Recepty od Zdeňka Pohlreicha: Vaječné pokrmy
Vyzkoušejte některý z originálních receptů Zdeňka Pohlreicha zaměřených tentokrát na přípravu pokrmů z vajec.
V nedělní škole vaření pro všechny domácí kuchaře a kuchařky představil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich další šestici zajímavých receptů tentokrát zaměřených na přípravu chutných pokrmů z vajec.
Pokud jste v neděli nestihli sledovat kulinářský pořad Teď vaří šef!, přinášíme vám všechny představené recepty k vyzkoušení u vás doma.
Vývar s vaječným svitkem nebo sedlinou
Suroviny na vývar:
- kostra z jednoho kuřete
- mrkev
- petržel
- cibule
- sůl
- celý pepř
- bobkový list
- nové koření
Postup:
1. Rozsekanou kostru dáme do studené vody a přivedeme k varu, přidáme koření. Ztlumíme a necháme táhnout asi 1 hodinu.
2. Přidáme zeleninu a táhneme ještě další hodinu. Poté vývar přecedíme.
Vaječná sedlina
Suroviny:
- 4 vejce
- 60 ml mléka
- muškátový oříšek
- sekaná pažitka
- sůl
- pepř
Postup:
1. Do misky vyklepneme vejce, osolíme, opepříme, zvlhčíme troškou mléka a rozšleháme metlou. Přidáme nasekanou pažitku.
2. Do zapékacích mističek vložíme potravinovou folii, do které nalijeme vaječnou sedlinu. Misky dáme na vyšší plech s vodou a dáme péct na 120 °C zhruba 15 - 20 minut. Voda v plechu bude mít cca 90 °C. Mezitím krátce povaříme zeleninu podle chuti - mrkev, cuketu, rajče, celer...
3. Sedlinu nakrájíme na kostičky, zeleninu také a servírujeme ve vývaru.
Vaječný svítek
Suroviny:
- 2 vejce
- 25 g másla
- 30 g polohrubé mouky
- petrželka
Postup:
1. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme troškou mouky.
2. Oddělíme žloutky a bílky, z bílků vyšleháme sníh. Žloutky osolíme, ochutíme muškátovým oříškem a zašleháme k nim máslo, přidáme polohrubou mouku, promícháme a opatrně vmícháme také sníh z bílků. Směs přendáme do zapékací mísy a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.
3. Svítek servírujeme nakrájený na větší kostky zalitý vývarem, dozdobíme nasekanou petrželkou.
Vejce mimóza
Suroviny:
- 10 vajec
- lžíce majonézy
- citronová šťáva
- špetka mleté papriky
- mix salátů
- bageta
- olivový olej
- sůl
- pepř
- estragon
- petrželka
Postup:
1. Vejce uvaříme natvrdo a zchladíme. Oloupeme a nakrájíme na půlky.
2. Žloutky opatrně vydlabeme do misky, přidáme mletou papriku, nasekaný estragon, opepříme a osolíme a vše rozmícháme. Přidáme lžíci majonézy a citronovou šťávu, promícháme do hladka. Směs naplníme do cukrářského pytlíku a půlky vajec naplníme. Každé vajíčko ozdobíme lístkem petrželky.
3. Vejce mimóza podáváme se směsí salátových listů, které lehce dochutíme solí, pepřem a olivovým olejem. Vejce položíme na salát a servírujeme s plátky bagetky.
Pórkové risotto s vejcem
Suroviny:
- 300 g rýže
- 1 dl bílého vína
- kuřecí vývar
- šalotka
- pórek
- 2 vejce
- ocet
- parmazán
- máslo
- sůl
- pepř
Postup:
1. V hrnci rozehřejeme olivový olej, orestujeme na něm 2 šalotky. Z bílé části pórku nakrájíme kolečka a vhodíme k šalotce do hrnce, necháme zesklovatět. Poté k zelenině přisypeme rýži a chvilku orestujeme, aby se všechna zrnka obalila tukem. Osolíme, opepříme a zalijeme bílým vínem.
