Recepty od Zdeňka Pohlreicha: Losos 6x jinak
Připravte si chutného zdravého lososa podle originálních receptů z pořadu Zdeňka Pohlreicha Teď vaří šéf!
Pokud jste v neděli nestihli sledovat kulinářský pořad Teď vaří šef!, přinášíme vám všechny představené recepty k vyzkoušení u vás doma v kuchyni.
V dalším pokračování školy vaření pro všechny domácí kuchaře a kuchařky představil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich další šestici zajímavých receptů tentokrát na úpravu lososa.
Sashimi v novém stylu
Suroviny:
- 400 g lososa
- citronová šťáva
- limetková šťáva
- zázvor
- stroužek česneku
- olivový olej
- sezamový olej
- sůl
- řeřicha
- pažitka
Postup:
1. Lososa nakrájíme co nejtenčí plátky a naskládáme vedle sebe na talíř. Osolíme, pokapeme citronovou a limetovou šťávou. V míse smícháme lžíci japonské sójové omáčky s kapkou limety a citronu, přidáme nasekaný kousek zázvoru.
2. V pánvi rozpálíme olivový olej s troškou sezamového oleje – toho jen pomálu, má specifickou výraznější chuť. Do oleje nasekáme stroužek česneku a necháme ho zhnědnout. Poté olej nalijeme na lososové plátky. Na závěr přidáme také dresink ze sójové omáčky a ozdobíme čerstvou řeřichou a nasekanou pažitkou.
Zapékaný losos s estragonovou omáčkou
Suroviny:
- 400 g lososa
- máslo
- 2 žloutky
- jarní cibulka
- bílé víno
- bílý vinný ocet
- 2 žloutky
- citronová šťáva
- rajče
- sůl, pepř
- estragon
- tymián
- máta
Postup:
1. Talíř nebo zapékací mísu vytřeme máslem, rovnou osolíme a opepříme. Dno vyložíme tenoučkými plátky lososa, z vrchu také osolíme a opepříme. Přidáme nasekanou jarní cibulku.
2. V rendlíku ohřejeme asi 2 dl bílého vína s kapkou bílého vinného octa, osolíme a opepříme a svaříme.
3. Žloutky vmícháme do vinného základu a prošleháme. Estragon, tymián a mátu nasekáme nadrobno a přidáme do hrnce s kapkou citronové šťávy. Směsí přelijeme plátky lososa. Dáme do trouby na slabé 2 minutky zapéct dozlatova.
4. Ozdobíme rajčetem nakrájeným na kostičky a lístky máty.
Losos v listovém těstě se špenátem
Suroviny:
- 400 g lososa
- listové těsto
- špenátové listy
- šalotka
- česnek
- máslo
- žloutek
- sůl, pepř
- bazalka
- bílé víno
- dijonská hořčice
- smetana
- vývar
Postup:
Lososa osolíme a opepříme z obou stran.
1. Do vroucí osolené vody vhodíme čerstvé listy špenátu a necháme maximálně 30 vteřin spařit. Hned ho vhodíme do mísy s ledovou vodou, jen tak zůstane krásně zelený. Přecedíme a dobře vymačkáme.
2. V hrnci rozpustíme kousek másla a orestujeme na něm nasekanou šalotku a stroužek česneku. Po chvilce přilijeme kapku smetany, dochutíme solí a pepřem a krátce povaříme do zhoustnutí.
3. Listové těsto rozválíme, potřeme rozšlehaným žloutkem a na kraj vložíme steak z lososa. Na něj navršíme špenát promíchaný se smetanovou omáčkou, přikryjeme druhým plátkem lososa. Těsto zarolujeme, vršek potřeme žloutkem a vidličkou sem tam propíchneme.
4. Pečeme v troubě rozpálené na 175 °C asi 20 minut. Mezitím připravíme bazalkovou omáčku.
5. Rozpustíme máslo, orestujeme nasekanou šalotku, zalijeme bílým vínem a troškou jakéhokoliv vývaru. Osolíme a opepříme. Stonky bazalky necháme v základu vyvařit, lístky schováme stranou. Přilijeme smetanu a necháme chvilku houstnout. Poté přidáme lžíci dijonské hořčice a přecedíme přes cedník. Na závěr do omáčky přidáme ještě kousek másla a před podáváním vmícháme nasekanou bazalku.
