reklama

Oslaďte si Vánoce: Recepty, které vás nadchnou

Milé ženy, nedá se nic dělat - cukroví, koláčky, dortíky holt k Vánocům patří. Pojďme se na chvíli vykašlat na proklaté diety a potěšit svou duši (a nakonec i tělo) trochu těch sladkostí. Lahodná inspirace právě přichází.

Foto: Schwartau

Milé ženy, nedá se nic dělat - cukroví, koláčky, dortíky holt k Vánocům patří, ať už s nadváhou a dietami po celý rok bojujeme, jak bojujeme. A tak, jako už každoročně, se na proklaté diety pojďme na chvíli vykašlat a potěšit svou duši (a nakonec i tělo) trochou těch sladkostí.

Budiž vám lahodnou insprací 8 receptů, jeden krásnější a chutnější než druhý! Vyberte si mezi nimi svého favorita a zahlasujte si v anketě (vlevo), který je ten NEJ, že se do něj před Vánocemi pustíte...

Džemové koláčky – Jam Tart

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • Špetka soli
  • 2-3 lžíce studené vody
  • Jahodový či meruňkový džem
  • Máslo na vymazání
  • Formičky - košíčky

Postup:
1) Mouku, máslo a sůl nasypte do mísy.
2) Co nejrychleji zpracujte rukama v těsto (drobenku). Přidejte do ní vodu (můžete si pomoci nožem). Pokud je směs příliš suchá, přidejte lžíci vody.
3) Zabalte těsto do folie a dejte na 30 minut do lednice.
4) Na pomoučeném vále rozválejte těsto na cca 0,5 cm tloušťky. Vykrajujte kolečka – (sklenkou, tvořítkem) tak, aby byla o trochu větší než průměr košíčku.
5) Kolečka z těsta pak vtiskněte do košíčků, které jste vymazali trochou másla. Do nich pak dejte lžičku džemu, ale pozor, abyste ho tam nedali moc (džem by vytekl během pečení).
6) Pečte v předehřáté formě (180 stupňů) cca 15 minut, aby byly košíčky dozlatova. Pak je nechte vychladnout a vyndejte z formiček.

Malinové makronky s bílou čokoládou

Ingredience:

  • 130 g moučkového cukru
  • 110 g mandlové mouky (nebo najemno namletých mandlí)
  • 2 bílky (o pokojové teplotě)
  • 65 g cukru krupice
  • 4-5 kapek růžového barviva

Náplň:

  • 50 ml smetany – 40-45 % tuku
  • 100 g bílé čokolády
  • 45 g malinového džemu

Postup:
1) Smíchejte moučkový cukr s mandlovou moučkou. Směs nasypte stranou do velké mísy.
2) Cca pětinu bílku dejte na stranu, zbytek jich našlehejte, dokud z nich nebude sníh. Přidejte do směsi cukr a kapky barviva.
3) Začněte bílkovou směs postupně přidávat po straně do velké mísy ke směsi cukru moučky a mandlí. Přidejte zbývající bílek.
4) Směs nandejte do pytlíku s tryskou.
5) Na plech vyloženy pečícím papírem nastříkejte kolečka o průměru 3 cm. Nechte je cca 4-5 hodin uschnout.
6) Předehřejte troubu na zhruba 140 stupňů. Makronky pečte cca 10-12 minut.
7) Makronky nechte na plechu vychladnout, sundejte je z něj, až nebudou horké.
8) Mezitím si připravte vodní lázeň. Do hrnce dejte smetanu a povařte.
9) Dejte hrnec z plotny, přidejte čokoládu a míchejte, dokud se zcela neroztaví v horké smetaně.
10)  Krém nechte vychladit – cca 45 minut, pak vymíchejte do hladka a přidejte malinový džem Schwartau. Opět co nejlépe promíchejte.
11) Náplň dejte na polovinu makronek, spojujte je k sobě po dvou.
12) Nechte je vychladit, skladujte je na chladném místě ve vzduchotěsné nádobě.

 Tip: Makronky pečte nejlépe den nebo dva před Vánocemi.

Müsli placičky s džemem

Ingredience:

  • 3 hrnky müsli (vloček)
  • ½ hrnku hladké mouky
  • 100 g rozpuštěného vychlazeného (ne horkého) másla
  • 1/3 hrnku medu
  • 1 vejce
  • Džem dle chuti (jahoda, malina, višeň…)

Postup:
1) Do mísy nasypte mouku a müsli.
2) Ušlehejte spolu máslo, med a vejce.
3) Přidejte směs z másla do mísy s moukou a müsli a dobře zpracujte.
4) Předehřejte troubu na 170 stupňů. Připravte si plech, na něj dejte pečící papír.
5) Lžící tvořte na plechu hrudky – uprostřed udělejte důlek, do něhož dejte trochu džemu.
6) Pečte cca 10 minut, aby měly placičky zlatavou barvu.
7) Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout.

