Kuře Simon & Garfunkel a další speciality od Pohlreicha
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich opět připravil na grilu několik jedinečných lahůdek ze své kuchyně.
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich opět připravil na grilu několik jedinečných lahůdek ze své kuchyně. Vyzkoušejte některý z receptů ze 4. dílu kulinářského pořadu Rozpal to, šéfe!
Lilkové roládky s kozím sýrem a jogurtovou omáčkou
Ingredience:
- lilek
- čerstvý kozí sýr
- 1 rajče
- chilli paprička
- petrželka
- olivový olej
- sůl
- pepř
Na jogurtovou omáčku:
- bílý jogurt
- máta
- petrželka
- meduňka
- česnek
- sůl
- pepř
Postup:
1. Lilek nakrájíme na tenké plátky, osolíme a opepříme z obou stran a potřeme olivovým olejem. Vložíme na gril a opečeme.
2. Mezitím rajče zbavíme středu, nakrájíme, osolíme, opepříme a promícháme s čerstvou petrželkou.
3. Na každý plátek opečeného lilku přidáme nakrájený kozí sýr, směs z rajčat a jeden plátek chilli papričky.
4. Z lilků uděláme rolády, napícháme je na jehlu a potřeme olivovým olejem. Potom je necháme zapéct na grilu a po chvíli vyndáme, aby nevytekl sýr.
5. Teď si připravíme omáčku: bílý jogurt smícháme s utřeným česnekem a čerstvými bylinkami. Osolíme a opepříme.
6. Lilkové roládky nandáme na talíř spolu s omáčkou a podáváme.
Mořský vlk s grilovanou zeleninou
Ingredience:
- mořský vlk
- tymián
- rozmarýn
- petrželka
- olivový olej
- sůl
- pepř
Na grilovanou zeleninu:
- cuketa
- paprika
- pórek
- cibule
- česnek
- sójová omáčka
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup:
1. Do grilu vložíme namočené prkýnko a necháme ho rozehřát. Vykuchanou rybu osolíme a opepříme a břišní dutinu vyplníme tymiánem, rozmarýnem a petrželkou. Pak zakápneme trochou olivového oleje. Rybu položíme na prkýnko do grilu a necháme 10 - 12 minut péct.
2. Mezitím si připravíme přílohu: pórek, cuketu, papriku a cibuli nakrájíme nahrubo. Přidáme utřený česnek, osolíme a opepříme.
3. Na grilu rozpálíme wok, necháme na něm rozehřát olivový olej a pak orestujeme česnek a cibuli. Po chvíli přidáme zbytek zeleniny a restujeme doměkka. Přidáme kapku sójové omáčky a hotovou zeleninu přesypeme do mísy.
4. K upečené rybě nakrájíme citron, přidáme restovanou zeleninu a podáváme.
Kuře Simon & Garfunkel s bramborami a ricottou
Ingredience:
- kuře
- brambory
- olej
Na marinádu:
- šalvěj
- petržel
- rozmarýn
- tymián
- sůl
Na ricottu:
- sýr ricotta
- petrželka
- sůl
- pepř
Na salát:
- rajčata
- 2 šalotky
- petrželka
- pepř
Postup:
1. Nejdříve si připravíme suchou marinádu: všechny bylinky spolu smícháme v hmoždíři a přidáme sůl. Kuře vložíme do pekáče, vmasírujeme do něj suchou marinádu a necháme asi hodinu odležet, aby do sebe maso natáhlo všechny chutě.
2. Pak si připravíme speciální nádobu na pečení celé drůbeže - na nástavec nasadíme marinované kuře a dolů vložíme celé brambory, které jsme promíchali s olejem a zbytkem marinády.
3. Celou nádobu vložíme do grilu a necháme péct. Ke kuřeti budeme podávat ještě rajčatový salát, na ten budeme potřebovat: nakrájená rajčata a šalotku, petrželku a pepř. Všechno promícháme.
4. Upečené kuře necháme na vypnutém grilu ještě 5 minut odležet a mezitím si vyndáme hotové brambory. Každý brambor nakrojíme do kříže a po krajích zmáčkneme. Navrch vyplníme směsí z ricotty, petrželky, soli a pepře.
5. Teď vyndáme i kuře, naporcujeme ho a polijeme vypečenou šťávou, kterou jsme na grilu chvíli povařili s trochou vody. Kuře podáváme s pečenými bramborami a rajčatovým salátem.
Jablka s brusinkami a vanilkovou zmrzlinou
Ingredience:
- 1 kyselé jablko
- 1 sladké jablko
- vanilková zmrzlina
- sušené brusinky
- javorový sirup
- máslo
- cukr krystal
- moučkový cukr
- skořice
Postup:
1. Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme. Vložíme je do mísy a promícháme spolu cukrem, skořicí, sušenými brusinkami a javorovým sirupem.
2. Na pečící papír dáme trochu másla a vsypeme směs s jablky. Vytvoříme tři balíčky a vložíme je na gril. Pečeme 5 - 8 minut.
3. Upečená jablka přendáme do misky, posypeme moučkovým cukrem a přidáme lžíci vanilkové zmrzliny.
Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Pochoutky z víkendové grilování se Zdeňkem Pohlreichem
5 receptů Zdeňka Pohlreicha na grilování s vůní Asie
Recepty z nedělního grilování se Zdeňkem Pohlreichem