Co na Vánoce místo smaženého kapra? Pstruha na mandlích
Tradiční Vánoce si mnoho lidí bez kapra nedokáže představit. Proč ale neudělat trochu jinou slavnostní večeři?
Tradiční štědrovečerní večeře se skládá ze smaženého kapra a bramborového salátu. Mnoho lidí na Vánoce volí raději maso než rybu, jiní zase zkouší na Štědrý den originální recepty, kde je hlavní surovinou například pstruh nebo mořský vlk.
Pokud chceme zůstat u kapra, můžeme připravit jiné varianty, například s mandlemi a skořicí. Ostatně rybí hody bychom si měli dopřát alespoň jednou do týdne kvůli jódu, který je pro náš organismus velmi důležitý.
Vánoční pstruzi na mandlích
Ingredience:
4 středně velcí pstruzi
sůl
mletý pepř
citronová šťáva
hladká mouka
mletá červená paprika
160 g másla
1 dl sladké smetany na šlehání
120 g opražených mandlí
olej
Pečlivě vykuchané a umyté pstruhy mírně osušíme papírovým ubrouskem nebo čistou utěrkou. Důkladně osolíme i zevnitř, opepříme mletým černým pepřem a zakapeme citronovou šťávou. Na konci zaprášíme hladkou moukou smíchanou s mletou červenou paprikou. Na horkém másle pstruhy osmažíme z obou stran pět minut. Necháme v teple odpočívat. Do másla na pánvi se přimíchá smetana a mandle, které se předem oloupali a opražili na oleji se solí. Vše se chvilku povaří a servíruje s pstruhy.
Grilovaná rybí minutka
Ingredience:
1kg plátků mořské ryby
3 cibule
80 g másla
1 dl jablečného moštu
plátek citronu, sůl
1/4 l smetany
muškátový oříšek
pepř
lžičku dijonské hořčice
strouhanka
Osmažíme na jemno nasekanou cibulku na másle. Deset minut povaříme odřezky z ryb ve vodě, do níž jsme přidali mošt, citron a sůl. Cibuli prolisujeme přes síto, přidáme dvě lžíce procezeného vývaru a smetanu. Promícháme, ochutíme oříškem, pepřem, solí a hořčicí. Ve zbytku vývaru pět minut povaříme ryby, přendáme do grilovací misky, přelijeme omáčkou, posypeme strouhankou. Na konec vmícháme zbytek másla a grilujeme do zhnědnutí.
Makrely na červeném víně
Ingredience:
2 makrely
pepř
sůl
lžička másla
2 lžíce oleje
cibule
2 bobkové listy
4 stroužky česneku
tymián
2 dl dezertního vína
drůbeží vývar
2 lžíce kečupu
citronová šťáva
nakrájená petrželka
Makrely si nasolíme, opepříme a do břicha jim vložíme máslo. V rozehřátém másle zpěníme cibuli nakrájenou na kolečka a rozetřený česnek, přidáme makrely a opečeme ze všech stran. Dále do pánve přijde bobkový list, tymián a podlijeme vínem Přiklopené dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme vývarem. Po změknutí přidáme kečup s citronovou šťávou a krátce zahřejeme. Hotové sypeme petrželkou.
Kapr trochu jinak
Ingredience:
1 kapr
hrst mandlových lupínků
hrst rozinek
lžička skořice
máslo
sůl
5 hřebíčků
Kapra očistíme, vykucháme a zbavíme ploutví a hlavy. Naporcované kousky osolíme a necháme odležet. Do pekáčku vyloženého alobalem položíme kapra, posypeme skořicí, mandlovými lupínky, hrozinkami, hřebíčkem a přidáme máslo. Celá ryba se musí dobře zabalit a peče se asi půl hodiny. Ke konci alobal odkryjeme a necháme kapra zezlátnout.
Jemná rybí roláda
Ingredience:
zbytky vykostěného kapra
400 g syrového kuřecího masa
cibule
50 g mrkve
50 g hrášku
celer
petržel
citronová šťáva
lžička protlaku
sůl
50 oleje
kousek veky
3 lžíce mléka
strouhanka
K umletému masu přidáme namočenou veku v mléce, protlak, nakrájenou cibuli a sůl. Směs promícháme a rozdělíme na dvě části. Zeleninu podusíme na oleji a přidáme hrášek. Do vymazané formy vysypané strouhankou dáme polovinu směsi. Po délce se vyhloubí rýha a do ní se rozprostře zelenina a zasype zbylou směsí. Pečeme v silně předehřáté troubě kolem půl hodiny. Po dopečení necháme ještě patnáct minut ve formě a vyklopíme.