Tip: Kdo má rád kokos, může do těsta přidat trochu kokosu.

Máslové mušličky plněné džemem a sypané kokosem

Ingredience:

  • 250g tuku na pečení
  • 370g hladké mouky
  • 100g moučkového cukru
  • 1/2 vanilkového pudinku
  • Citrónová kůra
  • Džem  rybízový, jahodový, malinový, višňový
  • Formičky ve tvaru mušličky nebo košíčku

Postup:
1) Změklé máslo (tuk) utřeme s moučkovým cukrem.
2) Na vál si dáme mouku s pudinkem, uděláme důlek a do něho přidáme máslovou směs. Nakrouháme citrónovou kůru a zpracujeme v těsto.
3) Těsto necháme přes noc odležet.
4) Vymažeme si formičky trochou tuku, naplníme těstem, prsty vytvarujeme (aby nebyla formička plná těsta). Pečeme, dokud nebudou mít nazlátlou barvu.
5) Vyklepeme košíčky (mušličky) z formiček a spojujeme k sobě 2 pomocí džemu.

Tip 1: Mušličky (košíčky) můžete obalit ještě v kokosu.

Tip 2: Aby se cukroví dostalo dobře z formiček, navlhčete si utěrku ve studené vodě a přiložte ji na formičku. Pak vyklepněte cukroví (s utěrkou na formičce). 
Tip 3: Kdo má raději jemnější cukroví, může plnit mušličky nejen džemem, ale přidá i trochu krému – kakaového (v kombinaci s jahodovým, malinovým či pomerančovým džemem) nebo vanilkového.

Krém:

  • 200 g másla
  • 120 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • (1 lžíce kakaa – do kakaového krému)

Postup:
1) Utřeme žloutky s cukrem, dáme do vodní lázně, ale nevaříme!!
2) Směs necháme vychladnout.
3) Utřeme máslo (s kakaem) a do hladkého krému vmícháme žloutkovou směs.

Vánoční dort

Ingredience:

Těsto:

  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 16 dkg cukru moučka
  • 6 vajec
  • 5 lžic oleje

Náplň:

  • 25 dkg másla
  • 12 dkg cukru moučka
  • 3 dcl mléka
  • 1 lžička rumu
  • 1 vanilkový puding
  • Džem višeň, malina

Marcipán:

  • 20 dkg sušeného mléka (ideálně plnotučné)
  • 20 dkg cukru moučka
  • 2 lžičky oleje
  • 3 lžičky mandlového aroma
  • trochu vody (cca 30 ml)

Postup:
1) Oddělíme žloutky od bílků. Do bílků přidáme trochu vody a uděláme sníh, žloutky utřeme s cukrem do pěny.
2) Sníh lehce vmícháme do žloutkové pěny. Do směsi přimícháme mouku a přidáme olej.
3) Těsto vlijeme do kulaté dortové formy, kterou jsme si předtím vytřeli tukem a vysypali moukou (strouhankou, mletými oříšky).
4) Pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů cca 45 minut (dle potřeby).
5) Korpus dáme vychladnout.
6) Mezitím si připravíme krém. V mléce uvaříme puding, který nesladíme.
7) Ušleháme máslo s cukrem. K nim přidáme pudinkovou směs a lžičku rumu.
8) Dort rozřízneme jednou nebo dvakrát – záleží na tloušťce korpusu. Pozor, korpus musí být zcela studený!
9) Rozkrojený korpus potřeme krémem, střed potřeme i džemem, aby byl dort svěžejší a pikantnější. Pláty dáme na sebe.
10) Na vrch dortu připadne marcipánový potah.

Postup – marcipán:
1) Prosejeme sušené mléko s cukrem moučkou. K nim přidáme zbytek ingrediencí (olej, aroma, vodu – raději méně, postupně přidat dle potřeby – těsto eventuelně dohustit cukrem a sušeným mlékem).
2) Těsto zpracujeme nejprve vařečkou, dále pokračujeme rukama v igelitových rukavicích, aby bylo těsto lesklé a hladké. Je třeba to udělat důkladně!
3) Těsto se vyválí mezi igelitem, opatrně se přenese na dort, uhladí se namočenýma rukama. Přesahy můžete oříznout nožem.

