Recepty: Kuřecí speciality od Zdeňka Pohlreicha
Nechte se inspirovat novým pořadem Zdeňka Pohlreicha a vyzkoušejte některý z jeho výborných receptů.
V prvním díle nového pořadu o vaření Teď vaří šef! připravil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich několik chutných pokrmů z kuřecího masa - kuře v polévce, paštiku z kuřecích jater, kuřecí stehna na kreolský způsob a dalši.
Pokud jste v neděli nestihli sledovat nový Pohlreichův kulinářský pořad, přinášíme vám všechny představené recepty k vyzkoušení u vás doma v kuchyni.
Kuře v polévce
- kuřecí skelet, zbylé kosti a kůže
- kuřecí prsa bez kůže
- řapíkatý celer
- mrkev
- cibule
- pórek
- citronová šťáva
- bobkový list
- nové koření
- sůl, pepř
- pažitka
Postup:
1. Do studené vody vhodíme kuřecí skelet a veškeré kosti. Necháme zavařit, jakmile se voda začne vařit, vznikne na povrchu pěna, kterou musíme odstranit. Poté můžeme vývar ochutit solí, pepřem, bobkovým listem a pár kuličkami nového koření. Přidáme nakrájenou zeleninu – řapíkatý celer, pórek, mrkev a cibuli. Vývar necháme hodinku povařit na mírném ohni.
2. Po hodince dáme do vývaru jeden kus kuřecích prsou a necháme je pomalinku vařit na 90 °C. Po cca 20 minutách vývar scedíme. Na dno talíře nakrájíme trošku uvařené zeleniny, kuřecí prsa nakrájíme na plátky a položíme na zeleninu. Zakápneme citronovou šťávou a vše zalijeme čirým vývarem. Ozdobíme čerstvou pažitkou a mořskou solí.
Rychlá paštika z kuřecích jater
Suroviny:
- kuřecí játra
- šalotka
- cibule
- česnek
- husí sádlo
- ančovičky
- sherry
- koňak
- čerstvý chléb
- sůl, pepř
- petrželka
- rozmarýn
Postup:
1. Šalotku nasekáme nadrobno spolu s půlkou obyčejné cibule a stroužkem česneku a orestujeme na husím sádle. Kuřecí játra překrájíme na menší kousky, osolíme a opepříme a přidáme do pánve k základu. Vidličkou játra rozmačkáme. Dochutíme filátky ančovičky, nasekaným rozmarýnem, přilijeme kapku sherry a kapku koňaku a povaříme.
2. V pánvi na husím sádle opečeme krajíc chleba dokřupava, na který naservírujeme rychlou játrovou paštiku. Ozdobíme kolečky šalotky a čerstvou petrželkou.
Nadívaná kuřecí křidélka s česnekovou omáčkou
Suroviny:
- vykostěná kuřecí křídla
- odřezky kuřecího masa
- česnek
- cibule
- kuřecí vývar
- smetana
- bílek
- rajčata
- máslo
- olivový olej
- sůl, pepř
- petrželka
Postup:
1. Dva stroužky česneku a půlku cibule nakrájíme najemno a orestujeme na másle dozlatova. Zalijeme kuřecím vývarem, osolíme, opepříme a omáčku necháme chvilku redukovat.
2. Odřezky, které zbyly po vykostění kuřat, nameleme na jemnou fáš, do které přidáme bílek, sůl, pepř, kapku smetany a promícháme. Vzniklou fáší naplníme kuřecí křidýlka. Křídla přendáme do pekáče vymazaného máslem a zapékáme v troubě na 180 °C cca 10 minut. Mezitím doděláme česnekovou omáčku – přilijeme ještě kapku smetany a dochutíme podle vlastní chutě solí a pepřem.
3. Rajčata, která jsme spařili a oloupali, nakrájíme na drobné kostičky, smícháme s nasekanou petrželkou a kapkou olivového oleje.