Grilovaný losos s italskou čočkou
Suroviny:
- 4 steaky z lososa
- 300 g zelené čočky
- nové koření
- černý pepř
- bobkový list
- rozmarýn
- mrkev
- řapíkatý celer
- pórek
- balzamikový ocet
- rajče
- pažitka
- olivový olej
- sůl, pepř
- petrželka
Postup:
1. Čočku nasypeme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Do plátna zabalíme pár kuliček nového koření, celého pepře, bobkového listu a snítku rozmarýnu, pytlík vložíme do hrnce s čočkou a vaříme maximálně 30 minut. Nechceme, aby ta čočka byla "hnusná kašovitá školno jídelnová na lžíci lepidlová hnusná maltoidní srágora".
2. Mrkev, řapíkatý celer, šalotku, stroužek česneku a pórek nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozehřejeme olivový olej a zeleninu orestujeme. Do základu přilijeme kapku balzamikového octa. Uvařenou čočku přidáme k orestované zelenině a prohřejeme. Nakonec vmícháme rajče nakrájené na kostičky a nasekanou pažitku.
3. Steaky z ryby osolíme a opepříme bílým pepřem. V pánvi rozehřejeme olivový olej a steaky opečeme z obou stran dozlatova. Servírujeme s pár lístky petrželky.
Pošírovaný losos s citronovou majonézou
Suroviny:
- 4 stejné kousky lososa
- pórek
- řapíkatý celer
- mrkev
- nové koření
- bobkový list
- bílý vinný ocet
- tymián
- petrželka
- 2 žloutky
- dijonská hořčice
- citronová šťáva
- rostlinný olej
- fenykl
- sůl, pepř
Postup:
1. Pórek, řapíkatý celer, kousek fenyklu a mrkev nakrájíme na kostičky a vhodíme do hrnce s vodou. Dochutíme solí, pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Přidáme kapku bílého vinného octa a čerstvý tymián, petrželku.
2. Do hrnce s vodou vložíme lososa a přivedeme k varu. Mezitím v míse rozmícháme žloutky se lžící dijonské hořčice, špetkou soli a pepře a pár kapkami citronové šťávy. Šleháme a pomalu přiléváme olej, až majonéza zhoustne.
3. Fenykl nakrájíme na co nejtenčí plátky, zakápneme citronem, dochutíme solí a pepřem.
4. Pošírovaného lososa servírujeme s fenyklovým salátem, s majonézou a mořskou solí.
Pasta s brokolicí a kousky lososa
Suroviny:
- 400 g lososa
- brokolice
- těstoviny tagliatelle
- olivový olej
- máslo
- sůl, pepř
Postup:
1. Do vroucí osolené vody vhodíme růžičky brokolice a v rychlosti je spaříme a vyndáme. Ve stejné vodě uvaříme tagliatelle.
2. Lososa nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme. V pánvi rozehřejeme olivový olej a kousky lososa opečeme, po chvíli přidáme brokolici. Vše přendáme do jiné nádoby a do pánve vhodíme kousek másla. Uvařenou pastu přihodíme do pánve a promícháme. K pastě vrátíme i lososa s brokolicí, prohřejeme a podáváme s kapkou olivového oleje, dle chuti osolíme.
Gravlax
Postup:
1. Syrového lososa naložíme do směsi soli a cukru, posypeme směsí zeleniny (mrkev, celer, pórek), zabalíme do fólie a necháme v lednici do druhého dne odležet.
2. Druhý den rybu opláchneme, osušíme, potřeme hořčicí, zasypeme koprem a servírujeme.
Příští díl kulinářského pořadu Teď vaří šéf! můžete sledovat v neděli 26. října 2014 od 18.00 na Primě.
Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Roštěnec, kebab i smoothie s ginem od Pohlreicha
Zdeněk Pohlreich tentokrát ladí zvěřinové menu!