Čokoládové cookies s džemem

Ingredience:

  • ½ šálku másla (cca 150 g)
  • ½ hrnku cukru
  • 1 a ½ šálku hladké (polohrubé) mouky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1-2 lžíce kakaa (dle chuti)
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce mléka
  • 1 čajová lžička vanilky
  • ¼ šálku nasekaných lískových oříšků
  • Džem meruňka, pomeranč

Postup:
1) V mixéru vyšlehejte máslo. Přidejte cukr a vanilku a pokračujte, dokud nebude ze směsi hladký krém.
2) Do směsi postupně přidejte mouku, sodu, sůl, kakao, mléko a oříšky.
3) Z těsta vytvořte menší kuličky, klaďte je na plech (na pečící papír). Nechte jim dostatek prostoru, zvětší svůj objem.
4) Uprostřed kuliček udělejte důlek, do kterého vložte trochu džemu.
5) Troubu vyhřejeme na cca 180 stupňů a pečeme přibližně 10-15 minut.

Tip: Do těsta můžete dle chuti přidat rozinky, čokoládu, arašídy nebo třeba skořici.
Tip: Cookies s džemem je také možno dozdobit karamelovou polevou – na placičkách vytvoříte jemné mřížky.

Křehké vánoční řezy

Ingredience:

  • 3 dcl medu
  • 7 vajec
  • 50 slunečnicového semínka
  • 50 g kokosu
  • 1,5 dcl oleje
  • 150 g mletých ořechů (100 g do těsta, 50 g na posypání)
  • 350 g polohrubé mouky
  • (mléko na doředění)
  • Prášek do pečiva
  • Džem – ideálně višeň nebo červený rybíz

Postup:
1) Oddělte žloutky od bílků a přidejte je k medu a oleji. Promíchejte.
2) Ke směsi přidejte postupně další přísady – semínka, kokos, 100 g ořechů a mouku s práškem do pečiva. Podle potřeby přidejte mléko – jestliže je těsto málo řídké.
3) Z bílků vyšlehejte sníh, který lehce vetřete do těsta (ručně).
4) Těsto rozdělte na 3 díly a vlijte na plech (vystlaný pečícím papírem). Budete mít tedy 3 plechy s těstem.
5) Pečte při teplotě 150-180 stupňů – přibližně 20 minut – aby mělo těsto nazlátlou barvu.
6) Nechte těsta vychladnout, poté namažte spodní těsto džemem Schwartau, dejte plát těsta, na druhý plát namažte také džem a přiložte poslední díl, který posypte nastrouhanými oříšky.
 
Tip: Těsto si můžete zpestřit přidáním sušeného ovoce (brusinky, meruňky apod.).

Ovocný dort pro vánoční pohodu

Ingredience:

  • 8 vajec
  • 150 g cukru moučka
  • 140 g polohrubé mouky
  • lžička jedlé sody
  • 1 lžíce rumu
  • 40 g kakaa
  • Džem višeň
  • Nakrájené ovoce dle chuti – kiwi, banán, mandarinky, višně apod.

Krém:

  • 1 vanilkový pudink
  • 180 g másla
  • 2-3 cukru moučka
  • 4 dcl mléka

Postup – korpus:
1) Oddělte bílky a vyšlehejte z nich sníh. Přidejte do něj cukr a pokračujte ve šlehání.
2) Do sněhu jemně všlehejte žloutky, rum, pak mouku smíchanou s kakaem a jedlou sodou.
3) Vyhřejte formu – cca 150 stupňů.
4) Směs nalijte do dortové formy vystlané pečícím papírem a dejte do trouby. Po čtvrt hodině zvyšte teplotu na 180 stupňů. Nechte zhruba 20-30 minut péct. Zapíchnutím špejle do středu zjistíte, zda je dort hotový.
5) Dort nechte vychladnout, poté podélně rozkrájejte na 3 díly. Spodní pomažeme krémem, poklademe část ovoce, dáme další vrstvu korpusu a zopakujeme.
6) Vrchní vrstvu potřeme višňovým džemem Schwartau  a dozdobíme ovocem.

Postup – krém:
1) V hrnci připravíme pudink z mléka a vanilkového pudinku. Necháme zchladnout.
2) Máslo utřeme s cukrem a postupně do něj vetřeme vychlazený puding. Krém dáme do lednice.

Ovocné potěšení s džemy Schwartau  

Lahodná ovocná chuť džemů Schwartau potěší úplně každého. Jeho zpracování je zcela přizpůsobeno tomu, aby zůstala zachována přirozená chuť ovoce a jeho aroma, samozřejmě bez přídavku barviv a konzervačních látek.

K dostání v 8 lahodných variantách: jahoda, malina, lesní plody, meruňka, višeň, pomeranč, červený rybíz, novinkou je borůvka. Ochutnáte a nebudete moci přestat, jejich svěží ovocná chuť vás naprosto dostane! Pochutnejte si na Schwartau i v novém obalu. Zpestřete si cukroví touto jedinečnou ovocnou pochoutkou!

Zdroj: Schwartau.cz

 


 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama