Recepty z nedělního grilování se Zdeňkem Pohlreichem
Protože přichází sezóna letního grilování, přiučte se něco nového od Zdeňka Pohlreicha a překvapte svou rodinu nebo známé.
Protože přichází sezóna letního grilování, přiučte se něco nového od Zdeňka Pohlreicha a překvapte svou rodinu nebo známé novými pochoutkami z grilu. Tady jsou šéfovy recepty z nedělní školy vaření pořadu Rozpal to, šéfe!.
Tortilla margherita
Ingredience:
- tortilly
- drcená rajčata
- mozzarella
- oregano
- bazalka
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup:
1. Nejdříve si připravíme omáčku: drcená rajčata osolíme, opepříme, přidáme špetku oregana a promícháme.
2. Tortillu potřeme olivovým olejem, pak drcenými rajčaty a rozlámeme na ni mozzarellu. Vložíme do grilu, ve kterém jsme nechali rozehřát kámen na pizzu. Po chvíli tortillu vyndáme, ozdobíme lístky čerstvé bazalky a pokapeme olivovým olejem.
Vepřová panenka plněná mandlemi
Ingredience:
- vepřová panenka
- loupané mandle
- pomeranč
- med
- rozmarýn
- sůl
- pepř
Postup:
1. Spařené mandle nasekáme nadrobno a vložíme do misky. Přidáme k nim nakrájenou pomerančovou kůru, rozmarýn, lžičku medu a promícháme.
2. Panenku rozřízneme, osolíme, opepříme a potřeme mandlovou náplní tak, aby kraje zůstaly volné. Pokapeme pomerančovou šťávou, ohneme kraje a zarolujeme. Roládu přichytíme nití, znovu opepříme a osolíme.
3. Vložíme do grilu a necháme péct ze všech stran asi 10 minut. Hotovou pečeni zabalíme na chvíli do alobalu, aby byla šťavnatá. Pak vyndáme, nakrájíme na plátky a podáváme.
Meruňkový kečup
Ingredience:
- sušené meruňky
- žlutá paprika
- 1 dcl vody
- cibule
- 2 stroužky česneku
- jablečný ocet
- cukr
- hořčičné semínko
- sůl
Postup:
V hrnci rozpálíme olivový olej a orestujeme na něm cibuli a česnek nakrájený nadrobno. Pak přidáme nakrájené sušené meruňky, které jsme nechali namočit ve vodě. Ochutíme hořčičným semínkem, jablečným octem a nakrájenou grilovanou paprikou bez slupky. Osolíme, podlijeme vodou, zakryjeme pokličkou a necháme 20 - 25 minut povařit. Potom přisypeme cukr a dle potřeby dochutíme.
Grilovaný tuňák s česnekovými bramborami
Ingredience:
- steak z tuňáka
- 1/2 chilli papričky
- olivový olej
- petrželka
- pepř
- sůl
Na brambory:
- brambory grenaille
- máslo
- česnek
- rozmarýn
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup:
1. Nejdříve připravíme česnekové brambory: brambory umyjeme, položíme na alobal, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem, přidáme trochu másla, rozmarýn a nasekaný česnek. Zabalíme a necháme péct na grilu.
2. Steaky z tuňáka osolíme a opepříme z obou stran a potřeme je olivovým olejem. Vložíme je na rozpálený gril a opékáme maximálně 2 minuty z každé strany. Mezitím si připravíme marinádu: v misce smícháme olivový olej, nakrájenou chilli papričku a petrželku.
3. Steaky vyndáme z grilu, potřeme je marinádou a podáváme s pečenými bramborami posypanými čerstvou petrželkou.
Krémové banány
Ingredience:
- 4 banány
- mascarpone
- rum
- 1/2 limetky
- moučkový cukr
- vanilkový cukr
- skořice
Postup:
1. Z banánů odkrojíme stopky a dáme je péct z obou stran na menší žár. Mezitím si připravíme krém: v misce smícháme mascarpone, moučkový cukr, vanilkový cukr, skořici, kapku rumu a šťávu z limetky. Krém promícháme a případně dochutíme.
2. Banány vyndáme z grilu, odstraníme slupku, nandáme na talíř a podáváme s krémem a listem meduňky.
Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Recepty od Pohlreicha: Pochoutky z hovězího masa
5 receptů Zdeňka Pohlreicha na grilování s vůní Asie
Delikátní sýrové pochoutky od Zdeňka Pohlreicha