reklama

6 vepřových specialit od Zdeňka Pohlreicha

Vyzkoušejte si uvařit některý z receptů Zdeňka Pohlreicha z pořadu Teď vaří šef!

Foto: FTV Prima

V dalším pokračování nového pořadu o vaření Teď vaří šef! Zdeněk Pohlreich opět předvedl své kulinářské umění a připravil několik chutných pokrmů z vepřové masa.

Pokud jste v neděli nestihli vaření se Zdeňkem Pohlreichem, máme pro vás všechny recepty pohromadě. Vyzkoušejte si připravit například japonskou polévku, vepřová žebírka v texaském stylu, nebo pečenou selečí kýtu.

Japonská polévka s vepřovým masem

Suroviny:

  • 250 g vepřové krkovičky
  • hlíva ústřičná
  • pórek
  • zázvor
  • mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • vejce
  • nudle do polévky
  • jarní cibulka
  • rostlinný olej
  • sůl, pepř

Postup:

1. Nakrájenou mrkev, pórek, stroužky česneku a kousek zázvoru orestujeme na oleji. Po chvilce zeleninu zalijeme vodou, osolíme a opepříme a vložíme k ní vepřovou krkovičku. Necháme vařit 45 minut. Poté maso vyndáme a vývar přecedíme.

2. Do čistého vývaru vhodíme pokrájenou hlívu a nudle, dochutíme kapkou sojové omáčky. Mezitím nakrájíme maso na tenké plátky a uvaříme vejce natvrdo. Vše spolu naservírujeme do hlubokého talíře.

Vepřová žebírka v texaském stylu

Suroviny:

  • 2 kg vepřových žeber
  • cibule
  • 3 stroužky česneku
  • lžíce rajčatového protlaku
  • lžíce třtinového cukru
  • worcester
  • červený vinný ocet
  • rostlinný olej
  • sůl, pepř

Postup:

1. Vepřový bok nakrájíme podél kostí na jednotlivé porce. Žebra dáme do misky, z obou stran je osolíme a opepříme. Nakrájíme půlku cibule na měsíčky, nasekáme 3 stroužky česneku a orestujeme na oleji.

2. Přidáme lžíci rajčatového protlaku, lžíci třtinového cukru, kapku worcestru a červený vinný ocet. Necháme provařit a ještě teplou směsí zalijeme žebra. Necháme marinovat asi tak hodinu.

3. Po uplynulé době dáme žebra i s marinádou do trouby na 150 °C asi hodinku péct.

Vepřové sweet and sour

Suroviny:

  • 600 g vepřová pečeně bez kosti
  • bramborový škrob
  • vejce
  • sojová omáčka
  • rostlinný olej
  • mrkev
  • cibule
  • 2 stroužky česneku
  • lžíce třtinového cukru
  • lžíce rajčatového protlaku
  • červený vinný ocet
  • červená a žlutá paprika
  • kolečko ananasu
  • lžíce sojové omáčky
  • sůl, pepř
  • petrželka

Postup:

1. Vepřové maso nakrájíme na větší kusy a naložíme do směsi bramborového škrobu, vejce a sojové omáčky. Do hluboké pánve nalijeme větší množství oleje a necháme rozehřát. Mezitím nakrájíme zeleninu - mrkev, cibule, 2 stroužky česneku.

2. V rendlíku na oleji orestujeme česnek, mrkev a cibuli. Přidáme asi lžíci třtinového cukru, lžíci rajského protlaku a kapku červeného vinného octa. Nakrájíme také červenou a žlutou papriku a kolečko ananasu. Vhodíme do rendlíku k zelenině, dochutíme kapkou sojové omáčky a necháme povařit.

3. Kousky masa osmažíme v pánvi na oleji do křupava. Pak maso vyndáme, slijeme olej a do pánve přelijeme zeleninu, opět vhodíme maso a vše promícháme dohromady. Servírujeme s velkou dávkou petrželky.

Terinka z vepřového se zelným salátem

Suroviny:

  • 2 vepřové nožičky
  • vepřové koleno
  • mrkev
  • cibule
  • řapíkatý celer
  • bobkový list
  • černý pepř
  • nové koření
  • stroužek česneku
  • bílé zelí
  • bílý vinný ocet
  • dijonská hořčice
  • nakládané okurky
  • červený vinný ocet
  • kapary
  • vejce
  • oregano
  • petrželka
  • pažitka
  • tymián
  • estragon
  • rostlinný olej
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup:

1. Do hrnce se studenou vodou dáme vařit nožičky a kolínko. Okořeníme solí, černým pepřem, bobkovým listem a novým kořením. Přidáme také stroužek česneku, stonek řapíkatého celeru, mrkev a půlku cibule. Přikryjeme pokličkou a vaříme do měkka.

