pekáček vyndáme a celou směs přecedíme do druhé nádoby. Dáme stranou maso a osolíme ho. V kastrůlku necháme rozehřát olivový olej a maso zprudka opečeme.
3. Pak ho vyndáme do misky a orestujeme zeleninu, kterou zalijeme přeceděnou marinádou. Nakonec vrátíme do hrnce zpátky maso. Promícháme, zakryjeme pokličkou, přivedeme k varu, pak var stáhneme na minimum a necháme dusit do měkka asi 1 - 1,5 hodiny.
4. V druhé pánvičce ohřejeme cca 1 dcl malinového octa, přisypeme třtinový cukr a necháme ho rozpustit. Přidáme pár rozinek a zaprášíme kakaovým práškem. Tuto směs přidáme k masu a přisypeme ještě pár piniových oříšků. Stáhneme z plotny, přidáme nalámanou čokoládu a necháme ji rozpustit.
5. Jako přílohu nakrájíme bílý chleba, pokapeme ho olivovým olejem a krátce opečeme na pánvičce. Kančí nandáme do hlubokého talíře a podáváme spolu s opečeným chlebem.
Čokoládová pěna s malinovou omáčkou
Suroviny:
Varianta s hořkou čokoládou:
- 200 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
- 50 g cukru krupice
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- kávový likér
- želatina
Varianta s bílou čokoládou:
- 200 g bílé čokolády
- 50 g cukru krupice
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- želatina
Malinová omáčka:
- mražené maliny
- čerstvé maliny
- 3 lžíce cukru
- citronová šťáva
Postup:
1. Ve vodní lázni necháme rozpustit hořkou čokoládu. 1 - 2 plátky želatiny necháme namočit ve vodě. Připravíme si vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s cukrem utřeme do pěny. Do misky nalijeme vychlazenou smetanu a jemně vyšleháme.
2. Rozpuštěnou čokoládu sundáme stranou a na vodní lázni ještě svižně promícháme pěnu ze žloutků, aby nebyly syrové. Pak do žloutků přidáme pár kapek kávového likéru, želatinu, rozpuštěnou čokoládu a šlehačku. Suroviny spojíme.
3. Vyndáme skleničky, naplníme je do poloviny čokoládovou pěnou a dáme zchladit do ledničky. Mezitím si připravíme variantu z bílé čokolády, u které postupujeme úplně stejným způsobem.
4. Vychlazenou čokoládu vyndáme z ledničky, navrstvíme na ni pěnu z bílé čokolády a dáme opět zchladit.Teď si uvaříme malinovou omáčku: zmražené maliny dáme do kastrůlku, přidáme asi 3 lžíce cukru, pokapeme citronovou šťávou a necháme rozvařit. Rozvařenou omáčku přecedíme.
5. Na vychladlou pěnu nalijeme malinovou omáčku a ozdobíme čerstvými malinami.
Čokoládové soufflé
Suroviny:
- 210 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 vejce
- 100 g cukru krupice
- máslo na vymazání formiček
- sůl
Postup:
1.Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni. Připravíme si vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem, dokud nezvětší objem.
2. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme sníh. Troubu předehřejeme na 195 stupňů a připravíme si formičky na soufflé: nejdříve je vymažeme máslem, pak vysypeme cukrem.
3. Rozpuštěnou čokoládu přidáme ke žloutkům s cukrem a pak za stálého míchání postupně přidáváme vždy část bílků a pak část hladké mouky.
4. Formičky naplníme do 2/3, očistíme vrchní část misky a dáme péct na 10 minut.
Bezlepkový čokoládový koláč
Suroviny:
- 200 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
- 2 lžíce kakaového prášku
- 250 g másla
- 200 g cukru
- 6 vajec
- malinová omáčka na ozdobení
- moučkový cukr na posypání
Na krém chantilly:
- 1 vanilkový lusk
- smetana ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
Na čokoládové ozdoby:
- čokoláda s vysokým obsahem kakaa
Postup:
1. Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni. V jedné míse rozšleháme 6 vajec, v další pak smícháme máslo s cukrem. Obě hmoty spojíme dohromady, přisypeme kakaový prášek a pořádně promícháme. Potom přilijeme rozpuštěnou čokoládu a vypracujeme těsto.
2. Formu na dort vyložíme pečícím papírem a strany vymažeme máslem. Přilijeme těsto, troubu předehřejeme na 180 stupňů a pečeme 25 - 30 minut.
3. Mezitím si připravíme krém: vanilkový lusk rozkrojíme a dřeň vyškrábeme do misky. Přilijeme smetanu, vyšleháme a přidáme cukr. Hotový krém zatím schováme do lednice.
4. Teď si připravíme čokoládové ozdoby: do sklenice vložíme cukrářský sáček a nalijeme do něj rozpuštěnou čokoládu, která by neměla být příliš přehřátá. Ideálně pracujeme na studené pracovní desce, aby čokoláda dobře tuhla. Na pečící papír lijeme pomocí cukrářského pytlíku čokoládu a tvoříme libovolné tvary. Ozdoby necháme ztuhnout.
5. Upečený koláč vyndáme z trouby, necháme chvíli zchladit, nakrájíme a nandáme na talíř. Ozdobíme malinovou omáčkou, která nám zbyla z přípravy čokoládové pěny, a smetanou, do které zapíchneme čokoládovou ozdobu a lístek máty. Na závěr koláč posypeme cukrem a podáváme.
Oblíbená televizní kuchařská škola Teď vaří šéf! v čele se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem přináší i tentokrát celou řadu zajímavých receptů. Jejich základní surovinou je sýr. Zdeněk názorně předvede, že jeho využití je velmi všestranné a nemusíme se tedy rozhodně omezovat jen na klasický "smažák."
Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Velikonoční recepty podle Zdeňka Pohlreicha
Chutné pokrmy z králíka podle receptů Zdeňka Pohlreicha
Zdeněk Pohlreich: Jak si chutně připravit mořské plody