2. Až se alkohol vypaří, můžeme rýži zalít vývarem. Vývar necháme pomalu vařit, jakmile se tekutina odpaří, opět trošku přilijeme a postup opakujeme do té doby, než bude rýže „al dente“, tzv. na skus. Hrnec pak stáhneme z ohně, přidáme nastrouhaný parmazán a vmícháme kousek másla.
3. V jiném kastrůlku přivedeme vodu k varu, kápneme do ní trochu octa a vyklopíme do ní vejce. Žloutek se díky octu krásně obalí bílkem. Vejce vyndejte, jakmile bílek ztuhne, žloutek bude stále tekutý.
4. Na talíř naservírujeme rizoto, navrch položíme ztracené vejce, dochutíme solí, pepřem a parmazánem.
Anglický krém
Suroviny:
- 500 ml mléka
- 8 žloutků
- 250 g cukru
- 1 lusk vanilky
- 0,25 dl likéru
- drobné ovoce
Postup:
1. Do misky dáme žloutky ,cukr a vyškrábneme vanilkový lusk, důkladně prošleháme.
2. V kastrůlku zahřejeme mléko, ve kterém povaříme lusk z vanilky.
3. Do žloutku opatrně nalijeme asi 1/3 teplého mléka, abychom vyrovnali teplotu a zamezili sražení. Prošleháme a přilijeme k zbytku mléka.
4. Na mírném ohni mícháme do zhoustnutí. Nesmíme přesáhnout 85°C, jinak dojde ke sražení.
5. Poté přelijeme přes cedník, podáváme s čerstvým ovocem.
Sýrové suflé
Suroviny:
- 60 g másla
- 30 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- muškátový oříšek
- 5 vajec
- 150 g nastrouhaného ementálu nebo goudy
- 4 lžíce smetany
- sůl
- pepř
Postup:
1. V kastrůlku z másla, mouky, mléka s smetany uděláme bešamel, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
2. Bešamel necháme lehce zchladnout přidáme žloutky a nastrouhaný sýr. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně všleháme ho bešamelu.
3. Misky na suflé vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou. Naplníme ze 2/3 hmotou a pečeme při 200 °C podle velikosti misek asi 5 - 8 minut. Ihned podáváme.
Citronový koláč
Suroviny na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 175 g moučkového cukru
- špetka soli
- 2 vejce
- 250 g másla
- citronová kůra
- vanilková zrnka z 1 lusku
Na náplň
- 5 citronů
- 300 ml smetany
- 390 g cukru
- 9 vajec
Postup:
1. Suroviny na těsto smícháme dohromady a na pomoučněném vále vypracujeme těsto. Zabalíme ho do folie a dáme na hodinu do lednice.
2. Odpočinuté těsto vyválíme do tenka a přendáme do dortové formy, vymačkáme do stran, aby bylo těsto po celé formě. Na těsto položíme pečící papír a vysypeme fazolemi, rýží nebo čočkou. Těsto díky tomu zůstane ve tvaru formy. Pečeme při 180 °C asi 20 minut. Poté z těsta odstraníme pečící papír s fazolemi a dáme ho dopéct ještě na 10 minut.
3. Mezitím připravíme náplň. Do mísy vyklepneme 9 vajec a rozmícháme. Přidáme citronovou kůru a šťávu z 5 citronů, cukr a smetanu. Směs přendáme do vodní lázně a pomalu zahříváme, čímž náplň mírně zhoustne.
4. Poté ji nalijeme do upečené formy a v troubě zapečeme asi hodinku při 120 °C.
4. Vychladlý koláč posypeme moučkovým cukrem a ten opálíme pistolí, až zkaramelizuje a získá zlatavou barvu.
Příští díl kulinářského pořadu Teď vaří šéf! můžete sledovat v neděli 19. října 2014 od 18.00 na Primě.
Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Roštěnec, kebab i smoothie s ginem od Pohlreicha
Zdeněk Pohlreich tentokrát ladí zvěřinové menu!
Rychlé recepty: Krkovice, dresing i chléb od Pohlreicha