4. Upečená křidýlka servírujeme s česnekovou omáčkou a rajčatovým salátkem. Ozdobíme lístkem petrželky.
Kuřecí prsa na červeném víně
Suroviny:
- kuřecí prsa s kůží
- čerstvé houby dle vlastního výběru
- toastový chléb
- cibule
- plátky slaniny
- červené víno
- máslo
- rajčatový protlak
- cukr
- kuřecí vývar
- olivový olej
- sůl, pepř
- petrželka
Postup:
1. Kuřecí prsa z obou stran osolíme a opepříme a na olivovém oleji opečeme, nejprve kůží dolů. Mezitím v kastrůlku opečeme nasekanou cibulku a nakrájenou slaninu, přihodíme k ní čerstvé houby. Dochutíme pepřem a necháme orestovat. Plátky toastového chleba zbavíme kůrky a v pánvi u kuřecích prsou je opečeme dozlatova, ještě teplé je obalíme v nasekané petrželce. Vyndáme také opečená kuřecí prsa a necháme je stranou oddechnout. Do stejné pánve, kde se restovalo kuře, nalijeme asi tak 2 dl červeného vína a necháme vyvařit.
2. Vedle v kastrůlku rozehřejeme kousek másla a vmícháme k němu lžíci rajčatového protlaku. Přisypeme také lžíci cukru, zalijeme troškou kuřecího vývaru a povaříme. Jakmile je víno odvařené, přilijeme do něj také trošku vývaru, promícháme a celé vlijeme do kastrůlku s rajčatovým protlakem. Podle chuti dosolíme a přidáme pepř. Omáčku stáhneme z tepla a vhodíme do ní kousek másla. Promícháme.
3. Na talíř naservírujeme opečené plátky toastového chleba, vedle položíme kuřecí prsa a omáčku z červeného vína nalijeme kolem nich. Přidáme hromádku orestovaných hub se slaninkou.
Kuřecí prsa s avokádem a camebertem
Suroviny:
- kuřecí prsa bez kůže
- mrkev
- celer
- kořen petržele
- bobkový list
- sýr camembert
- avokádo
- salát ze zelených listů
- sůl, pepř
- oregano
- petrželka
- bazalka
Postup:
1. V hrnci spaříme trochu zeleniny, mrkev, celer a petržel nakrájenou na nudličky. Ochutíme solí, pepřem a bobkovým listem.
2. Kuřecí prsa (bez kůže) osolíme a opepříme. Nejsilnější část masa nařízneme, vznikne kapsa, do které vložíme kousek camembertu a avokáda. Prso položíme na kořenovou zeleninu v páře a necháme pod pokličkou dusit takových 10–12 minut.
3. Po uvaření vyndáme maso z hrnce a dáme stranou. Z hrnce odebereme trochu uvařené zeleniny, kterou smícháme s čerstvým oreganem, petrželkou a bazalkou. Na dno talíře dáme ochucenou zeleninu, na ni položíme kuřecí prso a dozdobíme salátkem ze zelených listů.
Kuřecí stehna na kreolský způsob
Suroviny:
- vykoštěná kuřecí stehna s kůží
- citronová šťáva
- kajenský pepř
- cibulka
- česnek
- drcená rajčata
- směs kreolského koření
- červená a žlutá paprika
- olivový olej
- sůl, pepř
- tymián
- oregano
- rozmarýn
- petrželka
Postup:
1. Vykoštěná kuřecí stehna hojně osolíme a opepříme z obou stran. Zakápneme citronovou šťávou. Do pekáčku nasekáme tymián a rozmarýn. Zostříme špetkou kajenského pepře, přilijeme olivový olej a stehna ve směsi pořádně obalíme. Necháme je v pekáči kůží navrch péct v rozpálené troubě na 180 °C doměkka, asi tak 45 minut.
2. Mezitím připravíme jednoduchou omáčku. Do kastrůlku nalijeme olej a orestujeme na něm nasekanou cibulku a stroužek česneku. Přihodíme drcená rajčata a byliny – rozmarýn, tymián, oregano a vše, co máme rádi. Řádně ochutíme směsí kreolského koření a kajenským pepřem, solí. Po chvilce vaření můžeme přidat nakrájenou červenou a žlutou papriku, zakápneme citronovou šťávou a vaříme do změknutí.
3. Servírujeme tzv. rodinným stylem, jinými slovy, necháme stehýnka v pekáči, zalijeme je kreolskou omáčkou a dozdobíme petrželkou.
Příští díl kulinářského pořadu Teď vaří šéf! můžete sledovat v neděli 28. září 2014 od 18.00 na Primě.
Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Roštěnec, kebab i smoothie s ginem od Pohlreicha
Zdeněk Pohlreich tentokrát ladí zvěřinové menu!
Rychlé recepty: Krkovice, dresing i chléb od Pohlreicha