2. V hrnci orestujeme na oleji nasekanou cibulku. Maso z vývaru vyjmeme a obereme od kostí. Tučné části rozsekáme v robotu spolu s orestovanou cibulkou a pár lístky oregana a petrželkou. Libové maso nakrájíme na malé kostičky a smícháme s ostatním. Na potravinovou folii přendáme směs a zabalíme do válečku. Nakonec zabalíme váleček ještě do alobalu a necháme v lednici ztuhnout asi tak dvě hodiny.

3. Bílé zelí nakrájíme na jemné nudličky, stejně tak mrkev. V míse promícháme a dochutíme solí a pepřem. Zakápneme olejem a vinným bílým octem. Chuť ještě doladíme nasekanou pažitkou a tymiánem.

4. K terince připravíme také omáčku Gribich: do misky dáme kapku olivového oleje, sůl, pepř, lžičku dijonské hořčice. Přilijeme kapku červeného vinného octa, nasekanou cibulku, nakládané okurky nakrájené nadrobno, nasekané kapary, pažitku, petržel a estragon. Zamícháme, zvlhčíme olejem a nakonec vmícháme nasekané vejce uvařené natvrdo.

5. Terinku podáváme se zelným salátem a omáčkou Gribich.

Penne s ragout z vepřových žeber

Suroviny:

  • vepřový bok
  • mrkev
  • řapíkatý celer
  • šalotky
  • stroužek česneku
  • rajčata
  • červené víno
  • smetana
  • těstoviny penne
  • parmazán
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • rozmarýn
  • oregano
  • bazalka

Postup:

1. Kousek vepřového boku nameleme. Nakrájíme mrkev, řapíkatý celer a dvě šalotky. Do hrnce nalijeme slušnou dávku olivového oleje, vhodíme stroužek česneku nasekaný na jemno, přidáme nakrájenou zeleninu. Chvíli restujeme.

2. Poté do hrnce vhodíme umleté vepřové maso, opepříme, osolíme. Dochutíme také rozmarýnem a oreganem. Přidáme nasekaná rajčata a zalijeme červeným vínem a kapkou smetany. Stáhneme na minimum a necháme hodinku vařit.

3. Do vroucí osolené vody dáme vařit těstoviny, které poté promícháme s ragout, přidáme nastrouhaný parmazán a podáváme s kapkou olivového oleje a lístkem bazalky.

Pečená selečí kýta

Suroviny:

  • selečí kýta
  • mrkev
  • petržel
  • celer
  • česnek
  • šalotky
  • olivový olej
  • bílé víno
  • sůl, pepř
  • mletý kmín
  • rozmarýn

Postup:

1. Vykostěnou selečí kýtu okořeníme solí, pepřem a mletým kmínem, prošpikujeme rozmarýnem. Kýtu svážeme provázkem.

2. Do pekáče dáme přepůlenou mrkev, petržel, celer, paličku česneku a šalotky. Na zeleninu položíme maso, podlijeme bílým vínem, zakápkeme olivovým olejem, přikryjeme poklicí a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi hodinku a půl.

3. Po hodině z pekáče sundáme poklici a necháme kůži vypéct dozlatova. Můžeme ji také potřít troškou medu, bude krásně karamelizovaná.

V dalším díle kuchařské školy Zdeňka Pohlreicha se diváci naučí, co vše se dá v kuchyni dělat s tak běžnou surovinou, jako je vejce. Příští díl kulinářského pořadu Teď vaří šéf! můžete sledovat v neděli 12. října 2014 od 18.00 na Primě.

Zdeněk Pohlreich se snažil naučit vařit národ v pořadu Česko vaří s Pohlreichem živě a naposled v úspěšném pořadu Rozpal to, šéfe!. Před tím se pokusil napravit české restaurace v Ano, šéfe!. Za gril se postavil v několika dílech pořadu Šéf na grilu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Roštěnec, kebab i smoothie s ginem od Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich tentokrát ladí zvěřinové menu!

Rychlé recepty: Krkovice, dresing i chléb od Pohlreicha

reklama
reklama
reklama